Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молитва — како?

Молитва — како?

КАДА се ради о молитви, многе религије стављају нагласак на положај тела, речи које треба изговарати, ритуале и друга видљива обележја. Међутим, Библија нам помаже да се усредсредимо на нешто много важније када је реч о питању: „Како треба да се молимо?“

Библија говори о томе да су се Божје верне слуге молиле на разним местима и у различитим положајима. У зависности од околности у којима су се налазили, молили су се у себи или наглас, гледајући у небо или погнуте главе. Нису се служили ликовима, бројаницама нити молитвеницима, већ су се једноставно молили из срца, својим речима. Зашто су њихове молитве биле услишене?

Као што је споменуто у претходном чланку, они су упућивали молитве само једном Богу — Јехови. Међутим, постоји још нешто веома важно. У 1. Јовановој 5:14 стоји: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује.“ Наше молитве треба да буду у складу с Божјом вољом. Шта то значи?

Да бисмо се молили у складу с Божјом вољом, морамо је познавати. Зато је проучавање Библије неопходно. Да ли то значи да Бог неће саслушати нашу молитву уколико нисмо учени познаваоци Библије? Не значи, али Бог ипак очекује од нас да се потрудимо да сазнамо шта је његова воља, да је разумемо и поступамо по њој (Матеј 7:21-23). Потребно је да наше молитве буду у складу с оним што учимо о Богу.

Бог услишава молитве које су у складу с његовом вољом, упућене с вером и у Исусово име

Док учимо о Јехови и његовој вољи, наша вера расте, што је такође важно. Исус је рекао: „Све што с вером затражите у молитви, добићете“ (Матеј 21:22). Имати веру не значи бити лаковеран. То заправо значи веровати у нешто што не видимо, али за шта постоје чврсти докази (Јеврејима 11:1). Библија је пуна доказа да је Јехова кога не видимо стваран, поуздан и спреман да услиши молитве оних који исказују веру у њега. Осим тога, увек можемо да тражимо више вере, а Јехова радо пружа оно што нам је потребно (Лука 17:5; Јаков 1:17).

Постоји још нешто што је врло важно да би наше молитве биле услишене. Исус је рекао: „Нико не долази к Оцу осим преко  мене“ (Јован 14:6). Дакле, Исус је пут до Оца, Јехове. Зато је рекао својим следбеницима да се моле у његово име (Јован 14:13; 15:16). То не значи да треба да се молимо Исусу, већ у име Исуса, свесни да захваљујући њему можемо приступити нашем савршеном и светом Оцу.

Исусови најближи сарадници су га једном замолили: „Господе, научи нас да се молимо“ (Лука 11:1). Очигледно је да нису мислили на основне захтеве о којима смо досад говорили. Они су заправо желели да знају одговор на питање: ’За шта треба да се молимо?‘