Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молитва — да ли Бог чује и одговара?

Молитва — да ли Бог чује и одговара?

ОВО питање изазива велику пажњу и знатижељу. Библија показује да Јехова и данас заиста слуша молитве. Да ли ће чути и нашу молитву умногоме зависи од нас.

Исус је осудио верске вође свог времена који су се лицемерно молили. Били су заинтересовани само за то да пред другима покажу колико су побожни. Рекао је да су такви већ „примили своју плату“, што је значило да су добили оно што су највише желели — да им се људи диве — али не и оно што им је било потребно — да их Бог чује (Матеј 6:5). И данас се многи моле онако како је њима по вољи, а не онако како Бог каже. Пошто се не обазиру на библијска начела о којима смо говорили, Бог не обраћа пажњу на њихове молитве.

Како је у вашем случају? Да ли ће Бог чути и одговорити на ваше молитве? То не зависи од ваше расне и националне припадности нити од социјалног статуса. Библија нас уверава: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Да ли проналазите себе у овом опису? Ако се бојите Бога, онда га дубоко поштујете и не желите да га разочарате. Ако чините оно што је праведно, онда се трудите да радите оно што Бог сматра исправним а не ви или неко други. Да ли заиста желите да Бог чује ваше молитве? Библија нам показује како је то могуће. *

Наравно, многи желе да Бог учини неко чудо у одговору на њихове молитве. Међутим, чак и у библијска времена Бог је ретко кад чинио чуда. Понекад су прошли векови између два чуда забележена у Библији. Осим тога, Библија каже да се након смрти апостола чуда више не дешавају (1. Коринћанима 13:8-10). Да ли то онда значи да Бог данас не одговара на молитве? Наравно да не значи. Осмотримо какве молитве он услишава.

Бог даје мудрост. Јехова је једини Извор праве мудрости. Он је великодушно даје онима који траже његово вођство и желе да живе у складу с тим (Јаков 1:5).

Бог даје свети дух и благослове које он доноси. Свети дух је Божја активна сила, најјача у свемиру. Она нам помаже да издржимо кушње. Даје нам унутрашњи мир када се суочавамо с невољама. Помаже нам да развијамо привлачне особине (Галатима 5:22, 23). Исус је својим следбеницима рекао да Бог несебично даје свој дух (Лука 11:13).

Бог открива истину онима који га искрено траже (Дела апостолска 17:26, 27). Широм света, многи људи искрено трагају за истином. Они желе да сазнају нешто више о Богу — како се зове, каква је његова намера за земљу и људе, како могу да му се приближе (Јаков 4:8). Јеховини сведоци често срећу такве људе и радо им пружају библијске одговоре на та питања.

Да ли и ви тражите Бога? Да ли сте из тог разлога прихватили овај часопис? Можда је баш то одговор на ваше молитве.

^ одл. 5 Више информација о томе како да се молимо и будемо услишени налази се у 17. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.