Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молитва — где и када?

Молитва — где и када?

ВЕРОВАТНО сте запазили да већина религија ставља нагласак на импресивна здања где се верници моле и одређује време у току дана када треба упућивати молитве. Да ли се према Библији можемо молити само на одређеном месту и у одређено време?

Истина, Библија каже да постоје одређене прилике када треба да се молимо. На пример, пре него што је обедовао са својим ученицима, Исус је захвалио Богу у молитви (Лука 22:17). А када су се његови ученици окупљали да славе Бога, они су се заједно молили. Тако су наставили с обичајем који се одавно практиковао у јеврејским синагогама и јерусалимском храму. Бог је одредио да храм буде „дом молитве за све народе“ (Марко 11:17).

Када се Божје слуге окупе и заједно моле, њихове молбе могу донети добре резултате. Ако су сви уједињени у истом мишљењу, а њихова молитва у складу с библијским начелима, то је по Божјој вољи. Молитва га чак може подстаћи да учини нешто што иначе можда не би (Јеврејима 13:18, 19). Јеховини сведоци се моле на сваком састанку. Срдачно сте позвани да посетите најближу Дворану Краљевства и сами чујете такве молитве.

Међутим, Библија не каже да треба да се молимо у неко посебно време или на одређеном месту. У њој налазимо извештаје о Божјим слугама које су се молиле у различито време и на различитим местима. Исус је рекао: „Кад се молиш, уђи у своју најскровитију собу и затвори врата, па се помоли свом Оцу који је у тајности. Тада ће ти твој Отац, који види у тајности, узвратити“ (Матеј 6:6).

Можемо се молити у свако време и на сваком месту

Зар то није привлачан позив? Ми можемо приступити Врховном Владару читавог свемира у било које време, у потпуној приватности, уверени да ће он обратити пажњу на нас. Зато не чуди што је Исус често тражио прилике да буде сам како би се молио! Једном је целу ноћ провео у молитви Богу, тражећи вођство при доношењу једне важне одлуке (Лука 6:12, 13).

Друге верне слуге о којима се говори у Библији молили су се када су били суочени с тешким одлукама или великим изазовима. Некад су се молили наглас, а некад у себи, у групи или сами. Оно што је важно јесте да су се молили. Бог чак подстиче своје слуге: „Непрестано се молите“ (1. Солуњанима 5:17). Он је увек спреман да саслуша оне који врше његову вољу. Зар то није дивно?

Наравно, у данашњем циничном свету многи се питају да ли молитва има икакву практичну вредност. Можда се и ви питате: ’Да ли ће ми заиста помоћи?‘