Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта обухвата познавање Божјег имена

Шта обухвата познавање Божјег имена

ДА ЛИ ваше име има неко значење? У неким деловима света обичај је да се деци дају имена са значењем. Име детета може открити у шта родитељи верују и шта им је важно, као и њихове наде и снове за будућност.

Обичај давања имена̂ која имају неко значење није ништа ново. У библијска времена су се лична имена обично давала управо због свог значења. Име је могло указивати на оно што ће особа постати или урадити у животу. На пример, говорећи о будућој улози његовог сина Соломона, Јехова је Давиду рекао: „Име ће му бити Соломон [што у основи значи „мир“]. Мир и спокојство даћу Израелу у његовим данима“ (1. Летописа 22:9).

Понекад је Јехова давао ново име особама које ће добити неку нову улогу. Аврахамова жена, која је била нероткиња, добила је име Сара, што значи „кнегиња“. Зашто? Јехова је објаснио: „Ја ћу је благословити и преко ње ћу ти дати сина. Благословићу је и од ње ће настати народи; краљеви народа изаћи ће од ње“ (Постанак 17:16). Дакле, да би се разумело зашто је Сара добила ново име, било је неопходно разумети њену нову улогу.

А како је с најважнијим од свих имена — Јехова? Шта оно значи? Када је Мојсије питао Бога за његово име, Јехова је одговорио: „Постаћу што год желим да постанем“ (Излазак 3:14). Јеховино име открива да је он Бог који има бројне улоге. Узмимо један једноставан пример: Док брине о својој деци, мајка свакодневно мора да испуни многе улоге према потребама које се појаве — да буде дадиља, куварица, учитељица. Слично је с Јеховом, само на много вишем нивоу. Да би испунио своју намеру пуну љубави за човечанство, он може постати шта год жели и испунити сваку улогу. Дакле, познавање Јеховиног имена обухвата разумевање његових многих улога и захвалност за њих.

Нажалост, лепота Божје личности скривена је од оних који не знају његово име и значење тог имена. Међутим, проучавањем Библије можете разумети Јеховину улогу мудрог Саветника, моћног Избавитеља, брижног Пастира и још многе друге. Богато значење Јеховиног имена заиста улива страхопоштовање.

Па ипак, постоје препреке које људима отежавају да упознају Бога и његово име. Следећи чланак ће говорити о томе.