Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можемо ли се обраћати Богу по имену?

Можемо ли се обраћати Богу по имену?

Велика је част када нас нека важна особа позове да јој се обраћамо по имену. Уваженим личностима људи се обично обраћају користећи титуле као што су „господине председниче“, „Ваше височанство“ или „поштовани“. Зато ако би вам неко на високом положају рекао: „Молим вас, обраћајте ми се по имену“, сигурно бисте се осећали почаствовано.

ИСТИНИТИ Бог нам у својој писаној Речи, Библији, каже: „Ја сам Јехова. То је име моје“ (Исаија 42:8). Иако он такође има много титула као што су „Створитељ“ „Свемоћни“ „Суверени Господ“, увек је указивао част својим верним слугама допуштајући им да му се обраћају по личном имену.

На пример, пророк Мојсије је једном приликом преклињао Бога: „Опрости, Јехова“ (Излазак 4:10). Приликом посвећења храма у Јерусалиму, краљ Соломон је молитву започео речима: „Јехова, Боже Израелов“ (1. Краљевима 8:22, 23). Обраћајући се Богу у име израелског народа, пророк Исаија је рекао: „Јехова, ти си наш Отац“ (Исаија 64:8). Јасно је да нас небески Отац позива да му се обраћамо по имену.

Премда је обраћање Јехови по имену важно, познавање његовог имена обухвата много више. Свакоме ко га воли и узда се у њега Јехова обећава: „Заштитићу га јер познаје име моје“ (Псалам 91:14). Будући да је познавање Божјег имена неопходан услов за добијање Божје заштите, јасно је да има много дубље значење. Дакле, шта је потребно да бисте познавали Јеховино име?