Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто многи не познају Бога и његово име

Зашто многи не познају Бога и његово име

ПОСТОЈИ неко ко жели да вас спречи да сазнате Божје име и имате близак однос с њим. Ко је тај зли непријатељ? Библија објашњава: „Бог овог света заслепио [је људима] невернички ум.“ Бог овог безбожног света је Сатана Ђаво. Његов циљ је да вас држи у тами како вам срце не би било просветљено ’славним знањем о Богу‘. Сатана не жели да познајете Јехову по имену. Међутим, како он заслепљује људски ум? (2. Коринћанима 4:4-6).

Сатана се служи кривом религијом како би спречио људе да упознају Божје име. На пример, у древна времена су неки Јевреји свесно занемарили оно што стоји у надахнутим списима због традиције која је налагала да се избегава коришћење Божјег имена. До првог века наше ере, читачи у синагогама очигледно су већ имали обичај да не изговарају Божје име тамо где се појављује у светим списима, већ да га замене речју Адонај, што значи „Господ“. Тај обичај је свакако довео до трагичног пада духовности. Многи су изгубили прилику да имају блиско пријатељство с Богом. Међутим, шта рећи о Исусу? Какав је био његов став према Јеховином имену?

Исус и његови следбеници су обзнањивали Божје име

Исус је у молитви рекао свом Оцу: „Обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га“ (Јован 17:26). Он је без сумње изговарао Божје име у многим приликама док је читао, цитирао или објашњавао делове хебрејских књига Светог писма где се налази то важно име. На тај начин је користио Божје име исто тако често као и сви пророци пре њега. Ако су у време Исусове службе неки Јевреји већ избегавали употребу Божјег имена, Исус сигурно није следио њихову традицију. Он је оштро осудио верске вође речима: „Обезвредили [сте] реч Божју због свог предања“ (Матеј 15:6).

Исус је пружио пример тиме што је обзнањивао Божје име

Верни Исусови следбеници наставили су да обзнањују Божје име након његове смрти и ускрсења. (Видети оквир  „Да ли су први хришћани користили Божје име?“) На Педесетницу 33. н. е., истог дана када је основана хришћанска скупштина, апостол Петар је цитирајући Јоилово пророчанство мноштву Јевреја и прозелита рекао: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Дела апостолска 2:21; Јоило 2:32). Први хришћани су помогли људима из многих народа да  упознају Јеховино име. Зато је на састанку апостола и старешина у Јерусалиму ученик Јаков рекао: „Бог [је]... погледао на друге народе да из њих изабере народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14).

Па ипак, непријатељ Божјег имена се није предао. Након смрти апостола̂, Сатана је пожурио да посеје семе отпадништва (Матеј 13:38, 39; 2. Петрова 2:1). На пример, ранохришћански писац Јустин Мученик, који се родио у време смрти Јована, последњег од апостола, у својим списима је стално понављао да Бог од кога све долази „нема властито име“.

Када су отпаднички хришћани преписивали грчки део Светог писма, очигледно су изоставили Јеховино лично име из текста и заменили га титулом Кириос, што на грчком значи „Господ“. Са хебрејским делом Писма није било ништа другачије.  Пошто више нису читали Божје име наглас, јеврејски преписивачи су га заменили речју Адонај на више од 130 места. У признатом латинском преводу Библије познатом као Вулгата, који је Јероним довршио 405. н. е., Божје лично име је једноставно изостављено.

Савремени покушаји да се уклони Божје име

Цркве су избациле Божје име из Библије због јеврејске традиције или чак због финансијске добити

Данашњи библисти су свесни да се Јеховино лично име појављује око 7 000 пута у Светом писму. Зато неки преводи који су у широкој употреби, као што су католички Jerusalem Bible и La Biblia Latinoamérica, као и популарни шпански превод Рејна-Валера, често користе Божје лично име. Неки преводи преносе Божје име у облику „Јахве“, као на пример хрватски превод Стварност.

Нажалост многе цркве које финансирају превођење Библије врше притисак на библисте да изоставе Божје име из својих превода. На пример, у писму од 29. јуна 2008, председницима католичких бискупских конференција Ватикан је упутио следеће: „Током недавних година неприметно се увукао обичај да се изговара лично име израелског Бога.“ У писму се даље наводи јасно упутство: „Божје име... не треба ни користити ни изговарати.“ Штавише, „у преводима библијског текста на савремене језике... свети тетраграм треба заменити еквивалентима Адонај/Кириос, што значи: ’Господ‘“. Јасно је да је циљ овог ватиканског указа избацивање Божјег имена из употребе.

Ни протестанти нису показали више поштовања према Јеховином имену. Портпарол Протестантске цркве која је финансирала превод New International Version, објављен 1978. на енглеском, написао је: „Јехова је јединствено Божје име и било би идеално да смо га користили. Али уложили смо 2,2 милиона долара у овај превод и то би била промашена инвестиција да смо, на пример, у 23. псалму ставили: ’Јахве је мој пастир‘. Такав превод би се показао узалудним. Нико га не би користио.“

Поред тога цркве су спречавале Латиноамериканце да упознају Божје име. Стивен Вот, стручни саветник за превођење при Уједињеним библијским друштвима, написао је: „Једна од актуелних расправа у латиноамеричким протестантским круговима води се око употребе имена Јехова... Занимљиво је да је велика неопентекостална црква  која има све више чланова... тражила превод Рејна-Валера из 1960, али без имена Јехова. Уместо тога желели су реч Сењор [Господ].“ Према Воту, Уједињена библијска друштва су најпре одбила тај захтев, али касније су попустили и објавили издање превода Рејна-Валера „без имена Јехова“.

Избацивање Божјег имена из његове писане Речи и замењивање титулом „Господ“ спречава читаоце да стварно упознају Бога. Та замена ствара конфузију. На пример, читалац можда неће разумети да ли се „Господ“ односи на Јехову или његовог Сина Исуса. Рецимо, стих у ком апостол Петар цитира Давида који каже: „Јехова је рекао мом Господу [ускрснулом Исусу]: ’Седи мени с десне стране‘“, у многим преводима гласи: „Рече Господ Господу мојему“ (Дела апостолска 2:34Даничић-Караџић). Поред тога, Дејвид Клајнс у свом есеју „Јахве и Бог хришћанске теологије“ истиче: „Будући да је Јахве избрисан из хришћанске свести, појавила се тенденција да се пажња усмери на Исусову личност.“ Зато многи верници који одлазе у цркву уопште не знају да је прави Бог коме је Исус упућивао молитве стварна особа која има име — Јехова.

Сатана се свим силама труди да заслепи људски ум. Па ипак, ви можете постати Јеховин близак пријатељ.

Ви можете познавати Јехову и његово име

Јасно је да Сатана води рат против Божјег имена и лукаво користи криву религију у томе. Међутим, чињеница је да ниједна сила на небу или на земљи не може спречити Свевишњег Господа Јехову да обзнани своје име онима који желе да сазнају истину о њему и његовој славној намери за верне људе.

Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну да сазнате како се можете приближити Богу путем проучавања Библије. Они следе пример Исуса, који је Богу рекао: „Обзнанио сам им твоје име“ (Јован 17:26). Док размишљате о стиховима који откривају многе улоге које Јехова преузима за добробит човечанства, упознаћете многе дивне одлике његове узвишене личности.

Верни патријарх Јов је имао „блиско пријатељство с Богом“, а то можете и ви (Јов 29:4). Ако сазнате више о Божјој Речи, можете упознати Јеховино име и његово значење. То знање ће вас уверити да ће он поступати у складу са значењем свог имена које је сам објаснио: „Постаћу што год желим да постанем“ (Излазак 3:14, фуснота). Он ће сигурно испунити сва добра обећања која је дао човечанству.