Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Људи који су писали о Исусу

Људи који су писали о Исусу

ДА ЛИ волите да заједно читате о Исусу?— * Неки људи се изненаде када сазнају да Исус није написао ниједан део Библије. Ипак, осморица библијских писаца нам много тога говоре о њему. Сви они су живели када и Исус и пренели су нам његове поуке. Да ли знаш како се зову?— Матеј, Марко, Лука и Јован. Остала четворица су Петар, Јаков, Јуда и Павле. Шта знаш о њима?—

Хајде да прво поразговарамо о тројици писца која су била међу Исусових 12 апостола. Да ли знаш како се зову?— То су Петар, Јован и Матеј. Петар је написао два писма сухришћанима. Писао им је о ономе што је видео да је Исус радио и говорио. Отвори у Библији 2. Петрову 1:16-18 и тамо прочитај Петров опис тога како се Јехова Бог с неба обратио Исусу (Матеј 17:5).

Апостол Јован је написао пет библијских књига. Био је поред Исуса када је он последњи пут вечерао са својим ученицима. Био је присутан и кад је Исус умро (Јован 13:23-26; 19:26). Јован је написао један од четири библијска извештаја о Исусовом животу која се називају јеванђељима. Записао је и Откривење које му је Исус дао и три писма у Библији која су добила име по њему (Откривење 1:1). Трећи библијски писац који је био Исусов апостол јесте Матеј. Он је био порезник.

Друга двојица библијских писаца су познавала Исуса на један посебан начин. Они су били његова млађа полубраћа, Јосифови и Маријини синови (Матеј 13:55). Они нису одмах постали Исусови ученици. Чак су мислили да је полудео када је почео да ревно проповеда (Марко 3:21). Како се они зову?— Један од њих је Јаков. Он је написао библијску књигу која носи његово име. Други је Јуда. И он је написао библијску књигу која је названа по њему (Јуда 1).

Још два човека која су писала о Исусовом животу јесу Марко и Лука. Маркова мајка Марија је у Јерусалиму имала велику кућу у којој су се састајали први хришћани, међу којима је био и апостол Петар (Дела апостолска 12:11, 12). Годинама раније, оне ноћи када је Исус последњи пут прославио Пасху са својим апостолима, вероватно их је Марко пратио када су ишли у гетсимански врт. Када су војници ухапсили Исуса, зграбили су и Марка али им је он умакао оставивши им у рукама своју ланену хаљину (Марко 14:51, 52).

Лука је као лекар био високо образован и по свему судећи постао је ученик након Исусове смрти. Пажљиво је проучио Исусов живот и написао јасан и тачан извештај о томе. Лука је пратио апостола Павла на његовим путовањима  и написао је Дела апостолска (Лука 1:1-3; Дела апостолска 1:1).

Павле је осми библијски писац који је писао о Исусу. Учитељ му је био познати правник Гамалило. Пошто су Павла, који се тада звао Савле, одгајали и поучавали фарисеји, он је мрзео Исусове ученике и учествовао је у њиховом убијању (Дела апостолска 7:58–8:3; 22:1-5; 26:4, 5). Да ли знаш како је Павле сазнао истину о Исусу?—

Павле је био на путу за Дамаск да би ухапсио Исусове ученике када га је изненада заслепила јака светлост с неба. Чуо је један глас како га пита: „Савле, Савле, зашто ме прогониш?“ То је био Исус! Он је рекао Павлу да оде у Дамаск. Затим је упутио свог ученика Ананију да разговара с Павлом и тако је Павле постао Исусов ученик (Дела апостолска 9:1-18). Павле је написао 14 библијских књига, почевши од посланице Римљанима па све до посланице Јеврејима.

Да ли си почео да читаш библијске књиге о Исусу или си питао некога да ти их чита?— Нешто најбоље што можеш да урадиш у животу јесте да сада када си млад почнеш да се упознајеш са оним што у Библији пише о Исусу.

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.