Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Дворана Краљевства?

Шта је Дворана Краљевства?

Питања читалаца

Шта је Дворана Краљевства?

▪ Дворана Краљевства је место на ком Јеховини сведоци одржавају верске састанке. Широм света се користи на десетине хиљада Дворана Краљевства. У њима се сваке седмице састаје више од 105 000 скупштина Јеховиних сведока.

Свака Дворана Краљевства има салу у којој се одржавају предавања и програм библијске поуке. У већини тих сала говори се износе с подијума. Углавном има између 100 и 300 седишта. У Дворани Краљевства такође постоји једна или више помоћних сала, канцеларија и мала библиотека с библијском литературом и другим публикацијама које сви чланови скупштине могу користити за истраживање.

Међутим, у Дворани Краљевства нема никаквих религиозних симбола нити предмета типичних за цркве хришћанског света. Нема олтара, ликова ни крстова. Због чега? Јеховини сведоци сматрају да је коришћење тих предмета у супротности с библијском заповешћу да ’бежимо од идолопоклонства‘ (1. Коринћанима 10:14; Јован 4:24). Многе цркве и храмови су врло китњаста и раскошна здања. За разлику од њих, Дворане Краљевства су функционални и једноставни објекти. Нагласак се ставља на библијску поуку, а не на сам изглед грађевине.

Зашто се назива Дворана Краљевства? Сви састанци у дворани усмеравају пажњу на учења из Библије и њену главну поруку о „Божјем краљевству“, теми Исусовог проповедања (Лука 4:43). Због тога назив Дворана Краљевства, који је настао током 1930-их, сасвим одговарајуће описује њену сврху — подупирање правог обожавања Бога и организовање дела проповедања ’добре вести о краљевству‘ на локалном подручју (Матеј 24:14). Дакле, она не служи за друштвена окупљања нити се користи у комерцијалне сврхе. Градња дворана, трошкови одржавања и светско дело проповедања подупиру се искључиво добровољним прилозима. Ни од кога се не захтева да да̂ прилог. Уместо тога, постоји кутија смештена на одређеном месту у коју свако ко жели може убацити новац.

Дворане Краљевства широм света служе истој сврси, али се по величини и стилу градње могу доста разликовати. То зависи од доступног грађевинског материјала, климатских услова и материјалног стања Јеховиних сведока у одређеном подручју. Неке дворане су изграђене од цигле, дрвета или камена. Друге су са отвореним странама, зидовима од бамбуса и кровом од трске.

Свако ко жели да посети било коју Дворану Краљевства увек је добродошао (Јеврејима 10:25). Заправо, јавно предавање које се одржава сваке седмице усмерава пажњу на библијске теме које могу бити корисне и члановима скупштине и другима који дођу. Зашто не бисте посетили Дворану Краљевства у вашој близини?

[Слика на 31. страни]

Малави, Африка

[Слике на 31. страни]

Енглеска, Велика Британија