Пређи на садржај

Пређи на садржај

О томе како да га следимо

О томе како да га следимо

Шта учимо од Исуса

О томе како да га следимо

Када су људи показивали веру у Исуса, он им је често говорио: „Пођи за мном“ (Матеј 9:9; 19:21). Шта значи следити Исуса, то јест бити хришћанин? Осмотримо одговоре на три кључна питања.

Како треба да се опходимо с другима?

▪ Исусови ученици треба да примењују смернице о опхођењу с другима. На пример, Исус је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима.“ Шта ако нас је неко увредио? Он је рекао: „Брзо реши спор с оним ко те тужи.“ Својим следбеницима је такође рекао: „Ако ви не опростите људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе“ (Матеј 5:25; 6:15; 7:12).

Онима који су у браку Исус је дао следећи савет: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем: Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу.“ Прави хришћанин допушта да Исусова учења утичу на његов ум и срце (Матеј 5:27, 28).

Прави хришћани су спремни да жртвују личну удобност како би помогли другима. Исус је био самопожртвован. На пример, током једног напорног проповедничког путовања, он и његови апостоли нису имали времена чак ни да једу. Зато их је одвео чамцем на једно осамљено место да се одморе. Али људи су сазнали где он иде и пожурили су да стигну пре њега. У библијском извештају се наводи: „Кад је изашао, видео је силан народ, па се сажалио на њих, јер су били као овце без пастира. И почео је да их поучава много чему“ (Марко 6:30-34). Ми се можемо угледати на Исуса тако што ћемо чинити оно што Бог тражи од нас, чак и ако можда наиђемо на потешкоће.

Зашто треба да преносимо добру вест другима?

▪ Исус је своје следбенике упутио да преносе добру вест. Апостолима је рекао: „Путем проповедајте: ’Приближило се небеско краљевство‘“ (Матеј 10:7). Исусови следбеници имају једну веома вредну поруку. Он се молио: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога“ (Јован 17:3).

Исус је прорекао једно дело у ком ће учествовати милиони његових следбеника. Рекао је: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима“ (Матеј 24:14). Ако сте сазнали шта је Божје Краљевство и верујете у оно што Библија каже, сигурно ћете радо с другима причати о томе. Многи од оних који следе Исуса прво су почели да говоре о Божјем Краљевству својим рођацима (Јован 1:40, 41).

Зашто треба да се крстимо?

▪ Када се Исус крстио у реци Јордан, он је врло вероватно рекао у молитви: ’Дошао сам да вршим твоју вољу, Боже‘ (Јеврејима 10:7). Ако желимо да вршимо Божју вољу, ми такође треба да се крстимо. Исус је дао заповест: „Стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их“ (Матеј 28:19).

Које одговорности и благослове крштење доноси са собом? Исусови крштени ученици служе Богу целом душом. Исус је цитирао Божји Закон у ком се каже: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом“ (Матеј 22:37). Такође је рекао: „Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе“ (Матеј 16:24). Крштење симболизује одлуку неке особе да се одрекне себе, то јест да више не припада себи него Богу. Они који су у таквом посебном односу с Богом могу га молити за чисту савест (1. Петрова 3:21).

Више информација може се наћи у 18. поглављу ове књиге коју су издали Јеховини сведоци.