Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потребно је избављење!

Потребно је избављење!

РУДНИК угља близу Питсбурга у Пенсилванији одједном се испунио великом количином воде. У једној јами, 73 метра испод земље, остало је заробљено девет рудара. Након три дана, успели су да изађу на површину земље, живи и здрави. На који начин су били избављени?

Користећи мапе рудника и глобални систем за позиционирање, спасиоци су избушили рупу широку око 65 центиметара и спустили до рудара кабину налик капсули. Једног по једног, извлачили су их на површину из њиховог потенцијалног гроба. Рудари су одахнули, и били су срећни и захвални што су спасени.

Већина нас никада неће бити заробљена под земљом попут ових девет рудара нити ће нам живот бити угрожен у некој катастрофи. Па ипак, свима нам је потребно спасење јер не можемо побећи од болести, старости и коначно смрти. „Човек, кога је жена родила, кратког је века и пун немира“, приметио је верни патријарх Јов. „Као цвет ниче и кида се, као сенка бежи и не остаје“ (Јов 14:1, 2). Данас, око 3 500 година касније, те речи су и даље истините, јер ко од нас може избећи трагичан завршетак живота — смрт? Без обзира на то где живимо или колико пазимо на своје здравље, потребно нам је избављење из власти патње, старости и смрти.

Научници и други улажу велики труд како би људски век продужили изван граница које се сада сматрају нормалним. Један институт каже да је њихов задатак да „победе неизбежну смрт“ и да „помогну стручњацима да успеју у својим настојањима да достигну људску бесмртност“. Међутим, ни напредна наука ни снажна жеља да се успе у томе нису до сада продужиле људски живот више од 70 до 80 година, како је Мојсије навео пре 3 500 година (Псалам 90:10).

Без обзира на то да ли делимо Јовово гледиште о животу и смрти или не, свако од нас ће како године пролазе ’као сенка отићи‘ у смрт, далеко од својих пријатеља, породице, дома и свега што смо постигли у животу. „Живи су свесни тога да ће умрети“, написао је мудри краљ древног Израела Соломон. „А мртви нису свесни ничега, нити више имају плату, јер је спомен на њих заборављен“ (Проповедник 9:5).

Жалосна стварност о којој говори Библија јесте да смрт ’краљује‘ над људима као окрутан владар. Да, смрт је највећи људски непријатељ због ког нам је потребно спасење (Римљанима 5:14; 1. Коринћанима 15:26). Најобученији и најопремљенији спасиоци не могу нас трајно избавити од смрти. Ипак, наш Створитељ, Јехова Бог, обезбедио је такво спасење.