Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучавај дете да служи Јехови — 1. део

Поучавај дете да служи Јехови — 1. део

„Нека нас [Божји човек] поучи шта треба да чинимо с дететом које ће се родити“ (СУД. 13:8)

ПЕСМЕ: 88, 120

1. Како је Маноје реаговао на вест да ће постати отац?

НИШТА га није могло толико изненадити као та вест. Он и његова жена су мислили да никада неће имати децу. Али Јеховин анђео јој је саопштио да ће се остварити оно што је изгледало немогуће: Маноје и она ће добити сина! Маноје је без сумње био пресрећан, али је такође био свестан велике одговорности која је стајала пред њим. Како ће он и његова жена извести дете на прави пут када живе међу исквареним људима? Маноје се усрдно помолио Јехови рекавши: „Молим те, нека нам опет дође Божји човек [анђео] ког си послао и нека нас поучи шта треба да чинимо с дететом које ће се родити“ (Суд. 13:1-8).

2. Шта све обухвата поучавање деце? (Видети и оквир „ Твој најважнији библијски курс“.)

2 Ако си родитељ, можеш разумети како се Маноје осећао у том тренутку. И ти имаш озбиљну одговорност да помогнеш детету да упозна и заволи Јехову * (Посл. 1:8). Зато родитељи који су Јеховини сведоци одржавају редовно и смисаоно породично проучавање. Наравно, да би усадио у своје дете библијску истину, није довољно само да проучавате. (Прочитати Поновљене законе 6:6-9.) Како да помогнеш свом детету да свим срцем прихвати истину? У овом и следећем чланку ће бити речи о томе како се родитељи могу угледати на Исуса. Иако није имао децу, родитељи могу много научити од њега зато што је поучавао своје ученике с љубављу, понизношћу и проницљивошћу. Позабавимо се сваком од ових особина.

ПОКАЖИ ДЕТЕТУ ДА ГА ВОЛИШ

3. Из чега се видело да Исус воли своје ученике?

3 Исус се није устручавао да каже својим ученицима да их воли. (Прочитати Јована 15:9.) То је и показивао тако што је био близак с њима и посвећивао им много времена (Мар. 6:31, 32; Јов. 2:2; 21:12, 13). Био им је не само учитељ већ и пријатељ. Није било сумње да их истински воли. Како се можеш угледати на Исуса?

4. Како можеш уверити своју децу да их волиш? (Видети слику на почетку чланка.)

4 Реци својој деци да их волиш и често им показуј колико ти значе (Мат. 3:17; Титу 2:4). Самјуел из Аустралије каже: „Кад сам био мали, тата ми је сваке вечери пред спавање читао Моју књигу библијских прича. Одговарао би на моја питања и на крају би ме загрлио и пољубио. Изненадио сам се када сам касније сазнао да у татиној породици такво изражавање наклоности није било уобичајено. Али он се ипак трудио да покаже колико ме воли. Тако сам постао близак с њим и осећао сам се задовољно и сигурно.“ Да би се и твоја деца тако осећала, често им говори да их волиш. Немој се устручавати да покажеш осећања. Разговарај с њима, једи с њима, играј се с њима.

5, 6. (а) Како је Исус још показао да воли ученике? (б) Објасни како одговарајућа дисциплина доприноси томе да се деца осећају сигурно и вољено.

5 Исус је рекао: „Све оне које волим ја укоравам и опомињем“ * (Откр. 3:19). Иако су се Исусови ученици увек изнова расправљали око тога ко је међу њима највећи, Исус није дигао руке од њих. Али није био ни попустљив кад нису слушали његове савете. Укоравао их је благо и с љубављу, у право време и на правом месту (Мар. 9:33-37).

6 Љубав према деци показујеш и тиме што их дисциплинујеш. Понекад је довољно само објаснити детету зашто нешто треба или не треба да се ради. Али дешава се да оно не реагује на то, па и даље буде непослушно (Посл. 22:15). У тим ситуацијама, сети се Исуса. У право време и на правом месту, своје дете дисциплинуј благо и с љубављу, тако што ћеш га усмеравати, поучавати и укоравати. „Моји родитељи су били доследни“, каже Елејн из Јужноафричке Републике. „Ако би ме упозорили да ћу бити кажњена због непослушности, увек би одржали реч. Али никада ме нису дисциплиновали у афекту или без објашњења. Зато сам се осећала сигурно. Знала сам које границе морам поштовати и разумела сам како треба да се понашам.“

БУДИ ПОНИЗАН

7, 8. (а) Како је Исус показао да је понизан? (б) Како твоја деца могу научити да се уздају у Бога?

7 Замисли како су се осећали Исусови ученици када су чули да је он у једној од својих последњих молитви рекао: „Ава, Оче, теби је све могуће. Уклони ову чашу од мене. Али нека не буде како ја хоћу, него како ти хоћеш“ * (Мар. 14:36). Из тога су могли научити нешто важно — ако се он као савршен Божји Син понизно молио Богу за помоћ, и они то треба да чине.

8 Шта деца могу научити из твојих молитви? Кад се молиш, не чиниш то само да би поучио своју децу. Али слушајући твоје понизне молитве, она уче да се ослањају на Јехову. Ана из Бразила каже: „Када смо имали проблеме, као на пример када су се баба и деда разболели, моји родитељи су молили Јехову за снагу у тој тешкој ситуацији, као и за мудрост да донесу добре одлуке. Чак и када би се нашли под огромним притиском, препуштали су своје проблеме у Јеховине руке. Тако сам и ја научила да се уздам у Јехову.“ Када се молиш са децом, немој се молити само за њих. Моли Јехову да и теби помогне — да питаш послодавца за слободне дане за конгрес, да храбро сведочиш комшијама или за нешто друго. Буди понизан и ослањај се на Бога, па ће и твоја деца научити да чине исто.

9. (а) Како је Исус поучио ученике да понизно служе другима? (б) Зашто је важно да родитељ буде самопожртвован?

9 Исус је и речју и делом поучавао ученике да понизно служе другима. (Прочитати Луку 22:27.) Од њега су могли научити да буду самопожртвовани у служби Богу и у опхођењу са суверницима. Тиме што си самопожртвован, учиш своју децу да и она буду таква. „Никада нисам била љубоморна када је мој муж као старешина посвећивао време другима“, каже Деби, мајка двоје деце. „Знала сам да је он увек ту за нас“ (1. Тим. 3:4, 5). Њен муж Пранас додаје: „Кад су наша деца порасла, жарко су желела да помажу на конгресима и у другим теократским дешавањима. Била су срећна, склапала су пријатељства и уживала у друштву суверника.“ Сви из те породице су сада у пуновременој служби. Ако си понизан и самопожртвован, вероватно ће и твоја деца желети да служе другима.

БУДИ ПРОНИЦЉИВ

10. Како је Исус једном приликом показао да је проницљив?

10 Исус је био проницљив — гледао је испод површине и разумео зашто неко поступа на одређен начин. Једном приликом, док је био у Галилеји, изгледало је као да неки од оних који су га слушали искрено желе да буду његови следбеници (Јов. 6:22-24). Али Исус је читао срца и прозрео је да их не занимају његове поуке већ храна коју је чудом створио (Јов. 2:25). Схватио је у чему је проблем, стрпљиво их је посаветовао и објаснио како се могу поправити. (Прочитати Јована 6:25-27.)

Да ли твоје дете ужива у служби проповедања? (Видети 11. одломак)

11. (а) Наведи пример који показује како можеш проценити да ли твоје дете воли службу проповедања. (б) Како можеш помоћи свом детету да заволи службу?

11 Иако не можеш читати срца, и ти можеш бити проницљив и схватити како твоје дете гледа на службу проповедања. Када воде децу у службу, многи родитељи праве кратке паузе да би се дете одморило и освежило. Али могао би да идеш корак даље и запиташ се: „Да ли моје дете ужива у служби или само у паузама?“ Ако запазиш да оно баш и не воли службу и да му није занимљива, постави му циљеве. Буди креативан и помози му да се осећа корисно док сте у служби.

12. (а) Како је Исус упозорио своје следбенике на опасност од полног неморала? (б) Зашто је Исусово упозорење било правовремено?

12 Исус је показивао проницљивост и тиме што је отворено рекао који кораци воде ка греху. Примера ради, његовим следбеницима је било јасно да је полни неморал грех. Али он их је упозорио и на слабости које воде ка неморалу. Рекао је: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу. Дакле, ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га и баци од себе“ (Матеј 5:27-29). То је хришћанима који су живели под влашћу Рима и те како било потребно да чују. У римским позориштима „могле су се чути и видети бесрамне ствари“, написао је један историчар, „а најразвратније сцене добијале су највише аплауза“. Исус је потпуно разумео шта би његовим следбеницима могло отежавати да остану морално чисти и с љубављу их је упозорио на то.

13, 14. Како можеш помоћи деци да се чувају нечисте забаве?

13 Проницљивост ће ти помоћи да заштитиш децу од моралне нечистоће. Данас деца могу доћи у контакт с порнографским и другим неморалним садржајима у млађем узрасту него икад раније. Наравно, родитељи који су Јеховини сведоци упозоравају своју децу на неприкладну врсту забаве. Али размисли о томе у каквим ситуацијама би твоје дете могло наићи на тако нешто. Питај се: „Шта у мом детету може пробудити жељу да гледа порнографију? Да ли је свесно опасности? Да ли ме сматра довољно приступачним да ми се обрати ако је у искушењу да погледа неки порнографски материјал?“ Чак и ако су ти деца још мала, можеш им рећи: „Ако икада наиђеш на неки неморалан веб-сајт и пожелиш да видиш шта тамо има, кажи ми то. Немој да се стидиш. Ту сам да ти помогнем.“

14 Проницљивост ће ти помоћи да и сам мудро бираш забаву. „Оно што ми као родитељи бирамо када је реч о музици, књигама и филмовима обликује укус свих у породици“, каже поменути брат Пранас. „Можеш ти рећи много тога, али твоја деца ће гледати шта радиш и чиниће то исто.“ Ако твоја деца виде да бираш пристојну забаву, највероватније ће и она имати жељу да тако поступају (Римљ. 2:21-24).

ЈЕХОВА ЋЕ ТИ ПОМОЋИ

15, 16. (а) Зашто можеш бити сигуран да ће ти Бог помоћи да добро васпиташ своје дете? (б) О чему ће говорити следећи чланак?

15 Шта се десило кад се Маноје помолио Богу да му помогне у одгајању детета? „Истинити Бог је послушао Манојев глас“ (Суд. 13:9). Родитељи, Јехова ће и вас послушати. Услишиће ваше молитве и помоћи вам да добро васпитате своје дете. Успећете ако то чините с љубављу, понизношћу и проницљивошћу.

16 Као што помаже родитељима да васпитавају своју децу док су мала, Јехова им може помоћи у томе и када деца дођу у тинејџерске године. У наредном чланку биће речи о томе како, по узору на Исуса, можете испољавати љубав, понизност и проницљивост док поучавате тинејџера да служи Јехови.

^ одл. 2 Овај чланак говориће о поучавању деце млађег узраста, а наредни о поучавању тинејџера.

^ одл. 5 Изворна реч за опомене, то јест дисциплину, обухвата усмеравање, поучавање, укоравање, понекад и кажњавање, али никада у гневу.

^ одл. 7 У једној библијској енциклопедији пише: „У свакодневном говору Исусовог времена, реч ава углавном се користила као израз присног, пријатељског односа и поштовања које деца показују према својим очевима“ (The International Standard Bible Encyclopedia).