Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Који докази потврђују да опсада древног Јерихона није дуго трајала?

Према ономе што је записано у Исусу Навину 6:10-15, 20, израелски ратници су обилазили око Јерихона једном дневно, шест дана заредом. Седмог дана су обишли око града седам пута, након чега је Бог проузроковао да се импозантне зидине Јерихона сруше. То је отворило пут Израелцима да уђу у град и освоје га. Да ли археолошке ископине потврђују да је опсада Јерихона кратко трајала, као што пише у Библији?

У древно доба, у војним походима се око утврђених градова обично постављала опсада. Ако би она дуго трајала, становници би појели скоро сву храну коју су имали. Након што би град био освојен, војници би опљачкали и однели све из њега, укључујући и преостале намирнице. У рушевинама палестинских градова археолози су ретко кад проналазили храну и то су углавном биле мале количине. Међутим, у ископинама Јерихона пронађене су велике залихе хране. У вези с тим, у часопису Biblical Archaeology Review писало је: „Осим грнчарије, у рушевинама града пронађено је обиље жита [...] То је јединствен случај у археологији Палестине. Ретко кад је нађено више од једног или два крчага са житарицама. Проналазак овако велике количине жита је нешто несвакидашње.“

Библија нам открива зашто Израелци нису однели жито из Јерихона — Јехова им је заповедио да то не чине (Ис. Нав. 6:17, 18). Они су напали град у пролеће, одмах након жетве, кад су залихе жита биле велике (Ис. Нав. 3:15-17; 5:10). Чињеница да је у Јерихону пронађена велика количина жита потврђује да је град пао за кратко време, баш као што пише у Библији.