Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волиш ли „свог ближњег као самог себе“?

Волиш ли „свог ближњег као самог себе“?

„Воли свог ближњег као самог себе“ (МАТ. 22:39)

ПЕСМЕ: 73, 36

1, 2. Како се из Светог писма види да је љубав важна?

ЉУБАВ је најистакнутија особина Јехове Бога (1. Јов. 4:16). Он је најпре створио Исуса, који је био уз њега на небу небројено много година. За то време, Исус је могао да посматра како се љубав огледа у свему што Бог чини (Кол. 1:15). Божји Син је одражавао такву љубав целог свог живота, како на небу тако и на земљи. Зато можемо бити сигурни да ће Јеховина и Исусова власт увек бити проткана љубављу.

2 Када су Исуса питали која је највећа заповест у Закону, он је рекао: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест. Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе‘“ (Мат. 22:37-39).

3. Ко је наш ближњи?

3 Запази да је Исус одмах након љубави према Јехови споменуо љубав према ближњем. Према томе, ни њу не смемо занемарити. Али ко нам је ближњи? Ако смо у браку, то је пре свега наш брачни друг. Наши ближњи су и наши суверници, с којима заједно служимо правом Богу. Ту су и особе којима проповедамо. Међутим, како они који служе Јехови и живе у складу с учењима његовог Сина треба да показују љубав према ближњем?

ЉУБАВ ПРЕМА БРАЧНОМ ДРУГУ

4. Како брак може бити успешан иако су људи несавршени?

4 Први брак је склопљен када је Јехова створио Адама и Еву. Његова намера је била да буду срећни, сложни и да напуне земљу својим потомцима (Пост. 1:27, 28). Међутим, побуном против Јеховине власти нарушили су хармонију свог брака и одвели човечанство у ропство греху и смрти (Римљ. 5:12). Ипак, брак може бити успешан а Свето писмо открива шта је неопходно за то. Савети у тој књизи су најделотворнији зато што долазе од Јехове, који је основао брачну заједницу. (Прочитати 2. Тимотеју 3:16, 17.)

5. Колико је љубав важна у браку?

5 Љубав је снажно осећање привржености и дубоке наклоности. Из Божје Речи се види да је она неопходна да бисмо имали добре међуљудске односе. Нарочито је важна у браку. Апостол Павле је описао праву љубав следећим речима: „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није завидна, не хвали се, не узвисује се, не понаша се непристојно, не гледа своју корист, није раздражљива, не памти зло. Не радује се неправди, а радује се истини. Све подноси, све верује, свему се нада, све трпи. Љубав никада не престаје“ (1. Кор. 13:4-8). Размишљање о овим надахнутим речима и поступање у складу с њима сигурно ће улепшати брачни живот.

Божја Реч пружа савете за успешан брак (Видети 6. и 7. одломак)

6, 7. (а) Шта Библија каже о поглаварству? (б) Како муж треба да се опходи према жени?

6 Љубав је посебно важна и због начела поглаварства које је успоставио Јехова Бог. Павле је објаснио: „Желим да знате да је сваком мушкарцу поглавар Христ, а жени је поглавар мушкарац, а Христу је поглавар Бог“ (1. Кор. 11:3). Али то не значи да поглавар треба да доминира. На пример, Јехова се према Исусу опходи благо и несебично, и Исус му се радо подлаже. Он цени начин на који Јехова испољава ауторитет, што се види из његових речи: „Волим Оца“ (Јов. 14:31). Мало је вероватно да би Исус то осећао да је Јехова био груб и неразуман према њему.

7 Иако је муж поглавар жени, Библија га саветује да је поштује (1. Петр. 3:7). Муж може показати поштовање према жени тако што узима у обзир њене потребе и препушта јој одлуку у неким стварима. Божја Реч каже: „Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Еф. 5:25). Исус је чак дао живот за своје следбенике. Ако се муж по узору на њега с љубављу опходи према својој жени, њој је много лакше да га воли, поштује и буде му подложна. (Прочитати Титу 2:3-5.)

ЉУБАВ ПРЕМА СУВЕРНИЦИМА

8. Како Јеховине слуге треба да гледају на сувернике?

8 Широм света милиони људи служе Јехови и сведоче о његовом имену и намери. Како сваки Јеховин слуга треба да гледа на сувернике? Одговор налазимо у Божјој Речи: „Чинимо добро свима, а нарочито својој браћи у вери“ (Гал. 6:10; прочитати Римљанима 12:10). Апостол Петар је написао хришћанима: „Сада, када сте послушношћу истини очистили своје душе да бисте могли показивати нелицемерну братску љубав, волите један другог жарко од срца.“ Такође је рекао: „Пре свега, жарко волите једни друге“ (1. Петр. 1:22; 4:8).

9, 10. Зашто је Божји народ уједињен?

9 Ми искрено волимо наше сувернике, што чини нашу организацију јединственом. Штавише, пошто волимо Јехову и његова начела, он нам помаже најмоћнијом силом у свемиру, својим светим духом. Захваљујући деловању светог духа уживамо у посебном јединству као део међународног братства. (Прочитати 1. Јованову 4:20, 21.)

10 Павле је следећим речима истакао колико је важно да међу хришћанима влада љубав: „Обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост. Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога. Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви. А изнад свега, обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Кол. 3:12-14). Зар није дивно што нас љубав „савршено повезује“, без обзира на то из које културе, расе или нације потичемо?

11. По чему се препознаје права религија?

11 Истинска љубав и јединство показатељ су да Јеховине слуге припадају правој религији. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:34, 35). Апостол Јован је написао: „Божја деца и Ђаволова деца познају се по овоме: ко год не чини оно што је праведно, не потиче од Бога, као ни онај ко не воли свог брата. Јер ово је порука коју сте чули у почетку: Волимо један другога!“ (1. Јов. 3:10, 11). Искрена љубав и право јединство који се могу видети код Јеховиних сведока обележја су Христових правих следбеника, којима је Бог поверио проповедање добре вести о Краљевству по целој земљи (Мат. 24:14).

САКУПЉАЊЕ ВЕЛИКОГ МНОШТВА

12, 13. Шта велико мноштво сада ради и шта ће ускоро искусити?

12 Велика већина Јеховиних слугу део су великог мноштва „из свих народа и племена и народности и језика“. Они „стоје пред [Божјим] престолом и пред Јагњетом [Исусом Христом]“. О њима Библија каже: „То су они што долазе из велике невоље. Они су опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“, што значи да верују у Христову откупну жртву. Припадници све бројнијег великог мноштва воле Јехову и његовог Сина и „служе [Богу] дан и ноћ“ (Откр. 7:9, 14, 15).

13 Бог ће ускоро уништити овај зао свет у великој невољи (Мат. 24:21; прочитати Јеремију 25:32, 33). Али због тога што воли своје слуге, заштитиће их као групу и увешће их у нови свет. Као што је проречено пре скоро 2 000 година, Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“. Да ли жељно ишчекујеш живот у Рају, када ће зло, патња и смрт бити прошлост? (Откр. 21:4).

14. Шта се може рећи о порасту великог мноштва?

14 Када су 1914. почели последњи дани, у свету је било свега неколико хиљада Јеховиних слугу. Мотивисан љубављу према ближњем, и уз помоћ Божјег духа, остатак помазаних хришћана истрајно је проповедао вест о Краљевству. Као резултат тога, сакупља се велико мноштво које се нада вечном животу на земљи. Данас има око 8 000 000 Сведока у преко 115 400 скупштина широм планете. Тај број и даље расте. Примера ради, више од 275 500 особа крстило се током службене 2014. године — у просеку 5 300 сваке седмице.

15. Опиши обим наше проповедничке активности.

15 Обим наше проповедничке активности је без премца. Литература која се темељи на Библији издаје се на преко 700 језика. Стражарска кула је часопис с највећим тиражем на свету — преко 52 000 000 примерака месечно на 247 језика. Више од 200 000 000 примерака књиге Шта Библија заиста научава? одштампано је на преко 250 језика.

16. Захваљујући чему Јеховина организација напредује?

16 Задивљујућ пораст који данас видимо резултат је тога што верујемо у Бога и прихватамо Библију као његову надахнуту Реч (1. Сол. 2:13). Јеховин народ напредује у духовном погледу, упркос томе што га Сатана, „бог овог света“, мрзи и прогони (2. Кор. 4:4).

ПОКАЗУЈМО ЉУБАВ БЕЗ РАЗЛИКЕ

17, 18. Какав став Божје слуге треба да имају према онима који не служе Богу?

17 Какав став Јеховине слуге треба да имају према онима који не служе правом Богу? Када проповедамо, људи различито реагују — неки пријатељски, неки агресивно. Међутим, без обзира на њихову реакцију, хришћани треба да се држе библијског начела: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали свакоме да одговорите како треба“ (Кол. 4:6). Када неко тражи да образложимо своја веровања, љубав према ближњем нас мотивише да то чинимо „с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петр. 3:15).

18 На љубав према ближњем не заборављамо чак ни када нас неко љутито изгрди у служби. Ми се угледамо на Исуса: „Када су га вређали, није узвраћао увредом. Када је патио, није претио, него се препустио [Јехови] који праведно суди“ (1. Петр. 2:23). Било да су у питању суверници или други, ми смо понизни и примењујемо следећи савет: „Не враћајте зло за зло нити увреду за увреду, већ, напротив, благосиљајте“ (1. Петр. 3:8, 9).

19. Које начело примењујемо када нам се неко противи?

19 Јеховин народ је понизан и примењује важно начело које је дао Исус. У Проповеди на гори, он је рекао: „Чули сте да је било речено: ’Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем: Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима, јер он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:43-45). Као Божје слуге, морамо научити да волимо своје непријатеље, без обзира на то како поступају према нама.

20. Зашто ће љубав према Богу и ближњем прожимати нови свет? (Видети слику на почетку чланка.)

20 У сваком аспекту живота, Јеховине слуге морају својим ставом и поступцима показати да воле Јехову и ближњег. На пример, чак и ако неко не прихвати вест о Краљевству, ми ћемо му радо притећи у помоћ кад је потребно. Апостол Павле је написао: „Не будите никоме ништа дужни, осим да волите једни друге. Јер ко воли ближњег, испунио је Закон. Јер заповести из Закона: ’Не учини прељубу‘, ’Не убиј‘, ’Не укради‘, ’Не пожели‘, и ако има још која заповест, сажете су у овим речима: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ Љубав не чини зло ближњем. Дакле, љубав је испуњење Закона“ (Римљ. 13:8-10). Јеховини сведоци показују такву љубав иако живе у разједињеном, насилном и окрутном свету који је под Сатаниним утицајем (1. Јов. 5:19). Након што Сатана, демони и бунтовни људи буду уклоњени, све што се на земљи буде чинило биће прожето љубављу. Биће предивно живети у свету у ком сви становници воле Бога и свог ближњег!