Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је Бог љубави

Јехова је Бог љубави

„Бог је љубав“ (1. ЈОВ. 4:8, 16)

ПЕСМЕ: 18, 91

1. Која је Јеховина најистакнутија особина и како то утиче на тебе?

ЈЕХОВИНА надахнута Реч, Библија, каже: „Бог је љубав.“ Дакле, љубав није само једна од његових бројних особина већ сама суштина његове личности (1. Јов. 4:8). То је његова најистакнутија и најважнија особина. Не ради се само о томе да Јехова има љубав — он је оличење љубави. Заиста је дивно знати да је Створитељ свемира и свих живих бића Бог љубави! Све што ради, ради из љубави.

2. С обзиром на то да је Бог љубав, у шта можемо бити уверени? (Видети слику на почетку чланка.)

2 Присност и благонаклоност коју Бог осећа према својим створењима уверавају нас да ће се његова намера за човечанство испунити на најбољи могући начин и да све који га прихватају за владара очекују бројни благослови. На пример, подстакнут љубављу, Јехова је „одредио дан у ком намерава да суди свету по правди, преко човека ког је за то одредио“, Исуса Христа (Дела 17:31). Уверени смо да ће тако бити. За људе који су праведни и послушни Богу, повољна пресуда ће значити будућност испуњену благословима који ће трајати у сву вечност.

ИСТОРИЈА КАО СВЕДОК

3. Каква би будућност била ако Бог не би волео људе?

3 Замисли како би живот изгледао у будућности ако Бог не би волео човечанство. Довољно је да застанемо и размислимо какав су траг у прошлости оставиле људске власти под утицајем безосећајног и окрутног бога овог света, Сатане Ђавола (2. Кор. 4:4; 1. Јов. 5:19; прочитати Откривење 12:9, 12). По томе се види колико би будућност била застрашујућа да Јехова није Бог љубави.

4. Зашто је Јехова допустио побуну против своје праведне власти?

4 Када се побунио против Јеховине власти, Ђаво је навео први људски пар да уради исто. Такође је оспорио Божју праведност и његово право да влада. Заправо, Сатана је тврдио да би он био бољи владар од Створитеља (Пост. 3:1-5). Јехова је дозволио Сатани да покуша да докаже своје тврдње, али само на одређено време. У својој бескрајној мудрости, Јехова је допустио да прође довољно времена да се јасно покаже постоји ли боља власт од његове. Тужна историја човечанства потврђује да ни људи ни Сатана не могу пружити оно што нам је потребно — добру владавину.

5. Шта је историја без сумње потврдила?

5 Само у протеклих 100 година, више од 100 милиона људи је страдало у ратовима. Стање у свету је сваким даном све горе. Божја Реч је прорекла да ће се управо то дешавати у „последњим данима“ овог света: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе“ (2. Тим. 3:1, 13). Историја је потврдила истинитост онога што пише у Библији: „Јехова, добро знам да пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јер. 10:23). Јехова није створио људе са способношћу и правом да владају независно од њега.

6. Због чега Бог привремено допушта зло?

6 То што Бог привремено допушта зло има још једну сврху. На тај начин, Јехова ће заувек доказати да само његова власт може бити успешна. Након што уништи зло и оне који га проузрокују, ако ико икада доведе у питање његово владање, он неће морати да чека да се оптужба докаже. На основу онога што се догодило у прошлости, моћи ће да с пуним правом одмах уклони бунтовнике, и тиме спречи да зло поново узме маха.

ЈЕХОВИНА ЉУБАВ НА ДЕЛУ

7, 8. У чему се види Јеховина љубав?

7 Јеховина љубав се испољава на разне начине. На пример, размисли о величанственом свемиру. Постоје милијарде галаксија, а у свакој од њих милијарде звезда и планета. У нашој галаксији Млечни пут, једна од звезда је Сунце, без ког бројни животни облици на Земљи не би постојали. Све то открива да постоји Створитељ и да је он мудар, моћан и пун љубави. Библија каже: „Његова невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљ. 1:20).

8 Јехова је створио људе и животиње и обезбедио им идеалне услове за живот. За људе је направио прелеп рајски врт да у њему живе вечно, и подарио им савршен ум и тело. (Прочитати Откривење 4:11.) Поред тога, Јехова из велике љубави „храну даје сваком створењу“ (Пс. 136:25).

9. Шта Јехова понекад осећа и зашто?

9 Иако је Јехова Бог љубави, он мрзи оно што је лоше. На пример, у Псалму 5:4-6 за њега се каже: „Ти ниси Бог који у злу ужива [...] Ти мрзиш све који зло чине.“ У наставку пише: „Човек који крв пролива и превару чини мрзак је Јехови.“

БЛИЖИ СЕ КРАЈ ЗЛУ

10, 11. (а) Шта ће Јехова урадити са злим људима? (б) Како ће Јехова наградити праведнике?

10 Пошто је Јехова Бог љубави и мрзи зло, његова намера је да земљу — и цео свемир — очисти од зла када се пружи одговор на спорно питање. Божја Реч обећава да ће се „истребити они који зло чине, а они који се у Јехову уздају поседоваће земљу. Још мало, и злога више неће бити [...] Непријатељи Јеховини биће пролазни као лепота пашњака, проћи ће. У диму ће нестати“ (Пс. 37:9, 10, 20).

11 Свето писмо такође обећава: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Пс. 37:29). Они ће уживати „у изобиљу мира“ (Пс. 37:11). То ће се без сумње остварити зато што наш Бог увек ради оно што је најбоље за његове верне слуге. У његовој Речи пише: „Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откр. 21:4). Све оне који су захвални за Јеховину љубав и подлажу се његовој власти очекује заиста дивна будућност!

12. За кога се може рећи да је беспрекоран?

12 У Божјој Речи пише: „Гледај оног ко је беспрекоран и посматрај оног ко је честит, јер такви ће имати будућност пуну мира. А сви преступници биће истребљени, пропашће будућност оних што су зли“ (Пс. 37:37, 38). Беспрекорне особе су оне које се труде да добро упознају Јехову и његовог Сина и врше Божју вољу. (Прочитати Јована 17:3.) Такве особе су примиле к срцу речи из 1. Јованове 2:17: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек.“ Пошто је крај овог света све ближи, важно је да послушамо савет: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог“ (Пс. 37:34).

НАЈВЕЋИ ИЗРАЗ БОЖЈЕ ЉУБАВИ

13. Који је највећи израз Божје љубави према људима?

13 Иако смо несавршени, ми се можемо држати Јеховиног пута. Можемо имати присан однос с њим захваљујући откупној жртви Исуса Христа. Откупнина је највећи израз његове љубави, јер је тиме омогућио људима да буду ослобођени греха и смрти које су наследили од Адама. (Прочитати Римљанима 5:12; 6:23.) Јехова је имао потпуно поверење у свог јединорођеног Сина, који му је био послушан током безброј векова проведених с њим на небу. Бог је без сумње патио док је гледао колико се лоше опходе према његовом вољеном Сину на земљи. Ипак, Исус је подржао Божју врховну власт и показао је да савршен човек може остати веран Јехови и у најгорим околностима.

Из љубави према људима, Бог је послао свог Сина на земљу (Видети 13. одломак)

14, 15. Шта је Исусова смрт омогућила?

14 Исус је у најтежим кушњама остао беспрекоран и подржао је Јеховину власт. Дао је живот верно служећи свом Оцу. Такође је платио откупнину, чиме је људима омогућено да добију вечни живот у новом свету. Нема сумње да смо захвални за то! Апостол Павле је истакао да су тиме и Јехова и Исус показали искрену љубав: „Заиста, док смо још били слаби, Христ је у време које је за то било одређено умро за безбожнике. Заиста, тешко да би неко умро за праведника, али за доброг човека неко би се можда и одважио да умре. А Бог нам је показао своју љубав тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљ. 5:6-8). Апостол Јован је написао: „По овоме се показала Божја љубав према нама: Бог је послао свог јединорођеног Сина у свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: нисмо ми волели Бога, него је он волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јов. 4:9, 10).

15 Исус је за Божју љубав према људима рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:16). Бог толико воли људе да брине о њиховој добробити чак и када то од њега изискује велику жртву. Његова љубав је непролазна. Немамо разлога да икада посумњамо у њу. Павле је написао: „Уверен сам да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни власти, ни ово што је сада, ни оно што ће доћи, ни силе, ни висина, ни дубина, ни било шта друго што је створено, не може раставити од Божје љубави која је у Христу Исусу, нашем Господу“ (Римљ. 8:38, 39).

КРАЉЕВСТВО ВЕЋ ВЛАДА

16. Шта је Месијанско Краљевство и коме је Јехова поверио ту власт?

16 Још један доказ Божје љубави према људима је Месијанско Краљевство. Јехова је већ поверио ту власт свом Сину, који воли људе и савршено испуњава све услове за владара (Посл. 8:31). С њим ће владати 144 000 сувладара. Након што ускрсну на небо, они ће користити искуство које су стекли као људи да би помогли човечанству (Откр. 14:1). Краљевство је било главна тема Исусовог поучавања, и своје ученике је упутио да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9, 10). Колико ће само благослова послушни људи искусити када се те речи обистине!

17. У чему се разликују Исус и несавршени људски владари?

17 Исусова власт на небу је у суштој супротности са људским властима, због којих су милиони страдали у ратовима. Исусу је искрено стало до његових поданика и као владар одражава Божје изванредне особине, нарочито љубав (Откр. 7:10, 16, 17). Та љубав долази до изражаја у његовим речима: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Мат. 11:28-30). Какве прелепе речи подршке!

18. (а) Шта је Божје Краљевство до сада постигло? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

18 Библијско пророчанство открива да је Божје небеско Краљевство успостављено 1914, када је почела Христова присутност. Након тога, почело је сакупљање преосталих Исусових сувладара, а касније и великог мноштва људи које ће преживети крај овог света и ући у нови свет (Откр. 7:9, 13, 14). Колико њих сачињава велико мноштво? Шта се од њих очекује? У следећем чланку ћемо добити одговоре.