Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Приближава се ваше избављење!‘

’Приближава се ваше избављење!‘

„Усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење“ (ЛУКА 21:28)

ПЕСМЕ: 133, 43

1. Који догађаји су се одиграли 66. н. е.? (Видети слику на почетку чланка.)

ЗАМИСЛИ да живиш у Јерусалиму 66. године н. е. У граду влада општи хаос. Прво, римски намесник Флор узима 17 таланата из свете храмске ризнице. Јудејци потом из револта убијају римске војнике у Јерусалиму и проглашавају независност од Рима. Али Рим одмах реагује. Три месеца касније, на сцену ступа 30 000 војника на челу са римским намесником Сирије, Цестијем Галом. Војска брзо улази у предграђе Јерусалима, а јудејски побуњеници се повлаче у храмску тврђаву. Римски војници убрзо почињу да поткопавају храмски зид. Паника се шири градом. Како би се осећао усред свег тог метежа?

2. Шта су 66. н. е. хришћани морали да предузму и како су у томе успели?

2 Сигурно би се сетио Исусових речи, које сада налазимо у Јеванђељу по Луки: „Кад видите  да је Јерусалим опколила војска и улогорила се око њега, тада знајте да се његово опустошење приближило“ (Лука 21:20). Можда би се питао како да послушаш оно што је Исус рекао након тога: „Тада они који буду у Јудеји нека беже у горе. Они који буду у граду нека га напусте, а они који буду у селима нека не улазе у град“ (Лука 21:21). Како да побегнеш из Јерусалима када је опкољен? Међутим, догађа се нешто невероватно. Не можеш да верујеш својим очима, али римска војска се повлачи! Испунило се оно што је било проречено — њихов напад се ’скратио‘ (Мат. 24:22). Сада имаш прилику да послушаш Исуса. Одмах бежиш у планине с друге стране Јордана, заједно с другим хришћанима из града и околине. * Затим 70. н. е. римска војска поново креће на Јерусалим и уништава га. Али ти си на безбедном јер си послушао Исусово упозорење.

3. У каквој ћемо се ситуацији ускоро наћи и о чему ће бити речи у овом чланку?

3 Врло брзо ћемо се сви ми наћи у сличној ситуацији. Исус не само што је упозорио хришћане на уништење Јерусалима већ је повукао паралелу са оним што ће се дешавати када изненада избије „велика невоља“ (Мат. 24:3, 21, 29). Заправо, добра вест је та да ће „велико мноштво људи“ преживети ту катастрофу невиђених размера. (Прочитати Откривење 7:9, 13, 14.) Шта нам Библија открива о предстојећим догађајима? Одговор је од пресудног значаја за нас, јер се ради о нашем спасењу. Осмотримо сада детаљно шта нас чека у блиској будућности.

ПОЧЕТАК ВЕЛИКЕ НЕВОЉЕ

4. Који ће догађај обележити почетак велике невоље и како ће се то одиграти?

4 Како ће почети велика невоља? Уништењем ’Вавилона Великог‘, о коме читамо у библијској књизи Откривење (Откр. 17:5-7). Није никакво чудо што је сва крива религија представљена блудницом кад су верске вође неверне Богу. Уместо да заступају Исуса и његово Краљевство, они пружају подршку људским владарима да би стекли политички утицај, притом игноришући библијска начела. Сушта су супротност помазаницима, који се у Библији пореде са честитом девицом (2. Кор. 11:2; Јак. 1:27; Откр. 14:4). Али ко ће уништити ту неверну организацију? Јехова Бог ће учинити да „десет рогова“ и ’скерлетна звер‘ изврше његову замисао. Рогови представљају све политичке силе које пружају подршку Уједињеним нацијама, организацији представљеној ’скерлетном звери‘. (Прочитати Откривење 17:3, 16-18.)

5, 6. Како знамо да уништење Вавилона Великог не подразумева смрт свих његових припадника?

5 Међутим, треба ли да закључимо да ће уништење Вавилона Великог значити смрт за све чланове кривих религија? По свему судећи не. Библија описује то време. Говорећи о некадашњем припаднику криве религије, пророк Захарија је написао: „Рећи ће: ’Ја нисам пророк. Ја  сам ратар, јер ме је неки човек као роба купио још од моје младости.‘ Неко ће га упитати: ’Какве су ти то ране по телу?‘ А он ће одговорити: ’Задобио сам их у кући оних који ме много воле‘“ (Зах. 13:4-6). Дакле, изгледа да ће се чак и неки свештеници одрећи своје вере и порицати да су икада припадали кривој религији.

6 Шта ће за то време бити с Божјим народом? Исус каже: „И кад се не би скратили ти дани, нико се не би спасао. Али због изабраних скратиће се ти дани“ (Мат. 24:22). Као што смо видели, 66. н. е. невоља је била „скраћена“. Захваљујући томе су „изабрани“, то јест помазани хришћани, имали прилику да побегну. Слично томе, почетни део будуће велике невоље биће скраћен због изабраних. Бог неће дозволити да „десет рогова“, то јест политичке силе, униште Божји народ. Након уништења криве религије, уследиће кратко затишје.

ВРЕМЕ ИСПИТА И СУДА

7, 8. Какву ћемо прилику имати након уништења криве религије, и по чему ће се Божји народ разликовати од осталих људи?

7 Шта ће се дешавати након уништења криве религије? Тада ће се показати шта нам је стварно у срцу. Већина људи ће потражити уточиште у људским организацијама упоређеним са „горским стенама“ (Откр. 6:15-17). Међутим, фигуративно говорећи, Божји народ ће побећи у заклон који је Јехова припремио. У првом веку, период између два напада римске војске није био време за масовно обраћење Јевреја на хришћанство. Било је то време да они који су већ хришћани послушају Исусове речи и побегну из Јерусалима. Слично томе, не треба да очекујемо да ће током затишја у великој невољи доћи до прилива нових верника. Биће то прилика за све праве хришћане да докажу да воле Јехову и да пруже подршку Христовој браћи (Мат. 25:34-40).

8 Иако не знамо у потпуности шта ће се све дешавати у том искушавајућем периоду, можемо очекивати да ће то изискивати од нас неке жртве. Хришћани у првом веку су, да би се спасли, морали да оставе све што су имали и поднесу разне тешкоће (Мар. 13:15-18). Да ли ћемо ми бити спремни да поднесемо материјалне губитке зарад вере у Бога? Хоћемо ли бити спремни да радимо све што се од нас буде тражило да бисмо доказали своју верност Јехови? Замисли само! У то време бићемо једини који ће поступати попут пророка Данила, тако што ћемо верно служити Богу шта год да се деси (Дан. 6:10, 11).

9, 10. (а) Коју ће поруку Божји народ преносити у то време? (б) Како ће на то реаговати непријатељи Божјег народа?

9 То неће бити време да проповедамо ’добру вест о краљевству‘. С тим ће бити завршено. Тада ће крај бити већ сасвим близу (Мат. 24:14). Нема сумње да ће Божји народ објавити снажну поруку осуде. Ту спада и објава да Сатанином злом свету предстоји потпуни крах. Библија пореди ту поруку са гра̏дом: „Велики гра̏д, тежине око један талант, спустио се с неба на људе. И људи су хулили на Бога због зла које је нанео  тај гра̏д, јер је то зло било веома велико“ (Откр. 16:21).

10 Ништа од тога неће проћи незапажено од стране наших непријатеља. Под Божјим надахнућем, пророк Језекиљ објашњава шта ће урадити Гог из Магога, то јест коалиција народа: „Овако каже Суверени Господ Јехова: ’Тог дана доћи ће ти мисли у срце и сковаћеш зао план. Рећи ћеш: „Устаћу на земљу у којој су села незаштићена. Навалићу на оне који живе мирно и спокојно, који живе без зидина и немају ни преворнице ни врата.“ Учинићеш то да би накупио велики плен и да би награбио много тога, да би своју руку дигао на рушевине које су опет насељене и на народ који је сакупљен из других народа, народ који је сакупио богатство и иметак и живи у средишту земље‘“ (Језек. 38:10-12). Божји народ ће се разликовати од осталих, па ће симболично речено бити „у средишту земље“. Коалиција народа то неће моћи да поднесе. Једва ће дочекати да нападне Јеховине помазанике и њихове сараднике.

11. (а) Шта треба да имамо на уму што се тиче редоследа догађаја у великој невољи? (б) Како ће људи реаговати на необичне небеске појаве?

11 Шта ће затим уследити? Божја Реч нам не открива тачан след догађаја. Изгледа да ће се неки од њих преклапати. Исус је у пророчанству о свршетку овог поретка рекао: „И биће знакова на сунцу, месецу и звездама, а народе на земљи обузеће тескоба и осећај немоћи због хуке мора и таласа, и људи ће тада губити свест од страха и очекивања онога што ће задесити свет, јер ће се силе небеске уздрмати. И тада ће видети Сина човечјег како долази у облаку са силом и великом славом“ (Лука 21:25-27; прочитати Марка 13:24-26). Да ли ће током испуњења овог пророчанства дословно бити застрашујућих знакова и појава на небу? Остаје нам да видимо. Оно што већ сада знамо је да ће те појаве изазвати страх и панику међу Божјим непријатељима.

Бићемо радосни, сигурни у своје избављење! (Видети 12. и 13. одломак)

12, 13. (а) Шта ће се десити када Исус дође „са силом и великом славом“? (б) Како ће Божје слуге реаговати?

12 Шта ће се догодити када Исус дође „са силом и великом славом“? То ће бити време да награди верне и казни оне који то нису (Мат. 24:46, 47, 50, 51; 25:19, 28-30). У Јеванђељу по Матеју, Исус је пророчанство о сложеном знаку последњих дана завршио поређењем о овцама и јарцима. Он је рекао: „Кад Син човечји стигне у својој слави и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо. И сви ће се народи скупити пред њим, и он ће одвојити људе једне од других, као што пастир одваја овце од јараца. Поставиће овце на своју десну страну, а јарце на леву“ (Мат. 25:31-33). Какву ће пресуду добити овце, а какву јарци? На крају поређења се каже да ће јарци „отићи у вечну смрт, а праведници у вечни живот“ (Мат. 25:46).

13 Када буду схватили да их чека ’вечна смрт‘, симболични јарци ће „проплакати“ (Мат. 24:30). Али како ће Христова браћа и њихови верни пратиоци реаговати? Пуни вере у Јехову Бога и његовог Сина, послушаће следећи савет:  „Кад све то почне да се збива, усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење“ (Лука 21:28). Бићемо радосни, сигурни у своје избављење.

ПРАВЕДНИЦИ ЋЕ ЗАСЈАТИ У КРАЉЕВСТВУ

14, 15. Какво ће се сакупљање одиграти када Гог из Магога крене у напад и како ће се то одвијати?

14 Шта ће се десити када Гог из Магога крене у напад на Божји народ? И Матеј и Марко су писали о истом догађају: „Тада ће [Син човечји] послати анђеле и скупиће своје изабране с четири стране света, од краја земље до краја неба“ (Мар. 13:27; Мат. 24:31). Овде споменуто скупљање се не односи нити на прво печаћење нити на завршно печаћење преосталих помазаника (Мат. 13:37, 38). Завршно печаћење ће се одиграти пре него што избије велика невоља (Откр. 7:1-4). О ком сакупљању је онда Исус говорио? Он је говорио о времену када ће 144 000 примити небеску награду (1. Сол. 4:15-17; Откр. 14:1). То ће се одиграти у неком тренутку након што почне напад Гога из Магога (Језек. 38:11). Тиме ће се испунити следеће Исусове речи: „Тада ће праведници попут сунца засјати у краљевству свог Оца“ (Мат. 13:43). *

15 Неке цркве научавају да ће хришћани бити узнесени на небо у телу. Према њиховим учењима, након тога ће се Исус вратити на земљу као њен владар.  Међутим, Библија јасно показује да је Исусов повратак невидљив: „Тада ће се на небу појавити знак Сина човечјег“ и Исус ће доћи „на облацима небеским“ (Мат. 24:30). Библија такође каже да „тело и крв не могу наследити Божје краљевство“. Дакле, они који ће бити узети на небо мораће се прво „преобразити, у једном тренутку, у трен ока, на звук последње трубе“. * (Прочитати 1. Коринћанима 15:50-53.) Верни помазаници који ће још увек бити на земљи биће одмах сакупљени.

16, 17. Шта се мора десити пре Јагњетове свадбе?

16 Када свих 144 000 буду на небу, моћи ће да почну завршне припреме за Јагњетову свадбу (Откр. 19:9). Али још нешто ће се десити пре тог радосног догађаја. Присетимо се да ће, кратко пре него што преостали од 144 000 буду сакупљени на небо, Гог напасти Божји народ (Језек. 38:16). Деловаће као да је Божји народ беспомоћан. Божје слуге ће добити смернице сличне онима у време краља Јосафата: „Нећете се ви борити у овом боју. Заузмите своја места, стојте и гледајте како ће вас Јехова спасти. Јудо и Јерусалиме, не бојте се и не плашите се“ (2. Лет. 20:17). Убрзо након што почне Гогов напад, сви помазаници ће бити узети на небо. У Откривењу 17:14 читамо о томе какву реакцију на небу ће изазвати Гогов напад. Непријатељи Божјег народа ће се „борити с Јагњетом, али Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Краљ над краљевима, а победиће их и они који су с њим позвани и изабрани и верни.“ Заједно са својих 144 000 сувладара на небу, Исус ће притећи у помоћ Божјем народу на земљи.

17 Тиме ће почети Армагедон, рат који ће узвеличати Јеховино свето име (Откр. 16:16). У то време, сви људи просуђени као јарци ће „отићи у вечну смрт“. На земљи напокон више неће бити зла, а велико мноштво ће преживети завршни део велике невоље. Пошто ће све бити спремно, коначно ће моћи да почне Јагњетова свадба, врхунац визија из Откривења (Откр. 21:1-4). * Они који буду живели на земљи имаће Божју наклоност и уживаће у многим изразима Божје љубави. Жељно ишчекујемо ту величанствену свадбу! (Прочитати 2. Петрову 3:13.)

18. С обзиром на оно што нам предстоји, шта треба да радимо?

18 Како да се припремимо за узбудљиве догађаје који нам предстоје? Апостол Петар је под надахнућем написао: „Пошто ће се то све тако распасти, нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу, док очекујете и имате на уму Јеховин дан [...] Зато, вољени моји, будући да то очекујете, дајте све од себе да вас он нађе чисте, беспрекорне и у миру“ (2. Петр. 3:11, 12, 14). Зато, будимо чврсто решени да останемо духовно чисти, док подржавамо Краља Мира.

^ одл. 2 Видети Стражарску кулу од 15. априла 2012, стране 25-26.

^ одл. 15 Помазаници који ће у то време бити живи неће отићи на небо у телу (1. Кор. 15:48, 49). Њихова тела ће по свему судећи бити уклоњена на исти начин као што је било и Исусово тело.

^ одл. 17 У 45. псалму такође налазимо наговештај следа догађаја. Прво Краљ иде у рат, а потом следи његова свадба.