Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служити Јехови у старости

Служити Јехови у старости

„ЗДРАВСТВЕНИ проблеми ме све више спутавају“, с уздахом каже Ернст, који има преко седамдесет година. * Да ли ти то звучи познато? Ако си зашао у године и осећаш да те издају здравље и снага, сигурно разумеш опис који се налази у 12. поглављу Проповедника. У 1. стиху се за дане старости каже да су „зли дани“. Иако је тако, ниси осуђен на патњу и очајање. Можеш водити испуњен живот, служећи Јехови радосно.

ОСТАНИ ЈАК У ВЕРИ

Драга браћо и сестре у поодмаклим годинама, сетите се да су се и Јеховине слуге у библијска времена суочавале са сличним изазовима. На пример, Исаку, Јакову и Ахији ослабио је вид (Пост. 27:1; 48:10; 1. Краљ. 14:4). Краљ Давид „није могао да се угреје“ (1. Краљ. 1:1). Имућни Варзелај није више могао да ужива у храни и музици (2. Сам. 19:32-35). Аврахам и Нојемина су се суочили са губитком брачног друга (Пост. 23:1, 2; Рута 1:3, 12).

Шта је сваком од њих помогло да остане веран Јехови и служи му радосно? Аврахам је веровао у оно што му је Бог обећао, и зато је у позним годинама био „ојачан својом вером“ (Римљ. 4:19, 20). И нама је потребна јака вера. Она не зависи од наших година, способности или околности. Примера ради, иако је био немоћан, слабог вида и везан за кревет, патријарх Јаков је чврсто веровао у Божја обећања (Пост. 48:1-4, 10; Јевр. 11:21). Међу данашњим примерима имамо 93-годишњу Инес, која пати од миастеније, то јест слабости мишића. Ипак, она каже: „Сваки дан осећам да ме Јехова богато благосиља. Сваки дан размишљам о Рају. То ми улива наду.“ Какав позитиван став!

Своју веру јачамо тако што се молимо, проучавамо Божју Реч и посећујемо састанке. Остарели пророк Данило се редовно молио три пута на дан и проучавао је Божју Реч (Дан. 6:10; 9:2). Удовица Ана ни у поодмаклим годинама „никад није изостајала из храма“ (Лука 2:36, 37). Ако идеш на састанке кад год можеш и учествујеш колико год можеш, то је охрабрење не само за тебе већ и за друге. Уз то, Јехови је увек драго кад чује твоје молитве, чак и ако не можеш пуно тога да урадиш (Посл. 15:8).

Охрабруј друге

Многи од вас би волели да виде боље како би читали и да имају више снаге како би ишли на састанке, али то постаје све теже, можда и немогуће. Шта можете учинити? Добро искористите оно што вам је на располагању. Многи који не могу долазити на састанке слушају програм преко телефона. Инге има 79 година и не види добро, али ипак се припрема за састанке. За то користи материјал са увећаним словима, који посебно за њу штампа један брат из њене скупштине.

Поред свих тешкоћа, ти можда имаш нешто што би други волели да имају — време. Зашто не би то искористио да би слушао аудио-снимке Библије, библијске литературе и говора̂, као и аудио-драме? Такође, можеш телефоном позвати сувернике да би поделио с њима неки „духовни дар“ и да се ’узајамно охрабрите‘ (Римљ. 1:11, 12).

ДАЈ СВЕ ОД СЕБЕ У СЛУЖБИ

Учествуј у служби

„Грозан је осећај када више не можеш да служиш Јехови као раније“, тужно каже Криста, која има око 85 година. Како старији објавитељи могу остати радосни?  „Гледај позитивно на ствари“, каже 75-годишњи Питер, „и не размишљај стално о ономе што више не можеш већ уживај у ономе што можеш.“

Да ли постоје методе сведочења које су ти још увек доступне? Сестра по имену Хајди више не може ићи од врата до врата као некад. Иако има скоро 90 година, научила је да на компјутеру пише писма. Неки старији објавитељи започињу библијске разговоре док седе у парку или на аутобуској станици. Ако живиш у старачком дому, можда твоје „подручје“ могу бити запослени који брину о теби или други корисници дома.

Буди гостољубив

У својим позним годинама, краљ Давид се ревно залагао за служење истинитом Богу. Обезбедио је средства и припремио све што је било потребно за градњу храма (1. Лет. 28:11 – 29:5). На сличан начин, и ти се можеш залагати и доприносити делу проповедања. На пример, пионире и друге марљиве објавитеље у скупштини можеш охрабрити речима, скромним поклоном или позивом на освежење. У своје молитве можеш укључити младе и породице, пуновремене слуге, болесне и оне који имају пуно одговорности.

Драга браћо и сестре, будите уверени да је ваш допринос служби проповедања веома драгоцен. Наш небески Отац вас никада неће заборавити (Пс. 71:9). Он вас воли и цени. Ускоро ће доћи време кад никоме од нас године неће доносити бол и невољу. Пуни енергије и савршеног здравља, служићемо нашем брижном Јехови Богу у сву вечност!

^ одл. 2 Нека имена су промењена.