Пређи на садржај

Пређи на садржај

Допринесимо лепоти нашег духовног раја

Допринесимо лепоти нашег духовног раја

„Ја ћу прославити подножје својих ногу“ (ИС. 60:13)

ПЕСМЕ: 102, 75

1, 2. На шта се у хебрејском делу Светог писма указује изразом „подножје Јеховиних ногу“?

ЈЕХОВА БОГ је рекао: „Небеса су мој престо, а земља је подножје мојим ногама“ (Ис. 66:1). Такође је рекао: „Ја ћу прославити подножје својих ногу“ (Ис. 60:13). Како он то чини? И шта то значи за нас, будући да живимо на земљи, која је ’подножје његових ногу‘?

2 У хебрејском делу Светог писма се изразом „подножје Јеховиних ногу“ не указује само на земљу него и на Божји храм у древном Израелу (1. Лет. 28:2; Пс. 132:7). Храм је био средиште праве религије на земљи и зато је Јехови био прелеп. Самим својим постојањем, то здање је служило њему на славу.

3. Шта је Божји велики духовни храм и када је настао?

3 Међутим, данас средиште праве религије на земљи није дословни већ духовни храм. Он Јехови доноси славу неупоредиво више него иједна грађевина. Тај храм је уређење путем ког је Бог омогућио људима да му приступе на темељу свештеничке службе и жртве Исуса Христа. Настао је 29. н. е., када се Исус крстио и био помазан за Првосвештеника Јеховиног великог духовног храма (Јевр. 9:11, 12).

4, 5. (а) Према речима из 99. псалма, шта Јеховине слуге жарко желе? (б) О ком питању свако од нас треба да размисли?

 4 Из захвалности за духовни храм, ми славимо Јехову тако што обзнањујемо његово име и говоримо другима о откупнини коју нам је милосрдно подарио. Дивно је знати да у наше време више од осам милиона правих хришћана велича Јехову из дана у дан! За разлику од људи који верују да ће хвалити Бога кад оду на небо, сви Јеховини сведоци су свесни да треба да га славе сада и овде на земљи.

5 На тај начин, поступамо исто као и Јеховине верне слуге из прошлости, што је описано у Псалму 99:1-3, 5. (Прочитати.) Тај псалам нам открива да су Мојсије, Арон и Самуило свим срцем вршили Јеховину вољу у складу са уређењем које је постојало у њихово време (Пс. 99:6, 7). Данас, док још нису постали свештеници са Исусом на небу, преостали од његове помазане браће верно служе у земаљском дворишту Јеховиног духовног храма. У томе им пуну подршку пружају милиони ’других оваца‘ (Јов. 10:16). Премда немају исту наду за будућност, и једни и други уједињено служе Јехови. Међутим, добро је да се свако од нас запита: ’Да ли ја свим срцем вршим Јеховину вољу и пружам подршку његовој организацији?‘

КО СЛУЖИ У БОЖЈЕМ ДУХОВНОМ ХРАМУ

6, 7. Који се проблем појавио у раној хришћанској скупштини и шта је било неопходно вековима касније?

6 За мање од сто година од оснивања хришћанске скупштине, почело је да се развија проречено отпадништво (Дела 20:28-30; 2. Сол. 2:3, 4). Због тога је било све теже препознати ко служи у Божјем духовном храму — ко су његове праве слуге. Тек је након много векова дошло време да Јехова то открије преко новоустоличеног Краља, Исуса Христа.

7 До 1919. било је потпуно јасно ко има Јеховино одобравање и служи у његовом духовном храму. Ти верни хришћани су били прочишћени у духовном погледу да би њихова служба била још прихватљивија Јехови (Ис. 4:2, 3; Мал. 3:1-4). Визија коју је апостол Павле имао вековима пре тога почела је да се испуњава.

8, 9. На шта се све може односити „рај“ који је Павле видео у визији?

8 Павлова визија је забележена у 2. Коринћанима 12:1-4. (Прочитати.) У тој ’Господовој визији и објави‘, Павле није видео нешто што је постојало у његово време већ оно што ће се дешавати у будућности. Кад је био „однесен до трећег неба“, какав је „рај“ Павле видео? Као прво, то се може односити на земаљски Рај који ће тек доћи (Лука 23:43). Такође може означавати духовно благостање у ком ћемо у пуној мери уживати у новом свету. Поред тога, може представљати ’Божји рај‘, то јест лепоту пребивања уз Јехову на небесима (Откр. 2:7).

9 Зашто је Павле рекао да је „чуо речи које се не смеју изрећи, које човеку није дозвољено да говори“? Тада није било време да открије појединости о чудесним стварима које је видео у тој визији. Али данас можемо слободно говорити и  о садашњим и о будућим благословима које Јехова даје свом народу!

10. Да ли су духовни рај и духовни храм исто? Објасни.

10 Израз „духовни рај“ је већ дуго део наше теократске терминологије. „Духовни рај“ је јединствено, духовно благостање, у ком уживамо у миру с Богом и са својом браћом. Треба имати у виду да то није исто што и „духовни храм“. Духовни храм је уређење путем ког нам је Бог омогућио да вршимо свету службу. Они који су у духовном рају имају Божје одобравање и служе у његовом духовном храму (Мал. 3:18).

11. Коју част имамо у вези с духовним рајем?

11 Дивно је знати да Јехова од 1919. дозвољава несавршеним људима да буду његови сарадници у изградњи, утврђивању и ширењу духовног раја на земљи. Да ли и ти учествујеш у том величанственом подухвату? Да ли те захвалност што си део тога подстиче да и даље доприносиш томе да се на земљи слави Јеховино име?

ЈЕХОВИНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПОСТАЈЕ СВЕ ЛЕПША

12. У шта смо уверени у вези с речима из Исаије 60:17? (Видети слику на почетку чланка.)

12 Изванредан преображај земаљског дела Јеховине организације био је проречен у Исаији 60:17. (Прочитати.) Они који су млади или су релативно нови у истини читали су о тим променама или су о њима слушали од других. Али нека браћа и сестре су имали прилику да то доживе! Сасвим је разумљиво што су уверени да Јехова води и усмерава своју организацију преко свог Краља. Они знају да њихово поуздање има чврст темељ. Слушајући њихова искуства, ојачаћеш своју веру и поуздање у Јехову.

13. Према Псалму 48:12-14, коју одговорност имамо?

13 Без обзира на то колико дуго смо у истини, сви имамо одговорност да говоримо другима о Јеховиној организацији. Постојање духовног раја — уједињеног братства у ком влада мир — право је чудо у данашњем злом, исквареном свету без љубави! Своје знање о Јеховиној организацији, то јест „Сиону“, као и о духовном рају, морамо радосно преносити „будућем нараштају“. (Прочитати Псалам 48:12-14.)

14, 15. Које су организационе промене ступиле на снагу 1970-их и зашто су биле корисне?

14 Они који су дуго у истини памте промене које су током година допринеле лепоти земаљског дела Јеховине организације. Сећају се времена кад је за надгледање скупштине био задужен скупштински слуга а не старешинство, кад су земље имале слугу подружнице а не Одбор подружнице и кад је водећу улогу имао председник корпорације Watch Tower Society а не Водеће тело Јеховиних сведока какво нам је данас познато. Премда је свако од те браће имао поуздане сараднике, у суштини је једна особа била одговорна за доношење одлука у скупштинама, подружницама и у нашем главном седишту. Током 1970-их, предузети су кораци како би надгледање било  поверено групама старешина уместо појединцима.

15 Да ли су те измене биле корисне? Свакако да јесу, будући да су се темељиле на бољем разумевању обрасца који се налази у Светом писму. Добробити организације допринело је то што више није пресудан утицај једног човека већ су одлуке резултат сарадње свих духовно зрелих људи које нам је Јехова дао „на дар“ (Еф. 4:8; Посл. 24:6).

Јехова свим људима пружа вођство које им је преко потребно (Видети 16. и 17. одломак)

16, 17. Које ти се недавне измене нарочито допадају и зашто?

16 Присетимо се и новијих побољшања, као што су измене у изгледу, садржају и методама уручивања наших публикација. Право је задовољство нудити литературу, која је привлачног изгледа, занимљива и корисна! Осим тога, кад преносимо истину користећи савремену технологију, као што је наш веб-сајт jw.org, показујемо да нам је, као и Јехови, стало до тога да свим људима пружимо помоћ и вођство који су им у данашње време преко потребни.

17 Веома нам је користила и измена у распореду састанака како бисмо имали једно вече за породично или лично проучавање. Осим тога, значе нам и новине у програму покрајинских састанака и регионалних конгреса. Често кажемо да су из године у годину све бољи! Нема сумње да се радујемо и изменама у бројним школама у оквиру организације. У свему томе видимо Јеховину руку. Захваљујући ономе што чини, све више долази до изражаја лепота његове организације  и духовног раја у ком већ сада уживамо!

ТВОЈ ДОПРИНОС ЛЕПОТИ ДУХОВНОГ РАЈА

18, 19. Како можемо допринети лепоти духовног раја?

18 Јехова нам је указао част да доприносимо лепоти нашег духовног раја. То чинимо кад ревно проповедамо добру вест о Краљевству и стварамо ученике. Сваки пут кад некоме помогнемо да постане Јеховин слуга, такорећи смо проширили границе духовног раја (Ис. 26:15; 54:2).

19 Лепоти нашег духовног раја доприносимо и када се трудимо да још више испољавамо хришћанске особине. Тиме духовни рај постаје још привлачнији другима. Оно што обично најпре привуче људе нашој организацији, Богу и Христу није наше познавање Библије већ честито, мирољубиво понашање.

И ти можеш имати удела у ширењу граница духовног раја (Видети 18. и 19. одломак)

20. У складу с Пословицама 14:35, шта треба да нам буде циљ?

20 Јехову и Христа сигурно радује кад виде колико је предиван наш духовни рај! Радост коју сада осећамо док доприносимо његовој лепоти само је наговештај неизмерне радости коју ћемо осећати у будућности, кад будемо претварали земљу у дослован рај. Задржимо на уму речи из Пословица 14:35, где пише: „Краљу је мио слуга који поступа разборито.“ У складу с тим речима, будимо разборити у свему док се трудимо да допринесемо лепоти нашег духовног раја!