Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шума Бирија у Галилеји (доња слика)

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли је древни Израел био тако шумовит као што га Библија описује?

БИБЛИЈА каже да су одређене области Обећане земље биле под шумом и да је дрвећа било много (1. Краљ. 10:27; Ис. Нав. 17:15, 18). Међутим, на већем делу тог подручја данас нема шума, што скептике може навести да се питају да ли је оно икада изгледало онако како га Библија описује.

Богат род дивље смокве

Књига Life in Biblical Israel објашњава да су „шуме у древном Израелу биле далеко распрострањеније него данас“. Природни покривач ових планинских предела углавном су чинили алепски бор (Pinus halepensis), зимзелени храст (Quercus calliprinos) и једна врста пистаћа (Pistacia palaestina). У Шефели, пределу између централног планинског венца и медитеранске обале, у изобиљу је било и дивљих смокава (Ficus sycomorus).

У књизи Plants of the Bible наводи се да на неким местима у Израелу сада уопште више нема дрвећа. Како је дошло до тога? Објашњавајући да се то одвијало постепено, књига каже: „Човек је непрестано крчио природну вегетацију, углавном како би проширио своје подручје за земљорадњу и пашњаке, а такође и да би на тај начин себи прибавио грађевински материјал, као и дрва за огрев.“