Пређи на садржај

Пређи на садржај

Места на којима славимо Бога

Места на којима славимо Бога

„Ревност за твој дом изјешће ме“ (ЈОВ. 2:17)

ПЕСМЕ: 127, 118

1, 2. (а) На каквим местима је Божји народ у прошлости служио Јехови? (б) Шта је Исус осећао према Божјем храму у Јерусалиму? (в) Шта је сврха овог чланка?

БОЖЈИ народ је одувек имао одређена места на којима је служио Јехови. Авељ је можда направио олтар да би Богу принео жртву (Пост. 4:3, 4). Ноје, Аврахам, Исак, Јаков и Мојсије такође су подизали олтаре (Пост. 8:20; 12:7; 26:25; 35:1; Изл. 17:15). По Јеховиним упутствима, Израелци су направили шатор састанка (Изл. 25:8). Касније су изградили храм да би на исправан начин обожавали Бога (1. Краљ. 8:27, 29). Након изгнанства у Вавилону, Јудејци су се редовно окупљали у синагогама (Мар. 6:2; Јов. 18:20; Дела 15:21). Хришћани у првом веку су се окупљали у домовима суверника (Дела 12:12; 1. Кор. 16:19). Данас широм света постоје десетине хиљада Дворана Краљевства, у којима Јеховин народ учи о Богу и слави га.

2 Исус је искрено волео и ценио Јеховин храм у Јерусалиму. Писац једног јеванђеља је на њега применио следеће пророчанске речи: „Јер ме ревност за дом твој изједа“ (Пс. 69:9; Јов. 2:17). Назив „Јеховин дом“  не може се односити ни на једну Дворану Краљевства на исти начин као што се односио на храм у Јерусалиму (2. Лет. 5:13; 33:4). Ипак, Библија садржи начела из којих се види како можемо показати да ценимо места на којима се данас окупљамо да бисмо служили Јехови. У овом чланку ћемо осмотрити библијска начела која нас уче како да се понашамо у Дворанама Краљевства, како можемо финансирати њихову изградњу и како да бринемо о њима. *

ЦЕЊЕЊЕ ЗА САСТАНКЕ

3-5. Шта је сврха Дворане Краљевства и како то треба да утиче на наш став према састанцима?

3 Дворана Краљевства је место где људи с једног подручја долазе да би учили о Богу и славили га. Седмични састанци су дар од Јехове, јер нам он тако пружа духовну храну. Путем њих, његова организација нам даје охрабрење и смернице. Сви који дођу на састанак заправо су прихватили позив од Јехове и његовог Сина. Иако позив да једемо са „стола Јеховиног“ увек важи, то никада не треба да узимамо здраво за готово (1. Кор. 10:21).

4 У тим приликама, ми славимо Бога и међусобно се храбримо. Колико је за Јехову то важно види се из Павлових надахнутих речи, које нас подстичу да не пропуштамо своје састанке. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.) Да ли бисмо показали поштовање према Јехови ако бисмо пропуштали састанке без оправданих разлога? Ако се припремамо и свесрдно учествујемо на састанцима, показаћемо колико ценимо Јехову и оно што добијамо од њега (Пс. 22:22).

5 У нашем ставу према Дворани Краљевства — што укључује и сам објекат и духовне активности унутар њега — треба да се види поштовање. На крају крајева, наш став уско је повезан с тим шта осећамо према Божјем имену, које је део натписа на улазу у већину Дворана Краљевства. (Упоредити с 1. Краљевима 8:17.)

6. Шта су неки рекли о нашим Дворанама Краљевства и онима који се тамо састају? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Наше цењење за место на којем се састајемо често примете они који нису Сведоци. На пример, један човек у Турској је рекао: „Чистоћа и уредност у Дворани Краљевства оставиле су утисак на мене. Људи које сам тамо видео били су насмејани, лепо одевени и срдачно су ме поздравили. То ме је одушевило.“ Тај човек је почео да редовно долази на састанке и убрзо се крстио. У једном граду у Индонезији, скупштина је позвала комшије и представнике владе на дан отворених врата уочи посвећења нове Дворане Краљевства. Дошао је и градоначелник, који је био задивљен квалитетом објекта, његовом функционалношћу и прелепим двориштем. „Чистоћа ове дворане доказ је ваше искрене вере“, рекао је.

Својим понашањем можемо показати непоштовање према Богу (Видети 7. и 8. одломак)

7, 8. Шта треба да имају на уму сви који долазе на састанке?

7 Наше поштовање према Богу који нас позива на састанке треба да се види по нашем понашању, облачењу и дотеривању. Такође, морамо избегавати крајности. Примећено је да неки престрого гледају на то какво понашање је прикладно на састанцима, док други  себи превише дозвољавају. Наравно, Јехова жели да се сви присутни осећају пријатно. Ипак, не желимо да покажемо непоштовање према састанку тиме што бисмо били немарно обучени, дописивали се или причали у току програма, јели и пили, и слично. Родитељи треба да поуче своју децу да дворана није место за трчање и играње (Проп. 3:1).

8 Исус је једном приликом истерао из Божјег храма оне који су тамо трговали јер је био огорчен због онога што је видео (Јов. 2:13-17). И наше Дворане Краљевства су места на којима треба да славимо Бога и учимо о њему. Зато би послове који немају везе са духовним стварима требало обављати на другом месту. (Упоредити с Немијом 13:7, 8.)

ДОПРИНОС ИЗГРАДЊИ ДВОРАНА КРАЉЕВСТВА

9, 10. (а) Шта је потребно да би се изградиле нове Дворане Краљевства и какви су резултати? (б) Како се помаже скупштинама које немају средстава за изградњу дворане?

9 Јеховина организација чини много да би организовала финансирање и градњу наших дворана. Послове пројектовања, изградње и реновирања обављају волонтери. Шта је резултат тог труда? Почев од 1. новембра 1999, када је покренут програм за изградњу Дворана Краљевства у земљама са ограниченим средствима, више од 28 000 места за састајање изграђено је за скупштине широм света. То значи да се у задњих 15 година у просеку изградило пет нових Дворана Краљевства сваког дана.

10 Пуно труда се улаже да се обезбеде Дворане Краљевства где год је потребно. Сви добровољни прилози мотивисани су библијским начелом да вишак једних треба да покрије оскудицу других, с циљем „да буде једнакост“. (Прочитати 2. Коринћанима 8:13-15.) Као резултат тога, лепа нова места за састанке обезбеђена су за скупштине које саме не би имале средстава да изграде дворану.

11. Шта су нека браћа рекла о новој Дворани Краљевства и како се ти осећаш због тога?

11 Једна скупштина у Костарики је на тај начин добила нову дворану. Браћа су написала: „Кад гледамо нашу Дворану Краљевства, осећамо се као да сањамо! Просто је невероватно. Наша прелепа дворана је била до најситнијег детаља завршена за свега осам дана! То не би било могуће без Јеховиног благослова, његове организације и подршке наше драге браће. Место  за састајање које сада имамо заиста је непроцењив дар, као да нам је Јехова поклонио драгуљ. Због тога смо неизмерно радосни.“ Сигурно ти је драго кад чујеш такве изразе захвалности. Срећни смо што браћа и сестре широм света могу имати своју Дворану Краљевства. Јасно се види да Јехова благосиља градњу наших дворана, јер чим се изгради нова врло брзо порасте број људи који долазе на састанке јер искрено желе да упознају нашег Створитеља (Пс. 127:1).

12. Како можеш допринети изградњи Дворана Краљевства?

12 Многа браћа и сестре су имали прилику да учествују у изградњи Дворана Краљевства. Без обзира на то да ли можемо да помогнемо око изградње, сви можемо подупирати такве пројекте добровољним прилозима. Ревност за служење Богу била је мотив за давање добровољних прилога у библијска времена, а исто важи и данас (Изл. 25:2; 2. Кор. 9:7).

ЧИСТЕ И УРЕДНЕ ДВОРАНЕ

13, 14. Која библијска начела се односе на чистоћу и уредност наше Дворане Краљевства?

13 Кад се изгради нова Дворана Краљевства, потребно је одржавати је чистом и уредном како би одражавала особине и личност Бога коме служимо — Бога који воли ред. (Прочитати 1. Коринћанима 14:33, 40.) У Библији се светост и духовна чистоћа доводе у везу са физичком чистоћом (Откр. 19:8). Стога, ако неко жели да има Божје одобравање, мора да води рачуна о хигијени.

14 У складу с тим начелима, увек можемо без устезања позивати заинтересоване  особе на наше састанке, уверени да ће изглед дворане бити у духу добре вести коју проповедамо. Они ће увидети да је Бог коме служимо свет и да ће ускоро очистити земљу од загађења (Ис. 6:1-3; Откр. 11:18).

15, 16. (а) Због чега чишћење Дворане Краљевства може бити изазов, али зашто је неопходно? (б) Како је у твојој дворани организовано чишћење и коју част има свако од нас?

15 Неки људи чишћењу придају више значаја од других. На нечију процену тога шта је чисто утичу васпитање и други фактори. На пример, неки живе у блатњавом и прашњавом окружењу или немају довољно чисте воде и других средстава за хигијену. Без обзира на околности и уврежене ставове, наша Дворана Краљевства треба да буде пример када је реч о чистоћи, јер носи Јеховино име и служи да бисмо њега славили (Пон. зак. 23:14).

16 Чишћење дворане се не сме препустити случају. Свако старешинство мора да осмисли распоред за чишћење и побрине се да средства и опрема увек буду доступни како би објекат у ком се скупштина састаје био у што бољем стању. Нешто се мора очистити или средити након сваког састанка, а нешто ређе. Зато је неопходна добра сарадња како се ништа не би превидело. Сви чланови скупштине имају част да учествују у чишћењу.

ОДРЖАВАЊЕ ДВОРАНА КРАЉЕВСТВА

17, 18. (а) Који библијски примери показују да је важно одржавати место на ком се састајемо? (б) Зашто се Дворане Краљевства морају редовно одржавати?

17 Јеховин народ такође води рачуна о томе да се дворане редовно одржавају. Јудејски краљ Јоас је наредио свештеницима да узму новац који је донет у Јеховин дом и „поправе сва оштећења која нађу на дому“ (2. Краљ. 12:4, 5). Више од 200 година касније, краљ Јосија такође је користио новчане прилоге за неопходне поправке храма. (Прочитати 2. Летописа 34:9-11.)

18 Неке подружнице су известиле да људи у њиховим земљама генерално не придају значај одржавању објеката и опреме. Можда је мало оних који имају потребно знање или средства за то. Међутим, ако би се занемарило одржавање Дворане Краљевства, то би скратило век трајања самог објекта и створило би лошу слику о нама. С друге стане, када чланови скупштине дају све од себе да би дворана била у добром стању, тиме се доноси хвала Јехови и штеди се новац од добровољних прилога.

Чишћење и одржавање Дворане Краљевства не сме се запоставити (Видети 16. и 18. одломак)

19. Чиме можеш показати цењење за место на ком се слави Јехова?

19 Дворана Краљевства је објекат посвећен Јехови. Зато се не може рећи да припада неком појединцу или скупштини, како год да се води пред законом. Хришћанска начела нас подстичу да чинимо све што можемо да би тај објекат испунио сврху свог постојања. Свако у скупштини може томе допринети тако што се пристојно понаша у дворани, финансијски подупире изградњу нових дворана и радо посвећује своје време и снагу одржавању и чишћењу дворане. Својим залагањем показаћемо ревност за место на ком се слави Бог, као што је то Исус радио (Јов. 2:17).

^ одл. 2 Иако се у овом чланку говори превасходно о Дворанама Краљевства, иста начела важе за Конгресне дворане и друге објекте у којима се окупљамо.