Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Ко је Гог из Магога који се спомиње у Језекиљу?

Дуги низ година, у нашим публикацијама се објашњавало да се име Гог из Магога односи на Сатану Ђавола након што је збачен с неба. То објашњење се темељило на чињеници да се у књизи Откривење за Сатану Ђавола каже да ће предводити свеопшти напад на Божји народ (Откр. 12:1-17). Зато се сматрало да је Гог једно од пророчанских имена за Сатану.

Међутим, у вези с тим објашњењем јавила су се значајна питања. На пример, размисли о следећем: Када је говорио о Гоговом поразу, Јехова је рекао: „Даћу да те поједу птице грабљивице и друге птице и пољске звери“ (Језек. 39:4). Затим је додао: „Тог дана Гогу ћу дати место за гроб у Израелу [...] Тамо ће сахранити Гога и све његово мноштво“ (Језек. 39:11). Али како ’птице грабљивице и пољске звери‘ могу наудити духовном бићу? Како Сатана може бити сахрањен на земљи? Библија јасно показује да Сатана неће бити сахрањен нити ће га појести земаљска створења него ће бити бачен у бездан на 1 000 година (Откр. 20:1, 2).

Из Библије такође сазнајемо да ће након 1 000 година Сатана бити ослобођен из бездана, и да ће тада „изаћи да заводи народе на четири краја земље, Гога и Магога, да их сакупи за рат“ (Откр. 20:8). Али како Сатана може да заведе Гога ако је он сам Гог? С обзиром на то, име „Гог“ се не односи на Сатану ни у Језекиљевом пророчанству ни у Откривењу.

Ко је онда Гог из Магога? Да бисмо дошли до одговора, морамо размотрити шта Свето писмо каже о томе ко ће напасти Божји народ. У Библији се не спомиње само напад ’Гога из земље Магог‘ већ и напад ’краља севера‘ и напад ’краљева земаљских‘ (Језек. 38:2, 10-13; Дан. 11:40, 44, 45; Откр. 17:14; 19:19). Да ли је у питању више напада? Највероватније не. По свему судећи, тим различитим називима се у Библији заправо указује на исти догађај. Зашто смо дошли до тог закључка? Зато што у Светом писму стоји да ће све нације света учествовати у  том завршном нападу који ће водити до Армагедона (Откр. 16:14, 16).

Када се упореде ови стихови који говоре о завршном нападу на Божји народ, јасно се види да се име Гог из Магога не односи на Сатану него на коалицију народа. Да ли ће ову коалицију предводити ’краљ севера‘? Не можемо са сигурношћу тврдити, али то би било у складу с оним што Јехова каже за Гога: „Доћи ћеш са свог места, с крајњег севера, ти и многи народи с тобом, све сами коњаници, велико мноштво, силна војска“ (Језек. 38:6, 15).

Слично томе, пророк Данило, који је био Језекиљев савременик, написао је о краљу севера: „Узнемириће га вести са истока и са севера, и изаћи ће с великим гневом да затре и погуби многе. И поставиће своје дворске шаторе између великог мора и свете горе Лепоте. Он ће доћи свом потпуном крају и неће бити никог да му помогне“ (Дан. 11:44, 45). Овај опис је сличан ономе што Језекиљ каже о Гогу (Језек. 38:8-12, 16).

Шта ће се догодити након завршног напада? Данило пружа одговор: „У то време устаће [у Армагедону] Михаило [Исус Христ], велики кнез који стоји [од 1914] помажући синовима твога народа. И настаће време тескобе [велика невоља] какве није било откако је народа па до тог времена. У то ће се време твој народ избавити, свако ко се нађе записан у књизи“ (Дан. 12:1). Оно што ће Исус тада урадити у Божје име описује се и у Откривењу 19:11-21.

Али на кога се односи име ’Гог и Магог‘ у Откривењу 20:8? Реч је о свима онима који ће се побунити против Јехове и напасти његов народ током завршне кушње, након што прође 1 000 година. Они ће испољити исти став као и ’Гог из Магога‘, то јест нације које ће с убилачком намером напасти Божји народ на крају велике невоље. Поред тога, обе групе чека исти крај — вечна смрт! (Откр. 19:20, 21; 20:9). Зато је на месту рећи да „Гога и Магога“ представљају сви они који ће се побунити на самом крају Христове хиљадугодишње владавине.

Будући да уживамо у проучавању Библије, једва чекамо да сазнамо ко ће у будућности преузети улогу ’краља севера‘. Али без обзира на то ко ће предводити коалицију народа, сигурни смо у две ствари: (1) Гог из Магога и његова војска биће поражени и уништени; (2) наш устоличени Краљ, Исус Христ, избавиће Божје слуге и увешће их у нови свет у ком ће владати мир и сигурност (Откр. 7:14-17).