Пређи на садржај

Пређи на садржај

Која је улога жена у остварењу Јеховине намере?

Која је улога жена у остварењу Јеховине намере?

„Велика су војска жене које добру вест објављују“ (ПС. 68:11)

1, 2. (а) Које је дарове Бог дао Адаму? (б) Зашто је Бог Адаму дао жену? (Видети слику на почетку чланка.)

ЈЕХОВА је створио земљу са одређеном намером. Он ју је „обликовао да буде настањена“ (Ис. 45:18). Први човек, Адам, био је савршен и Јехова га је сместио у прекрасан еденски врт. Било је ту лепог дрвећа, бистрих потока и занимљивих животиња, али недостајало је нешто веома важно. Јехова је то знао јер је рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује.“ Зато је Јехова пустио дубок сан на човека, узео му је једно ребро и од тог ребра му „начинио жену“. Адам је сигурно био срећан када ју је угледао и зато је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса. Нека се зове жена, јер је узета од човека“ (Пост. 2:18-23, видети и фусноту за 23. стих).

2 То је заиста био посебан дар од Бога, јер је жена на савршен начин могла да допуњује свог мужа. Осим тога, жена је добила посебну част да рађа децу. Божја Реч каже да је Адам „дао својој жени име Ева, јер је она постала мајка свима живима“ (Пост. 3:20, фуснота). Бог је првом људском пару дао могућност да имају савршено потомство.  Тако би земља с временом постала рај настањен савршеним људима који би се бринули о другим живим створењима (Пост. 1:27, 28).

3. (а) Под којим условом би Адам и Ева добили благослове од Бога, али шта се догодило? (б) Која питања ћемо у наставку размотрити?

3 Да би уживали у свим тим благословима, Адам и Ева су морали да буду послушни Јехови и да прихвате његову власт (Пост. 2:15-17). Једино тако су могли да испуне улогу коју им је Јехова наменио. Нажалост, они су потпали под утицај ’празмије‘, то јест Сатане, и згрешили су Богу (Откр. 12:9; Пост. 3:1-6). Како се та побуна одразила на жене? Шта су неке богобојазне жене у прошлости чиниле? Зашто се за данашње хришћанке може рећи да су ’велика војска‘? (Пс. 68:11).

ПОСЛЕДИЦЕ НЕПОСЛУШНОСТИ

4. Ко је био главни кривац за грех који је починио први људски пар?

4 Када је Јехова тражио од Адама да објасни своје поступке, он је имао слаб изговор рекавши: „Жена коју си ми дао да буде уз мене, она ми је дала плод с дрвета па сам га јео“ (Пост. 3:12). Не само што Адам није прихватио одговорност за грех који је починио већ је покушао да кривицу свали на Еву и на Јехову који му је дао ту жену. И Адам и Ева су починили грех, али Јехова је Адама сматрао главним кривцем. Зато је апостол Павле написао да је „преко једног човека [Адама] у свет ушао грех и преко греха смрт“ (Римљ. 5:12).

5. Шта је Бог доказао тиме што је дозволио људима да сами владају?

5 Сатана је убедио први људски пар да нема потребе да Јехова буде њихов владар. Из тога је настало питање: Ко има право да влада над људима? Да би се то питање решило једном за сва времена, Јехова је дозволио људима да неко време сами владају. Он је добро знао да ће последице по људе бити катастрофалне. Људско друштво је током векова упадало из једне катастрофе у другу. Само у протеклом веку око 100 000 000 људи је убијено у ратовима, међу којима и милиони недужних мушкараца, жена и деце. Све што се дешавало током људске историје представља необорив доказ да „човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јер. 10:23). Зато прави хришћани прихватају Јехову за свог Владара. (Прочитати Пословице 3:5, 6.)

6. У каквој су ситуацији жене у многим земљама?

6 У овом свету којим влада Сатана и према женама и према мушкарцима се лоше поступа (Проп. 8:9; 1. Јов. 5:19). Али ипак се може рећи да су жене жртве многих свирепих злочина. На пример, у свету отприлике свака трећа жена трпи насиље од стране свог партнера. Мушкарци су у многим друштвима повлашћени зато што се сматра да они треба да продуже породичну лозу и да се брину за своје родитеље. У многим земљама женска деца су непожељна и зато неки родитељи прибегавају селективним абортусима.

7. Какав су почетак имали Адам и Ева?

7 Јехова сигурно не жели да жене трпе насиље. Он се према њима односи праведно и с поштовањем. Јеховина намера је била да Ева као савршена жена допуњује Адама, а не да буде његова робиња. То је један од разлога  због којих је на крају шестог дана стварања Јехова био задовољан оним што је начинио (Пост. 1:31). Све што је Јехова створио „било је веома добро“. Адам и Ева су заиста имали добар почетак.

ЖЕНЕ КОЈЕ СУ ИМАЛЕ ЈЕХОВИНУ ПОДРШКУ

8. (а) Како се већина људи данас понаша? (б) Коме је Јехова помагао?

8 Након побуне у Едену, људи су се све више кварили, да би у протеклом веку ситуација постала гора него икада раније. У Библији је проречено да ће у „последњим данима“ преовладавати зло. Управо због тога се може рећи да су ово заиста „тешка времена“ (2. Тим. 3:1-5). Међутим, током читаве историје, Суверени Господ Јехова је помагао мушкарцима и женама који су се уздали у њега, поштовали његове законе и прихватали његово вођство. (Прочитати Псалам 71:5.)

9. Колико људи је преживело Потоп и зашто?

9 Када је у Нојево време Јехова уништио људе у Потопу, само неколико њих је преживело. Ако су у то време Нојева браћа и сестре још увек били живи, и они су страдали (Пост. 5:30). Потоп је преживео исти број мушкараца и жена. То су били Ноје, његова жена, њихова три сина и три снахе. Они су преживели зато што су слушали Јехову и извршавали његову вољу. Милијарде људи који данас живе потичу од тих осморо људи којима је Јехова помагао и које је штитио (Пост. 7:7; 1. Петр. 3:20).

10. Зашто су богобојазне жене верних патријарха имале Јеховину наклоност?

10 Вековима касније, богобојазне жене верних патријарха такође су имале Јеховину наклоност. Оне се нису жалиле на своје животне околности (Јуд. 16). Тешко бисмо могли замислити Сару како гунђа и жали се што са својим мужем мора да напусти Ур и да живи под шаторима у некој другој земљи. Она је заиста поштовала Аврахама, била му је послушна и називала га „господарем“ (1. Петр. 3:6). Ту је и Ребека, Исакова жена, која је заиста била дар од Јехове. Није чудо што је ту изузетну жену Исак ’заволео и у њој нашао утеху после смрти своје мајке‘ (Пост. 24:67). Драго нам је што и данас међу нама има богобојазних жена које су попут Саре и Ребеке.

11. Како су две јеврејске бабице показале храброст?

11 Док су били у ропству у Египту, Израелци су постајали све бројнији тако да је фараон наредио бабицама да убију свако мушко новорођенче. Али Сефора и Фува, које су вероватно надгледале остале бабице, биле су храбре и нису послушале ту наредбу зато што су имале страхопоштовање пред Јеховом. Он их је благословио тако што им је подарио породице (Изл. 1:15-21).

12. Зашто су Девора и Јаиља биле изузетне жене?

12 У време судија у Израелу, пророчица Девора је била жена која је имала Јеховину подршку. Она је подстакла Варака да преузме иницијативу и ослободи народ тлачења, али је прорекла да слава због победе над Хананцима неће припасти њему. Јехова је рекао да ће војног заповедника Сисару „предати једној жени у руке“. То се и догодило када је Јаиља, једна неизраелка, убила Сисару (Суд. 4:4-9, 17-22).

13. Шта нам Библија говори о Авигеји?

 13 Авигеја је била изузетна жена која је живела у 11. веку пре н. е. Била је разборита, за разлику од свог супруга, Навала, грубог и неразумног човека (1. Сам. 25:2, 3, 25). Давид је са својим људима неко време штитио Навалову имовину, али када су његови људи затражили помоћ од Навала, „он се извикао на њих“ и ништа им није дао. Давид се толико наљутио да је кренуо да побије Навала и његове слуге. Кад је Авигеја то чула, однела је храну и пиће Давиду и његовим људима и тако спречила крвопролиће (1. Сам. 25:8-18). Давид јој је касније рекао: „Нека је благословљен Јехова, Израелов Бог, који те је данас послао мени у сусрет!“ (1. Сам. 25:32). После Навалове смрти, Давид се оженио Авигејом (1. Сам. 25:37-42).

14. Шта су радиле Салумове ћерке и зашто се може рећи да су неке наше сестре попут њих?

14 Много мушкараца, жена и деце је побијено када је вавилонска војска уништила Јерусалим и храм у њему 607. године пре н. е. Градске зидине су обновљене 455. пре н. е. под Немијином управом. Међу онима који су учествовали у обнови зидина биле су и ћерке Салума, кнеза половине јерусалимске области (Нем. 3:12). Оне су биле спремне да раде физички посао. То нас подсећа на многе наше сестре које у данашње време на различите начине спремно подупиру грађевинске пројекте у оквиру наше организације.

БОГОБОЈАЗНЕ ЖЕНЕ У ПРВОМ ВЕКУ

15. Какву је част Јехова указао Марији?

15 Јехова је и доста касније неким женама указао посебну част. Међу њима је била и девица која се звала Марија. Док је била верена за Јосифа затруднела је посредством светог духа. Зашто је Јехова баш њу изабрао да буде Исусова мајка? Без сумње зато што је сматрао да ће због својих изузетних особина бити добра мајка његовом савршеном сину. Заиста је била велика част бити мајка највећем човеку који је икада живео на земљи! (Мат. 1:18-25).

16. Наведи пример који показује какав је Исус био према женама.

16 Исус је био веома обзиран према женама. На пример, када је у мноштву људи једна жена која је 12 година боловала од течења крви пришла Исусу с леђа и дотакла његове хаљине, он је није прекорио већ јој је рекао: „Кћери, твоја вера те је излечила. Иди с миром, и буди здрава од своје мучне болести“ (Мар. 5:25-34).

17. Које чудо се догодило на Педесетницу 33. н. е.?

17 Неке жене су помагале Исусу и његовим апостолима (Лука 8:1-3). На Педесетницу 33. године н. е. око 120 Исусових ученика, међу којима је било и жена, примили су Јеховин дух посредством једног чуда. (Прочитати Дела апостолска 2:1-4.) То изливање светог духа било је проречено следећим речима: „Излићу свој дух на све врсте људи, и пророковаће ваши синови и ваше кћери [...] Чак ћу и на слуге и слушкиње у тим данима излити свој дух“ (Јоило 2:28, 29). Тако је постало очигледно да је Бог одбацио Израелце и да је као свој народ прихватио ’Израел Божји‘, који чине и мушкарци и жене (Гал. 3:28; 6:15, 16). Међу женама које су у првом веку проповедале добру вест биле су и четири Филипове ћерке (Дела 21:8, 9).

 ’ВЕЛИКА ВОЈСКА ЖЕНА‘

18, 19. (а) Какву је част Бог исказао и мушкарцима и женама? (б) Како псалмиста описује жене које објављују добру вест?

18 Крајем 19. века неки мушкарци и жене су истински желели да сазнају истину из Библије. Они су били претече оних који данас испуњавају Исусове пророчанске речи: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14).

19 Та мала група Истраживача Библије је бројчано расла. Данас широм света има око 8 000 000 Јеховиних сведока. Још 11 000 000 људи је 2013. године присуствовало Спомен-свечаности којом се обележава годишњица Исусове смрти. У многим земљама већина присутних су жене. Широм света има више од 1 000 000 пуновремених објавитеља добре вести и већина од њих су жене. Јехова је тим богобојазним женама заиста исказао част дозволивши им да учествују у испуњењу псалмистиних речи: „Јехова реч шаље — велика су војска жене које добру вест објављују“ (Пс. 68:11).

Жене које проповедају добру вест заиста су ’велика војска‘ (Видети 18. и 19. одломак)

ВЕЛИКИ БЛАГОСЛОВИ ОЧЕКУЈУ БОГОБОЈАЗНЕ ЖЕНЕ

20. Које теме можемо разматрати током личног или породичног проучавања?

20 Наравно, овде не можемо споменути све жене које су верно служиле Богу. Али можемо читати о њима у Божјој Речи и у нашој литератури. На пример, можемо размишљати о томе колико је Рута била верна Јехови (Рута 1:16, 17). Библијска књига о краљици Јестири и чланци о њој могу нам ојачати веру. Током породичног или личног проучавања можемо разматрати чланке о тим богобојазним женама.

21. Како су многе жене доказале своју верност Јехови у тешким ситуацијама?

21 Јехова несумњиво благосиља дело проповедања у коме учествују богобојазне жене и подупире их у веома тешким ситуацијама. На пример, Јехова је за време нацистичког и комунистичког режима помагао женама да му остану верне. Многе од њих су трпеле страшне ствари, а неке су изгубиле живот због своје послушности Богу (Дела 5:29). И данас, као и у прошлости, наше сестре су заједно са другима изабрале Јехову за свог владара. Зато Јехова и њима, као и Израелцима у старо доба, каже: „Не бој се, јер сам ја с тобом“ (Ис. 41:10-13).

22. Каквој се будућности могу надати богобојазни мушкарци и жене?

22 У блиској будућности богобојазни мушкарци и жене учествоваће у претварању земље у рај и помоћи ће милионима људи који ће ускрснути да сазнају за Јеховине намере. А док то време не дође, ценимо част што можемо „раме уз раме“ служити Јехови (Соф. 3:9).