Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Да ли је кремација прихватљива за хришћане?

Библија не наводи ниједан разлог због ког би спаљивање посмртних остатака било неприхватљиво за Божје слуге.

У Библији постоје записи о томе да су тела или кости преминулих људи били спаљивани (Ис. Нав. 7:25; 2. Лет. 34:4, 5). Можда је то било зато што се сматрало да они нису заслужили пристојну сахрану. Али то није увек био случај.

То се јасно види из записа о смрти краља Саула и његова три сина. Сва четворица су погинула у бици с Филистејима. Један од њих је био Јонатан, који је Давиду био добар пријатељ и велика подршка. Када су неки храбри Израелци који су живели у Јавису у Галаду чули шта се десило, узели су њихова тела, спалили их, а кости сахранили. Давид је касније похвалио те Израелце због онога што су урадили (1. Сам. 31:2, 8-13; 2. Сам. 2:4-6).

Библијска нада за мртве је ускрсење, што значи да ће Бог мртве особе вратити у живот. Јехова свакако има моћ да врати умрле у живот, независно од тога да ли је неко кремиран или није. На пример, три Јеврејина којима је према заповести краља Навуходоносора претила смрт у ужареној пећи, нису имала разлога да се плаше да Бог неће моћи да их ускрсне ако би на тај начин умрли (Дан. 3:16-18). Исто се може рећи и за све верне Јеховине слуге које су умрле у нацистичким логорима, након чега су њихова тела кремирана. Неке верне Јеховине слуге су погинуле у експлозијама или на неке друге начине. Чак и ако у таквим случајевима није било посмртних остатака, можемо бити сигурни да ће их Јехова ускрснути (Откр. 20:13).

Јехови нису потребни остаци нечијег тела да би ту особу вратио у живот. То је јасно из начина на који Јехова ускрсава помазане хришћане за живот на небу. Попут Исуса, који је „оживљен у духу“, помазани хришћани ускрсавају као исте особе, али у духовном телу. Ниједан део њиховог физичког тела не одлази на небо (1. Петр. 3:18; 1. Кор. 15:42-53; 1. Јов. 3:2).

Наша нада у ускрсење не почива на томе шта може да се уради са посмртним остацима, већ се заснива на вери у то да Бог има и моћ и жељу да испуни своја обећања (Дела 24:15). Наравно, не можемо у потпуности разумети како је Бог у прошлости ускрсавао људе нити како ће то чинити у будућности. Па ипак, верујемо да он то може учинити. Он је то потврдио ускрснувши Исуса (Дела 17:31; Лука 24:2, 3).

Када је реч о томе како ће сахранити своје вољене, добро је да хришћани узму у обзир друштвене норме, општи став средине у којој живе и законе (2. Кор. 6:3, 4). Према томе, оваква одлука је препуштена сваком хришћанину лично или његовој породици.