Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је Бог реда

Јехова је Бог реда

„Бог није Бог нереда, него мира“ (1. КОР. 14:33)

1, 2. (а) Кога је Бог прво створио и на чему су заједно радили? (б) Шта указује на то да су анђели добро организовани?

ЈЕХОВА, Створитељ свемира, све ради на организован начин. Прво биће које је створио био је његов јединорођени духовни Син, који је назван ’Речју‘ зато што је Божји главни заступник. Он је вековима служио Јехови и Библија за њега каже: „У почетку је била Реч, и Реч је била код Бога.“ Она још каже да је ’све постало преко њега и да без њега није постало ништа‘. Пре нешто више од 2 000 година, Бог је послао свог Сина на земљу да као савршен човек изврши његову вољу (Јов. 1:1-3, 14).

2 Док је био на небу, Божји Син је верно служио као „вешт градитељ“ (Посл. 8:30). Јехова је преко њега створио милионе других духовних створења на небу (Кол. 1:16). Што се тиче тих анђела, Божја Реч каже: „Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим“ (Дан. 7:10). То само потврђује да Јехова има добро организовану ’војску‘ духовних створења (Пс. 103:21).

3. Шта научници кажу о броју звезда и планета и о томе како су груписане?

3 Шта можемо рећи о свемиру, са безбројним звездама и планетама? Једне новине су известиле да недавно истраживање научнике наводи на закључак да постоји „300 хиљада трилиона звезда, то јест  три пута више него што су раније мислили“ (Houston Chronicle). Даље се каже: „Тај број се пише као 3 са 23 нуле.“ Те звезде су организоване у галаксије, од којих свака има милијарде или чак билионе звезда и много планета. Већина галаксија је повезана у групе које се називају јата галаксија или у структуре највећих размера познате као суперјата галаксија.

4. Зашто је разумно закључити да су Божје слуге на земљи добро организоване?

4 Духовна створења на небу, као и звезде и планете у свемиру организовани су на заиста изванредан начин (Ис. 40:26). Зато је логично закључити да су и Јеховине слуге на земљи добро организоване. Јехова сигурно жели да међу његовим слугама влада неки ред зато што они пред собом имају веома важан задатак. Како давна тако и новија историја Божјег народа сведочи о томе да је Јехова све до сада са својим слугама и да он „није Бог нереда, него мира“. (Прочитати 1. Коринћанима 14:33, 40.)

БОЖЈИ НАРОД У СТАРО ДОБА

5. Због чега је остварење Јеховине намере одложено на неко време?

5 Када је Јехова створио први људски пар, рекао им је: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Пост. 1:28). Јехова је намеравао да се људска породица шири и да целу земљу претвори у рај. Остварење те намере је одложено на неко време због непослушности Адама и Еве (Пост. 3:1-6). После неког времена, „Јехова је видео да човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу“. Тако се ’земља искварила у очима истинитог Бога и напунила се насиљем‘. Зато је Јехова одлучио да безбожне људе уништи потопом (Пост. 6:5, 11-13, 17).

6, 7. (а) Зашто је Јехова спасао Ноја? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта се десило са осталим људима?

6 Међутим, нису сви људи били уништени. „Ноје је нашао милост у Јеховиним очима“ зато што је био „праведан човек, беспрекоран међу својим савременицима“. Ноје је „ходио са истинитим Богом“ и зато га је он поучио како да направи огромну арку (Пост. 6:8, 9, 14-16). У тој арци су могли преживети и људи и животиње. „Ноје је учинио све онако како му је Јехова заповедио“ и са члановима своје породице успео је да направи арку. Када су у њу увели животиње, ’Јехова је затворио врата‘ (Пост. 7:5, 16).

7 Када је 2370. године пре н. е. дошао Потоп, Јехова је „истребио с лица земље све што је постојало“, али је у арци сачувао Ноја и његову породицу (Пост. 7:23). Сви људи који данас живе на земљи потичу од Ноја, његових синова и њихових жена. Али они који су били ван арке изгубили су живот јер нису слушали Ноја, „проповедника праведности“ (2. Петр. 2:5).

Осморо људи је преживело Потоп захваљујући томе што је Јехова све организовао (Видети 6. и 7. одломак)

8. Шта доказује да су Израелци били добро организовани када им је Бог рекао да уђу у Обећану земљу?

8 Више од осам векова након Потопа, Бог је организовао Израелце као народ. Свако подручје њиховог живота било је добро организовано, а нарочито начин на који су служили Јехови. На пример, неки су били свештеници и Левити. Неке жене су „служиле  на улазу у шатор састанка“ (Изл. 38:8). Међутим, када је Јехова рекао Израелцима да уђу у Ханан, већина њих се уплашила и није желела да га послуша. Зато им је он рекао: „Ви нећете ући у земљу за коју сам се подигнуте руке заклео да ћу у њој пребивати с вама, осим Халева, Јефонијиног сина, и Исуса, Навиновог сина.“ Једино су њих двојица донели позитиван извештај након извиђања Обећане земље (Бр. 14:30, 37, 38). Мојсије је касније, у складу с Божјом заповешћу, именовао Исуса Навина за свог наследника (Бр. 27:18-23). Када је требало да Исус Навин поведе Израелце у Ханан, Јехова му је рекао: „Буди храбар и јак! Не бој се и не плаши се, јер куд год пођеш, с тобом је Јехова, твој Бог“ (Ис. Нав. 1:9).

9. Какав је став Рава имала према Јехови и његовом народу?

9 Јехова Бог је заиста био са Исусом Навином у свим његовим подухватима. На пример, погледајмо шта се догодило 1473. године пре н. е. када су се Израелци улогорили у близини хананског града Јерихона. Исус Навин је послао двојицу ухода у Јерихон, где су упознали једну блудницу која се звала Рава. Она их је сакрила на крову своје куће да их не би ухватили људи које је послао краљ Јерихона. Рава је тим Израелцима рекла: „Знам да ће вам Јехова сигурно дати ову земљу [...] Чули смо како је Јехова пред вама исушио воде Црвеног мора [...] и шта сте учинили двојици аморејских краљева.“ Она је још рекла: „Јехова, ваш Бог, Бог [је] горе на небесима и доле на земљи“ (Ис. Нав. 2:9-11). Пошто је Рава пристала уз Јеховин народ тог доба, Јехова је њу и њен дом поштедео када су Израелци освојили Јерихон (Ис. Нав. 6:25). Рава је веровала у Јехову, имала је страхопоштовање пред њим и показала је да поштује његов народ.

 БОЖЈА ОРГАНИЗАЦИЈА У ПРВОМ ВЕКУ

10. Шта је Исус рекао јеврејским верским вођама и зашто?

10 Израелци су под вођством Исуса Навина освајали део по део хананске земље. Али шта се касније дешавало? Израелци су током векова увек изнова кршили Божје законе. Када је Исус дошао на земљу, они нису слушали ни Јехову ни његове пророке тако да је Исус назвао Јерусалим градом ’који убија пророке‘. (Прочитати Матеја 23:37, 38.) Јехова је одбацио јеврејске верске вође зато што му нису били верни. Исус им је зато рекао: „Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове“ (Мат. 21:43).

11, 12. (а) Шта доказује да је у првом веку Јехова свој благослов дао новој организацији? (б) Ко је све био део те нове организације?

11 Јехова је у првом веку н. е. одбацио Израелце као народ. Али то није значило да они који желе да му служе више то не могу да раде на један организован начин. Јехова је поклонио пажњу онима који су поштовали Христа и његова учења и од њих је основао једну нову организацију. То је било на Педесетницу 33. н. е. Тог дана је око 120 Исусових ученика било окупљено на једном месту у Јерусалиму када је ’одједном настала хука с неба као код налета јаког ветра и испунила је целу кућу‘. Затим су „угледали нешто попут пламених језика, који су се разделили, и по један је сишао на сваког од њих. Сви су се испунили светим духом и почели да говоре разним језицима, како им је дух давао да говоре“ (Дела 2:1-4). Тај изузетан догађај је пружио необорив доказ да Јехова подржава ту нову организацију коју су чинили Христови ученици.

12 Тог дана се Исусовим ученицима „придружило око три хиљаде душа“. Осим тога, „Јехова им је свакодневно придодавао оне који су долазили на пут спасења“ (Дела 2:41, 47). Исусови ученици су били веома успешни у проповедању добре вести тако да је „Божја реч све више напредовала, и веома се умножавао број ученика у Јерусалиму“. Многи људи, међу којима је било доста свештеника, прихватили су Христова учења (Дела 6:7). Јехова је касније пружио сличан доказ своје подршке када је у хришћанску скупштину почео да доводи и људе из других народа. (Прочитати Дела апостолска 10:44, 45.)

13. Који је задатак имала Божја нова организација?

13 Сасвим је јасно који је задатак Бог поверио Христовим следбеницима. Сам Исус им је оставио пример јер је убрзо након крштења почео да проповеда о ’небеском краљевству‘ (Мат. 4:17). Исус је поучавао своје ученике да то исто раде. Рекао им је: „Бићете ми сведоци у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и све до краја земље“ (Дела 1:8). Први Исусови ученици су очигледно добро разумели шта се од њих очекује. На пример, Павле и Варнава су у писидијској Антиохији храбро рекли Јудејцима који су им противречили: „Требало је најпре ви да чујете Божју реч. Али пошто је ви одбацујете и не сматрате себе вредним вечног живота, зато одлазимо незнабошцима. Јер овако нам је Јехова заповедио: ’Поставио сам те да будеш светлост народима, да  будеш спасење до краја земље‘“ (Дела 13:14, 45-47). Још од првог века земаљски део Божје организације објављује људима шта је Јехова учинио за спасење човечанства.

БОЖЈЕ СЛУГЕ СУ ПРЕЖИВЕЛЕ

14. Шта се догодило са Јерусалимом у првом веку и ко је преживео?

14 Већина Израелаца није прихватила добру вест и није послушала Исуса када их је упозорио на несрећу која ће задесити Јерусалим. Он је својим ученицима рекао: „Кад видите да је Јерусалим опколила војска и улогорила се око њега, тада знајте да се његово опустошење приближило. Тада они који буду у Јудеји нека беже у горе. Они који буду у граду нека га напусте, а они који буду у селима нека не улазе у град“ (Лука 21:20, 21). Оно што је Исус прорекао заиста се и догодило. Јудејци су се побунили против Рима и зато је 66. године н. е. римска војска предвођена Цестијем Галом опколила Јерусалим. Међутим, војска се изненада повукла, што је Исусовим следбеницима пружило прилику да напусте Јерусалим и Јудеју. Према речима историчара Еусебија, многи су преко Јордана побегли у Пелу у Переји. Римска војска под генералом Титом вратила се 70. године н. е. и уништила Јерусалим. Али верни хришћани су преживели то уништење зато што су послушали Исусово упозорење.

15. Упркос чему је хришћанство напредовало?

15 Христови следбеници у првом веку су подносили многе тешкоће и имали су велике испите вере. Али упркос свему томе, помогли су многима да прихвате хришћанство (Дела 11:19-21; 19:1, 19, 20). Ти први хришћани су у духовном смислу напредовали зато што су имали Божји благослов (Посл. 10:22).

16. Шта су сви хришћани морали да раде да би сачували своју веру?

16 Сваки хришћанин је у то време морао уложити труд да би сачувао своју веру. Сви су морали да марљиво проучавају свете списе, да редовно посећују састанке и да ревно проповедају о Божјем Краљевству. То је доприносило духовном здрављу и јединству Јеховиног народа у то време, а тако је и данас. Хришћанска скупштина је била добро организована, а старешине и слуге помоћници су радо помагали свима који су били повезани са скупштином (Фил. 1:1; 1. Петр. 5:1-4). Скупштине су се сигурно много радовале посетама путујућих надгледника, међу којима је био и апостол Павле (Дела 15:36, 40, 41). Што се тиче служења Јехови, постоји велика сличност између нас и хришћана у првом веку. Заиста смо захвални што Јехова и данас организује своје слуге као што је то чинио у прошлости. *

17. О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 Док се у овим последњим данима Сатанин свет ближи свом крају, земаљски део Јеховине организације напредује брже него икада раније. Да ли држиш корак с Божјом организацијом? Да ли духовно напредујеш? У следећем чланку ћемо видети како то можемо постићи.

^ одл. 16 Видети чланке „Хришћани обожавају духом и истином“ и „Они и даље ходе у истини“ у Стражарској кули од 15. јула 2002. У брошури Ко данас врши Јеховину вољу? објашњено је како функционише земаљски део Божје организације.