Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли држиш корак с Јеховином организацијом?

Да ли држиш корак с Јеховином организацијом?

„Јеховине очи гледају праведнике“ (1. ПЕТР. 3:12)

1. Кога је Јехова изабрао да носи његово име уместо Израелаца? (Видети слику на почетку чланка.)

СВА част и хвала за оснивање хришћанске скупштине у првом веку, као и за обнову правог хришћанства у савремено доба, с правом припада Јехови. Као што смо видели у претходном чланку, он је изабрао да уместо Израелаца који му нису остали верни његово име носи организација коју су чинили први Христови следбеници. Та нова организација, коју је Јехова очигледно подупирао, опстала је приликом уништења Јерусалима 70. године н. е. (Лука 21:20, 21). Ти догађаји који су се одиграли у првом веку били су најава онога што ће се дешавати с Јеховиним слугама у данашње време. Сатанин свет ће ускоро бити уништен, али Божја организација ће преживети последње дане (2. Тим. 3:1). Зашто то са сигурношћу можемо тврдити?

2. Шта је Исус рекао о ’великој невољи‘ и како ће она почети?

2 Исус је што се тиче своје невидљиве присутности и свршетка овог поретка рекао следеће: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка  света до сада, нити ће је више бити“ (Мат. 24:3, 21). Та невоља без преседана почеће кад Јехова посредством политичких сила буде уништио „Вавилон Велики“, светско царство криве религије (Откр. 17:3-5, 16). Шта ће после тога уследити?

САТАНИН НАПАД ВОДИ ДО АРМАГЕДОНА

3. Шта ће се догодити с Јеховиним народом након уништења криве религије?

3 Након уништења криве религије, Сатана и његов свет ће напасти Јеховине слуге. У Библији се пророчански говори о „Гогу из земље Магог“ и за њега се каже: „Навалићеш попут олује. Бићеш попут облака кад прекрију земљу, ти и све твоје чете и с тобом многи народи.“ Изгледаће да су Јеховини сведоци лака мета зато што су мирољубив народ и немају оружане снаге. Али тај напад ће бити велика грешка! (Језек. 38:1, 2, 9-12).

4, 5. Како ће Јехова реаговати на Сатанин покушај да уништи његов народ?

4 Како ће Јехова реаговати на Сатанин покушај да уништи његов народ? Јехова ће интервенисати и показати какву власт има као Врховни Владар. Тај напад ће сматрати нападом на себе лично. (Прочитати Захарију 2:8.) Зато ће одмах предузети нешто како би избавио свој народ. Тада ће почети Армагедон у коме ће бити уништен читав Сатанин свет (Откр. 16:14, 16).

5 Што се тиче Армагедона, библијско пророчанство каже следеће: „’Јехова има спор с народима. Сам ће судити сваком телу. Зле ће предати мачу‘, говори Јехова. Овако каже Јехова над војскама: ’Невоља иде од народа до народа, велика олуја подићи ће се с крајева земље. Тог дана они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог. Неће бити оплакани ни покупљени ни сахрањени. Биће као ђубриво по земљи‘“ (Јер. 25:31-33). У Армагедону ће бити уништен овај зли свет. Али земаљски део Јеховине организације ће опстати.

ЗАШТО ЈЕХОВИНА ОРГАНИЗАЦИЈА И ДАЉЕ НАПРЕДУЈЕ

6, 7. (а) Ко сачињава велико мноштво? (б) Какав се напредак види последњих година?

6 Божја организација у данашње време напредује зато што људи који су део ње имају Божју наклоност. Божја Реч каже: „Јеховине очи гледају праведнике и његове уши слушају њихове усрдне молитве“ (1. Петр. 3:12). Међу тим праведницима су и припадници ’великог мноштва‘ које ’долази из велике невоље‘ (Откр. 7:9, 14). То мноштво је велико јер је у питању заиста велик број људи. Да ли и себе видиш међу онима који ће преживети ’велику невољу‘?

7 Велико мноштво сачињавају људи из свих народа. Дело проповедања је то што их уједињује. Исус је прорекао да ће се ’добра вест о краљевству проповедати по целом свету за сведочанство свим народима и тада ће доћи крај‘ (Мат. 24:14). Зато је Божја организација у данашње време посвећена проповедању добре вести о Божјем Краљевству. Захваљујући томе, милиони људи су научили да обожавају Бога „духом и истином“ (Јов. 4:23, 24). На пример, током протеклих десет година,  од службене 2003. до 2012. године, више од 2 707 000 особа је своје предање Богу симболизовало крштењем. Широм света сада има више од 7 900 000 Јеховиних сведока, и сваке године милиони људи долазе на Спомен-свечаност. Срећни смо што велико мноштво бројчано брзо расте и знамо да сва заслуга за то припада Јехови јер је он тај који „даје да расте“ (1. Кор. 3:5-7).

8. Зашто Јеховина организација изванредно напредује?

8 Јеховина организација данас изванредно напредује зато што је сам Јехова подупире. (Прочитати Исаију 43:10-12.) Такав напредак је био проречен следећим речима: „Од малог ће постати хиљада и од незнатног силан народ. Ја, Јехова, убрзаћу то кад буде време“ (Ис. 60:22). Помазани остатак, то јест ’Израел Божји‘, бројчано је био мали, али Јехова је благословио њихов труд у служби проповедања и све више помазаника је долазило у Божју организацију (Гал. 6:16). Током година су и милиони људи који имају земаљску наду прихватили истину.

ШТА ЈЕХОВА ОЧЕКУЈЕ ОД НАС

9. Шта морамо радити да бисмо имали будућност о којој говори Божја Реч?

9 Јехова је у својој Речи обећао дивну будућност свима нама, било да смо помазаници било да припадамо великом мноштву. Али да бисмо имали те благослове, морамо слушати његове заповести (Ис. 48:17, 18). На пример, Јехова је од Израелаца очекивао да се држе његовог закона. Тај закон их је штитио јер су се у њему налазиле одредбе које су се односиле на морал, пословне односе, одгајање деце, понашање према другима и тако даље (Изл. 20:14; Лев. 19:18, 35-37; Пон. зак. 6:6-9). На сличан начин смо и ми данас заштићени када се држимо Божјих заповести и оне нам сигурно нису тешке. (Прочитати 1. Јованову 5:3.) Послушност Божјим заповестима не само што нас чини срећнима већ нам помаже да будемо „здрави у вери“ (Титу 1:13).

10. Зашто је важно да редовно издвајамо време за лично и породично проучавање Библије?

10 Напредак земаљског дела Божје организације видљив је на разним пољима. На пример, све јасније разумемо библијску истину. То се и може очекивати зато што Библија каже: „Стаза је праведних као блистава светлост која све јаче светли док не буде потпуни дан“ (Посл. 4:18). Свако од нас треба да се пита: ’Да ли сам у току са најновијим променама у тумачењу неких библијских стихова? Имам ли навику да сваког дана читам Библију? Да ли стижем да прочитам нове публикације? Да ли издвајам вече за породично проучавање?‘ Већина од нас ће рећи да све ово није тешко урадити. Само је питање да ли ћемо издвојити време за то. Сада, када смо на самом прагу велике невоље, веома је важно да и даље проучавамо Божју Реч, да њене савете примењујемо у свом животу и да духовно напредујемо!

11. У ком погледу су окупљања одувек користила Божјем народу?

11 Јеховина организација нас подстиче да послушамо следећи савет апостола Павла: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав  и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан“ (Јевр. 10:24, 25). Израелци у старо доба су се редовно састајали да би славили Јехову и да би од њега примали поуку. Таква окупљања су била и повод за радост, као што је рецимо била једна посебна прослава Празника сеница у Немијино време (Изл. 23:15, 16; Нем. 8:9-18). У данашње време имамо састанке, веће скупове и конгресе. Искористимо такве прилике да се радујемо с нашом браћом и да ојачамо своје пријатељство с Јеховом (Титу 2:2).

12. Како треба да гледамо на дело проповедања?

12 Као припадници Божјег народа ми учествујемо у ’светом делу проповедања Божје добре вести‘ (Римљ. 15:16). То је за нас велика част јер тако постајемо „Божји сарадници“ (1. Кор. 3:9; 1. Петр. 1:15). Проповедање добре вести доприноси томе да се свети Јеховино име. Заиста је велика част то што нам је поверена ’славна добра вест срећног Бога‘ (1. Тим. 1:11).

13. Од чега нам зависи духовно здравље и живот?

13 Јехова нам жели само најбоље и зато нас подстиче да останемо блиски с њим и да се држимо његове организације. Мојсије је рекао Израелцима: „Данас за сведоке против вас узимам небеса и земљу: ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство, тако што ћеш волети Јехову, свог Бога, слушати његов глас и држати се њега, јер од њега зависи твој живот и дужина твојих дана, да би остао да живиш у земљи за коју се Јехова заклео твојим праочевима Аврахаму, Исаку и Јакову да ће им је дати“ (Пон. зак. 30:19, 20). Дакле, сасвим је јасно од чега нам зависи живот. Зато волимо Јехову и увек будимо верни њему и његовој организацији.

14. Какав је став према Божјој организацији имао један брат?

14 Брат Прајс Хјуз, који је упознао истину још пре 1914. године, остао је веран Јехови и његовој организацији до краја живота. Једном је написао: „Заиста сам захвалан Јехови што сам још у то време сазнао за његову намеру [...] Најважније ми је било да останем повезан с Јеховином видљивом организацијом. Искуство ме је научило да је веома немудро ослањати се на људско размишљање. Када сам то схватио, одлучио сам да се држим организације која верно служи Јехови. То је једини начин да стекнемо његову наклоност.“

НАПРЕДУЈМО С ЈЕХОВИНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ

15. Који библијски пример показује како треба да реагујемо на измене у тумачењу Светог писма?

15 Да бисмо имали Јеховину наклоност и Јеховин благослов, морамо подупирати његову организацију и прихватити измене што се тиче тумачења Светог писма. Након Исусове смрти, хиљаде хришћана јеврејског порекла чврсто су се држали Мојсијевог закона (Дела 21:17-20). Међутим, апостол Павле им је помоћу посланице коју им је упутио помогао  да прихвате чињеницу да нису посвећени жртвама „које се по Закону приносе“ већ „приношењем тела Исуса Христа једном заувек“ (Јевр. 10:5-10). Нема сумње да је већина тих хришћана променила своје мишљење и у духовном смислу напредовала. И ми треба да марљиво проучавамо Библију и наше публикације и да прихватимо измене које се тичу нашег тумачења Божје Речи или нашег дела проповедања.

16. (а) Зашто ће живот у новом свету бити предиван? (б) Чему се посебно радујеш?

16 Они који буду остали верни Јехови и његовој организацији и даље ће имати његов благослов. Помазаници који остану верни биће сувладари са Христом на небу (Римљ. 8:16, 17). Други имају наду да ће вечно живети у рајским условима овде на земљи. Јеховин народ широм света сигурно ужива у томе да другима преноси добру вест о Божјем новом свету (2. Петр. 3:13). У Псалму 37:11 пише: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“ Људи ће ’градити куће и становаће у њима‘ и ’уживаће у плодовима својих руку‘ (Ис. 65:21, 22). Више неће бити тлачења, сиромаштва и глади (Пс. 72:13-16). Вавилон Велики више неће заводити никога, јер више неће постојати (Откр. 18:8, 21). Мртви ће ускрснути и имаће прилику да вечно живе (Ис. 25:8; Дела 24:15). Каква дивна будућност предстоји милионима људи који су се предали Јехови! И ми можемо имати такву будућност ако и даље духовно напредујемо и држимо корак с Јеховином организацијом.

Можеш ли себе замислити у новом свету? (Видети 16. одломак)

17. Какав став треба да имамо према Јехови и његовој организацији?

17 Сатанин свет ће ускоро нестати. Да не бисмо били уништени заједно с њим, останимо чврсти у вери и наставимо да служимо Јехови с његовом организацијом. Такав став је имао и псалмиста Давид, када је рекао: „За једно молим Јехову, само то тражим, да живим у дому Јеховином све дане живота свога, да бих запажао доброту Јеховину, и с цењењем гледао храм његов“ (Пс. 27:4). Зато останимо уз Јехову и држимо корак с његовом организацијом.