Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стогодишњица Христове власти — шта је све постигнуто?

Стогодишњица Христове власти — шта је све постигнуто?

’Велика су и чудесна дела твоја, Јехова Боже, Краљу вечности‘ (ОТКР. 15:3)

1, 2. Шта ће Божје Краљевство постићи и зашто можемо бити сигурни да ће оно заиста доћи?

НА ГОРИ у близини Капернаума у пролеће 31. године н. е. Исус Христ је поучио своје следбенике да се моле: „Нека дође краљевство твоје“ (Мат. 6:10). У данашње време многи су изгубили наду да ће то Краљевство икада доћи. Али ми смо сигурни да ће наше искрене молитве да Божје Краљевство дође заиста бити услишене.

2 Јехова ће посредством свог Краљевства ујединити сва разумом обдарена створења на небу и на земљи. Та Божја намера ће се у потпуности испунити (Ис. 55:10, 11). Упечатљива збивања током протеклих 100 година потврђују да је Јехова постао Краљ и да већ сада чини велике и дивне ствари за милионе својих верних слугу (Зах. 14:9; Откр. 15:3). Међутим, то што је Јехова постао Краљ не треба поистовећивати са доласком његовог Краљевства за које нас је Исус поучио да се молимо. По чему се та два догађаја разликују и како утичу на нас?

ЈЕХОВИН УСТОЛИЧЕНИ КРАЉ КРЕЋЕ У АКЦИЈУ

3. (а) Када је Исус био устоличен за Краља и где? (б) Како би некоме објаснио да је Божје Краљевство успостављено 1914? (Видети фусноту.)

3 Божје слуге су крајем 19. века почеле да схватају пророчанство које је пророк Данило записао пре  2 500 година. Оно каже: „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти“ (Дан. 2:44). Истраживачи Библије су деценијама указивали на то да ће 1914. бити значајна година. Многи су у то време били пуни оптимизма, попут једног писца који је рекао: „Свет је 1914. године био пун наде и великих очекивања.“ Међутим, нешто касније те исте године избио је Први светски рат и библијска пророчанства су почела да се испуњавају. Несташице хране, земљотреси и болести, као и друге ствари које су биле проречене у Библији, били су доказ да је 1914. Исус Христ почео да влада на небу као Краљ Божјег Краљевства. * Када је свог Сина устоличио за Месијанског Краља, Јехова је на један потпуно нов начин постао Краљ!

4. Шта је прво урадио новоустоличени Краљ и на кога је затим обратио пажњу?

4 Божји новоустоличени Краљ је најпре повео рат против Сатане, главног Божјег непријатеља. Исус и његови анђели су збацили Сатану и његове демоне с неба. То је небесима донело велику радост, а земљи нечувене проблеме. (Прочитати Откривење 12:7-9, 12.) Затим је Краљ обратио пажњу на своје земаљске поданике да би их прочистио, поучио и организовао како би што боље вршили Божју вољу. Погледајмо сада како је њихова послушност Исусу добар пример за нас данас.

МЕСИЈАНСКИ КРАЉ ПРОЧИШЋАВА СВОЈЕ ВЕРНЕ СЛУГЕ

5. Какво чишћење се одвијало од 1914. до почетка 1919?

5 Када је устоличени Краљ очистио небеса од Сатане и његових демона, Јехова му је поверио да прегледа у каквом су духовном стању његови следбеници на земљи и да их прочисти. Пророк Малахија то описује као духовно прочишћавање (Мал. 3:1-3). Историја Божјег народа показује да се то духовно чишћење одвијало од 1914. године до почетка 1919. * Да бисмо били део Јеховине породице, морамо бити чисти, то јест свети (1. Петр. 1:15, 16). Морамо се држати подаље од криве религије и политике јер нас оне могу упрљати.

6. Како се обезбеђује духовна храна и зашто је она важна?

6 Исус је затим искористио власт коју је добио као Краљ да постави „верног и разборитог роба“. Тај роб треба да редовно обезбеђује добру духовну храну свима који чине „једно стадо“ о коме Исус брине (Мат. 24:45-47; Јов. 10:16). Од 1919. године једна мала група помазаника верно испуњава ту велику одговорност да обезбеђује духовну храну Исусовим слугама. Верни и разборити роб нам обезбеђује обиље духовне хране помоћу које јачамо своју веру. Она нам помаже да будемо још одлучнији да духовно, морално, ментално и физички останемо чисти. Пружа нам поуку и оспособљава нас да свесрдно учествујемо у најважнијем делу које се данас обавља на земљи. Да ли редовно узимамо ту духовну храну?

КРАЉ ПОУЧАВА СВОЈЕ ПОДАНИКЕ ДА ПРОПОВЕДАЈУ ШИРОМ СВЕТА

7. Које је важно дело Исус започео када је био на земљи и докле ће оно трајати?

7 Када је Исус почео са својом службом на земљи, рекао је: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Та служба је три и по године била најважнија ствар у његовом животу.  Својим ученицима је рекао: „Путем проповедајте: ’Приближило се небеско краљевство‘“ (Мат. 10:7). Исус је након свог ускрсења прорекао да ће његови ученици проповедати добру вест „све до краја земље“ (Дела 1:8). Обећао им је да ће их подупирати у том важном делу све до краја овог поретка (Мат. 28:19, 20).

8. Како је Краљ мотивисао своје следбенике на земљи да проповедају?

8 „Добра вест о краљевству“ је 1919. године попримила ново значење (Мат. 24:14). Краљ је већ владао на небу, а на земљи је окупио малу групу својих следбеника, који су у духовном смислу били прочишћени. Они су спремно послушали Исусову заповест да по целом свету проповедају добру вест да је на небу успостављено Божје Краљевство (Дела 10:42). На пример, у септембру 1922. године скоро 20 000 поданика Божјег Краљевства окупило се на међународном конгресу у Сидар Поинту, у Охају. Замислимо њихово одушевљење када је брат Ратерфорд одржао говор под насловом „Краљевство“ и објавио: „Гледајте, Краљ влада! Ви сте његови заступници. Зато објављујте, објављујте, објављујте вест о Краљу и његовом краљевству.“ Наредног дана је две хиљаде њих кренуло у службу проповедања, а неки су проповедали у местима удаљеним и више од 70 километара од места одржавања конгреса. Један брат је рекао: „Никада нећу заборавити тај позив да објављујемо вест о Краљевству, као ни ревност тог мноштва људи!“ Многи су имали сличан утисак.

9, 10. (а) Које школе нас обучавају за службу проповедања? (б) Како ми лично можемо имати користи од те поуке?

9 Године 1922. више од 17 000 објавитеља је проповедало у 58 земаља. Али била им је потребна обука. Као будући краљ, Исус је у првом веку својим ученицима дао јасна упутства о томе шта треба да проповедају, где и на који начин (Мат. 10:5-7; Лука 9:1-6; 10:1-11). Исус се исто тако и данас брине да сви који учествују у делу проповедања имају упутства како да то раде, као и средства која им у томе помажу (2. Тим. 3:17). Он преко хришћанске скупштине обучава своје следбенике за службу проповедања. На пример, Теократска школа проповедања се одржава у више од 111 000 скупштина широм света. Захваљујући тој школи више од седам милиона објавитеља је поучено како да проповеда и поучава људе. (Прочитати 1. Коринћанима 9:20-23.)

10 Осим Теократске школе проповедања постоје и друге школе у којима се обучавају старешине, пионири, неожењена браћа, брачни  парови, чланови одбора подружница и њихове супруге, путујући надгледници и њихове супруге и мисионари. * Полазници једног разреда Библијске школе за брачне парове изразили су своје цењење следећим речима: „Посебна поука коју смо добили у овој школи продубила је нашу љубав према Јехови и оспособила нас је да на још бољи начин помажемо другима.“

11. Како је могуће да објавитељи Краљевства и даље проповедају упркос Сатаниним нападима?

11 Сав труд који се улаже у дело проповедања запажа и Божји непријатељ Сатана. Он и на директан и на индиректан начин покушава да заустави то дело. Али у томе неће успети. Јехова је поставио свог Сина „изнад сваке владавине и власти и силе и управе“ (Еф. 1:20-22). Исус као Краљ користи свој ауторитет да заштити своје ученике и да им пружи вођство да би се извршила воља његовог Оца. * Добра вест се и даље проповеда и милиони људи искреног срца поучавају се како да служе Јехови. За нас је част што можемо да учествујемо у том великом делу!

КРАЉ ОРГАНИЗУЈЕ СВОЈЕ СЛЕДБЕНИКЕ ЗА ЈОШ ВЕЋИ ПОСАО

12. Које су се организационе промене одиграле од 1914. године?

12 Откад је 1914. године почео да влада као Краљ, Исус је утицао на то да се побољша начин на који Божје слуге организовано врше Јеховину вољу. (Прочитати Исаију 60:17.) Године 1919. у свакој скупштини је био наименован водитељ службе који је предњачио у служби проповедања. Године 1927. организовано је да се недељом редовно проповеда од куће до куће. Јеховине слуге су 1931. године прихватиле библијско име Јеховини сведоци и то их је мотивисало да још више проповедају (Ис. 43:10-12). Почев од 1938. године браћа која имају неке одговорности у скупштини више се не бирају на демократски начин већ на теократски. Од 1972. године надгледање скупштине је поверено старешинству, то јест групи људи, а не једном човеку. Сви који су испуњавали услове за старешине и слуге помоћнике били су подстакнути да прихвате одговорности и да ’пасу Божје стадо‘ (1. Петр. 5:2). Водеће тело је 1976. године организовано у шест одбора који надгледају дело проповедања широм света. Исус и даље ради на томе да његови следбеници буду још боље организовани и то на теократски начин.

13. Како на твој живот утиче оно што је Месијански Краљ постигао током првих 100 година своје власти?

 13 Размислимо само о томе шта је све Месијански Краљ учинио током првих 100 година своје власти. У духовном смислу је прочистио групу људи која носи Јеховино име. Он води дело проповедања добре вести у укупно 239 земаља и територија и милионе људи поучава како да служе Јехови. Ујединио је више од седам милиона својих верних следбеника, који су спремни да врше Јеховину вољу (Пс. 110:3). Јехова преко свог Месијанског Краљевства заиста чини велике ствари. А оно што нас очекује у будућности биће још занимљивије!

БЛАГОСЛОВИ У БУДУЋНОСТИ

14. (а) Шта ми у ствари тражимо од Бога кад се молимо да дође његово Краљевство? (б) Како гласи годишњи цитат за 2014. и зашто је то прикладно?

14 Иако је 1914. године Јехова устоличио свог Сина, Исуса Христа, за Месијанског Краља, тиме није у потпуности услишена молитва: „Нека дође краљевство твоје“ (Мат. 6:10). У Библији је проречено да Исус треба да ’иде међу своје непријатеље и да их покори‘ (Пс. 110:2). Људске власти под Сатанином контролом и даље пружају отпор Божјем Краљевству. Када се молимо да дође Божје Краљевство, ми молимо Јехову да Месијански Краљ и његови сувладари униште све људске власти и оне који се на земљи супротстављају Божјем Краљевству. Када се то буде догодило, испуниће се речи из Данила 2:44 где се каже да ће Божје Краљевство „смрвити и уништити сва она краљевства“. Оно ће уништити све власти које се супротстављају Божјем Краљевству (Откр. 6:1, 2; 13:1-18; 19:11-21). То време је врло близу. Зато је сасвим прикладно да годишњи цитат за 2014. годину, као стогодишњицу успоставе Божјег Краљевства на небу, буду речи из Матеја 6:10: „Нека дође краљевство твоје.“

Годишњи цитат за 2014. гласи: „Нека дође краљевство твоје“ (Матеј 6:10)

15, 16. (а) Шта ће се догађати током Хиљадугодишње владавине? (б) Шта ће бити последња ствар коју ће Исус учинити као Месијански Краљ и како ће се то одразити на Јеховину намеру?

15 Када Месијански Краљ буде уништио Божје непријатеље, бациће Сатану и његове демоне у бездан на хиљаду година (Откр. 20:1-3). Пошто више неће бити тог злог утицаја, Божје Краљевство ће веома брзо омогућити људима да искористе Исусову откупну жртву и уклониће све последице Адамовог греха. Месијански Краљ ће вратити у живот милионе људи и организоваће образовни програм широм света да би се сви они поучавали о Јехови (Откр. 20:12, 13). Цела земља ће бити рај попут еденског врта. Сви људи који буду верни Богу постаће савршени.

16 Када прође Христова хиљадугодишња владавина, Јеховина намера са земљом биће у потпуности испуњена. Тада ће Исус предати Краљевство свом Оцу. (Прочитати 1. Коринћанима 15:24-28.) Више неће бити потребе да постоји посредник између Јехове и његове земаљске деце. Сви његови синови на небу и сва његова деца на земљи биће уједињени с њим као једна велика породица.

17. Шта си одлучио да чиниш за Божје Краљевство?

17 Све оно што се дешавало током протеклих 100 година откад је на небу успостављено Божје Краљевство пружа нам гаранцију да Јехова све држи под контролом и да ће се његова намера са земљом испунити. Зато наставимо да му верно служимо и да објављујемо вест о Краљу и његовом Краљевству. Ми смо потпуно уверени у то да ће Јехова ускоро услишити нашу искрену молитву да дође његово Краљевство!

^ одл. 5 Видети Стражарску кулу од 15. јула 2013, стране 22-23, одломак 12.

^ одл. 10 Видети Стражарску кулу од 15. септембра 2012, стране 13-17, „Школе у оквиру Јеховине организације — доказ Јеховине љубави“.

^ одл. 11 Видети Стражарску кулу од 1. децембра 1998, стране 19-22, чланак о правним победама у разним земљама.