Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Нека дође краљевство твоје“ — али када ће доћи?

„Нека дође краљевство твоје“ — али када ће доћи?

„Кад видите све то, знајте да је Син човечји близу, пред вратима“ (МАТ. 24:33)

1, 2. (а) Зашто очевици истог догађаја често запажају другачије детаље? (б) У шта можемо бити сигурни што се тиче Божјег Краљевства?

ВЕРОВАТНО смо већ приметили да очевици истог догађаја врло често запажају сасвим другачије детаље. Слично томе, некима је тешко да се тачно сете шта им је доктор рекао када их је прегледао. Неки не могу да нађу кључеве или наочаре иако су им пред носом. Зашто смо понекад једноставно „слепи“ за неке ствари? Стручњаци кажу да се то дешава зато што нам у том тренутку нешто друго одвраћа пажњу. Наш мозак по свему судећи тако функционише.

2 Данас многи људи имају сличну врсту „слепила“ када је у питању оно што се дешава у свету. Можда признају да се од 1914. године свет значајно променио, али не схватају шта све то заиста значи. Будући да проучавамо Библију, ми знамо да је у одређеном смислу Божје Краљевство дошло 1914. године када је Исус на небу постављен за краља. Али исто тако знамо да још неке ствари треба да се догоде да би се у потпуности испунила молитва: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:10). У те догађаје спада  и уништење садашњег злог света. Тек када се то буде догодило Божја воља ће се вршити и на земљи као што се врши на небу.

3. Шта можемо видети захваљујући проучавању Библије?

3 Будући да редовно проучавамо Божју Реч, за разлику од већине људи ми видимо да се нека пророчанства испуњавају управо пред нашим очима. Људи у свету су толико заокупљени својим животом да једноставно не виде очигледне доказе да је Христ почео да влада 1914. и да ће ускоро извршити Божју пресуду над овим поретком. Али свако од нас би могао да размисли о следећем питању: Да ли још увек верујем да је крај овог поретка близу и да догађаји у свету то потврђују, као што сам то веровао годинама или чак деценијама раније? Ако си недавно постао Јеховин сведок, шта ти је у центру пажње? Какав год да је твој одговор размотримо три важна разлога због којих можемо бити сигурни да ће Божји помазани Краљ ускоро предузети кораке који ће водити до тога да се Божја воља у потпуности врши и овде на земљи.

ПОЈАВЉУЈУ СЕ ЈАХАЧИ

4, 5. (а) Шта је Исус урадио одмах након што је 1914. постао краљ на небу? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта представљају тројица јахача и како се пророчанство које говори о њиховом походу испуњава?

4 Исус Христ, приказан као јахач на белом коњу, добио је небеску круну 1914. Он је одмах кренуо у коначну победу над Сатаниним злим светом. (Прочитати Откривење 6:1, 2.) Пророчанство забележено у шестом поглављу Откривења наговештавало је да ће се након успостављања Божјег Краљевства стање у свету драстично погоршавати, што подразумева ратове, несташице хране, пошасти и друге ствари које односе многе људске животе. Такав развој догађаја је приказан тројицом јахача који се појављују одмах иза Исуса Христа (Откр. 6:3-8).

5 Као што је проречено, ’мир је узет са земље‘ иако су многи народи обећали да ће заједничким снагама и дипломатским путем одржати мир у свету. Први светски рат је био само почетак низа разорних ратова. Упркос великом економском и научном напретку који је уследио од 1914, несташице хране и даље угрожавају добар део човечанства. Осим тога, нико не може порећи да разне болести, природне катастрофе и друге трагедије сваке године односе милионе људских живота. Размере, учесталост и интензитет таквих догађаја без преседана су у људској историји. Да ли разумеш шта то све значи?

Са појавом јахача из Откривења, стање у свету се све више погоршава (Видети 4. и 5. одломак)

6. Ко је обратио пажњу на испуњење библијских пророчанстава и до чега је то довело?

6 Многи су били затечени избијањем Првог светског рата и шпанске грознице. Али помазани хришћани су ревно најављивали да ће се 1914. године завршити „времена незнабожаца“ (Лука 21:24). Нису тачно знали шта ће се десити, али су знали да ће 1914. бити значајна година што се тиче Божје власти. Чим су разумели како се библијска пророчанства испуњавају, одважно су објављивали другима да је Божје Краљевство почело да влада. То је изазвало оштру реакцију, наиме жестоко прогонство. Такво прогонство, које је уследило широм света, такође је било испуњење библијских пророчанстава. Непријатељи Божјег Краљевства су им током наредних деценија ’стварали неприлике служећи се законом‘.  Прибегавали су и физичком насиљу, слали су нашу браћу у затворе, а неке су обесили, стрељали или им одрубили главу (Пс. 94:20; Откр. 12:15).

7. Зашто већина људи не схвата шта се заправо дешава?

7 Зашто већина људи не види да је Божје Краљевство већ успостављено на небу када за то постоји много доказа? Зашто не схватају да је стање у свету директно повезано са испуњењем библијских пророчанстава о којима Божји народ већ дуго говори? Да ли виде само оно што желе да виде? (2. Кор. 5:7). Да ли су толико заокупљени сопственим животом да не виде оно што Бог чини? (Мат. 24:37-39). Да ли некима од њих одвраћају пажњу идеје и циљеви које им намеће Сатанин свет? (2. Кор. 4:4). Да бисмо схватили шта се дешава у духовном подручју, морамо имати веру и видети више од онога што нам је пред очима. Стварно смо срећни што знамо шта се заправо дешава!

ОД ЗЛА НА ГОРЕ

8-10. (а) Како се испуњава пророчанство из 2. Тимотеју 3:1-5? (б) На основу чега можемо рећи да зли људи напредују од зла на горе?

8 Постоји и други разлог на основу ког знамо да ће Божје Краљевство ускоро завладати земљом: Зли људи ће напредовати од зла на горе. У последњих скоро сто година јасно се види како се испуњава пророчанство из 2. Тимотеју 3:1-5. Стање описано у тим стиховима уочљиво је у свим деловима света. Да ли примећујеш да се то пророчанство испуњава у све већој мери? Погледајмо неколико примера који ће нам то потврдити. (Прочитати 2. Тимотеју 3:1, 13.)

9 Размислимо на пример о томе шта су током 1940-их и 1950-их година људи сматрали скандалозним и неприхватљивим. Шта можемо закључити ако то упоредимо са оним што се дешава данас у пословном свету, у свету спорта, забаве и моде? Свет је преплављен екстремним насиљем и неморалом. Људи  просто желе да шокирају друге својим насиљем, неморалом и својом безобзирношћу. Телевизијски програми који су се током 1950-их сматрали непримереним и неприхватљивим, сада се сматрају прихватљивом породичном забавом. Многи примећују да хомосексуалци имају велик утицај у свету моде и забаве и да тако у јавности пропагирају свој начин живота. Заиста можемо бити захвални што знамо Божје гледиште о свим тим стварима! (Прочитати Јудину 14, 15.)

10 Какав су став млади имали према својим родитељима и према ауторитету током 1950-их? Родитељи су у то време бринули, и то с правом, да ли им деца пуше, пију или провокативно плешу. А данас често чујемо вести попут следећих: Петнаестогодишњак пуцао у своје школске другове, двојицу убио а тринаесторо ранио; група пијаних тинејџера брутално убила деветогодишњу девојчицу и претукла њеног оца и рођака. Један новински извештај наводи да су у једној азијској земљи у протеклих десет година половину свих злочина извршили млади људи. Може ли ико порећи да је ситуација данас много гора него што је била раније?

11. Зашто многи не схватају да се стање у свету погоршава?

11 Данас се обистињују речи апостола Петра: „У последњим данима појавиће се ругачи, који ће се ругати и поступати по својим жељама и говориће: ’Где је та његова обећана присутност? Откада су наши праочеви помрли, све стоји као што је било од почетка стварања‘“ (2. Петр. 3:3, 4). Зашто неки тако реагују? Изгледа да што чешће нешто гледају, све мање обраћају пажњу на то. Константан пад моралних вредности у друштву не изазива такав шок код људи као изненадна и неочекивана промена понашања код неког блиског пријатеља. Па ипак, иако је тај пад моралних вредности постепен, он је и те како опасан.

12, 13. (а) Зашто не треба да нас обесхрабри стање у свету? (б) Шта ће нам помоћи да поднесемо ова „нарочито тешка времена“?

12 Апостол Павле нас је упозорио на то да ће у „последњим данима“ настати „нарочито тешка времена“ (2. Тим. 3:1). Али то не значи да је немогуће све то поднети, тако да нема потребе да бежимо од реалности. Уз помоћ Јехове, његовог духа и хришћанске скупштине можемо савладати све своје страхове и преболети сва разочарања. Можемо остати верни Јехови зато што „наша изузетна снага“ потиче од њега, а не од нас (2. Кор. 4:7-10).

13 Апостол Павле је пророчанство о последњим данима почео речима „ово знај“. Те речи гарантују да ће се оно о чему се говори у наставку сигурно догодити. Нема сумње да ће безбожно људско друштво и даље напредовати од зла на горе све док га Јехова не уништи. Историчари износе доказе да су због стрмоглавог пада моралних вредности нестали чак и читави народи. Међутим, никада у људској историји није читав свет био у моралном погледу толико искварен као што је то данас. Многи људи ће можда игнорисати право значење свега тога, али оно што се дешава од 1914. гарантује нам да ће Божје Краљевство ускоро уништити све зло.

ОВАЈ НАРАШТАЈ НЕЋЕ ПРОЋИ

14-16. Који је трећи разлог на основу ког можемо закључити да је крај близу?

14 Трећи разлог на основу ког можемо закључити да је крај близу повезан је са историјом Божјег народа.  На пример, пре него што је на небу успостављено Божје Краљевство, једна група верних помазаника је ревно служила Јехови. Шта су они радили када се нека њихова очекивања што се тиче 1914. нису остварила? Већина њих је остала верна Јехови у кушњама и под прогонством и наставила да му служи. Током година је већина од њих, ако не и сви, завршила свој живот на земљи.

15 Исус је у детаљном пророчанству о крају Сатаниног света рекао следеће: „Овај нараштај неће проћи док се све то не догоди.“ (Прочитати Матеја 24:33-35.) Ми сматрамо да се израз „овај нараштај“ о коме је Исус говорио односи на две групе помазаних хришћана. Помазаници из прве групе били су очевици догађаја из 1914. године и то су препознали као знак Христове присутности. Они који су припадали тој групи не само што су живели 1914. године, већ су били духом помазани као Божји синови те године или пре ње (Римљ. 8:14-17).

16 Друга група на коју се односи израз „овај нараштај“ јесу помазаници који су савременици прве групе помазаника. Они не само што су живели кад и помазаници из прве групе, већ су били помазани светим духом док је прва група још увек била на земљи. Дакле, том нараштају о ком је Исус говорио не припадају сви помазаници који су данас на земљи. Они који припадају другој групи данас су већ у поодмаклим годинама. Али Исусове речи из Матеја 24:34 гарантују нам да ће барем неки који припадају ’том нараштају‘ бити на земљи кад почне велика невоља. То нас уверава да нећемо још дуго чекати да Краљ Божјег Краљевства уништи зло и уведе нас у праведан нови свет (2. Петр. 3:13).

ХРИСТ ЋЕ УСКОРО ОДНЕТИ ПОБЕДУ

17. Који закључак можемо извући на основу доказа које смо управо размотрили?

17 Који закључак можемо извући на основу доказа које смо навели? Исус нас је упозорио да не знамо ни дан ни час када ће доћи крај (Мат. 24:36; 25:13). Али апостол Павле је рекао да знамо „које је време“, то јест да су наступили последњи дани. (Прочитати Римљанима 13:11.) Ми живимо у том времену. Ако помно обратимо пажњу на библијска пророчанства и на оно што Јехова Бог и Исус Христ раде, неће нам промаћи очигледни докази да је крај овог света заиста близу.

18. Шта ће бити са онима који не признају Божје Краљевство?

18 Они који не прихватају власт Исуса Христа, јахача на белом коњу, ускоро ће бити присиљени да признају своју грешку. Неће имати излаза. Када се то буде десило, многи ће у страху повикати: „Ко може опстати?“ (Откр. 6:15-17). Седмо поглавље Откривења даје одговор на то питање. Помазаници и они који имају земаљску наду заиста ће „опстати“ у то време јер имају Божју наклоност. „Велико мноштво“ других оваца преживеће велику невољу и ући у Божји нови свет (Откр. 7:9, 13-15).

19. Чему се посебно радујеш, као неко ко је сигуран да је крај близу?

19 Ако будемо обратили пажњу на библијска пророчанства која се испуњавају у наше време, Сатанин свет нас неће одвући нити ћемо бити „слепи“ што се тиче значења догађаја који се одвијају на светској сцени. Ускоро ће уследити Армагедон, праведан рат у коме ће Христ однети победу и уништити овај безбожни свет (Откр. 19:11, 19-21). Не можемо ни замислити колико ћемо тада бити срећни! (Откр. 20:1-3, 6; 21:3, 4).