Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спремно чекајмо Јеховин дан

Спремно чекајмо Јеховин дан

„Спремно ћу чекати Бога свог спасења“ (МИХ. 7:7)

1. Зашто бисмо могли постати нестрпљиви?

КАДА је 1914. године успостављено Месијанско краљевство, Сатанин свет је ушао у последње дане. Те године је избио рат на небу и Исус је Сатану и демоне збацио на земљу. (Прочитати Откривење 12:7-9.) Сатана зна да му је остало „мало времена“ (Откр. 12:12). Међутим, то „мало времена“ траје већ скоро сто година и неки можда сматрају да су се последњи дани прилично одужили. Да ли смо можда и ми постали нестрпљиви док чекамо Јеховин дан?

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Било би опасно да постанемо нестрпљиви, јер нас нестрпљење може навести да исхитрено реагујемо. Како онда можемо спремно и стрпљиво чекати Јеховин дан? Овај чланак ће нам у томе помоћи јер ћемо у њему наћи одговоре на следећа питања: (1) Шта можемо научити о стрпљењу на основу примера који је оставио пророк Михеј? (2) Који догађаји ће бити знак да је крај близу? (3) Како можемо изразити захвалност Јехови за то што је стрпљив?

ШТА МОЖЕМО НАУЧИТИ ОД МИХЕЈА?

3. Какви су били Израелци у Михејево доба?

3 Прочитати Михеја 7:2-6. Јеховин пророк Михеј је гледао како Израелци у духовном смислу све више пропадају, да би под владавином злог краља Ахаза њихово стање постало заиста очајно. Михеј је за те неверне Израелце рекао да су попут ’бодљикавог грмља‘ и „трновите живе ограде“. Баш као што би се свако повредио када би пролазио кроз трновито грмље, тако су и сви који су били у контакту са исквареним Израелцима лоше пролазили. Ситуација је била  толико лоша да су чак и породични односи били нарушени. Свестан да не може променити ту ситуацију, Михеј је у молитви рекао Јехови шта му лежи на срцу. Затим је стрпљиво чекао да Јехова нешто предузме. Био је сигуран да ће Јехова исправити ствари у своје време.

4. С каквим се изазовима суочавају Јеховине слуге?

4 И ми попут Михеја живимо међу себичним људима. Многи су ’незахвални, неверни и безосећајни према другима‘ (2. Тим. 3:2, 3). Сигурно нам није лако када су људи у нашем окружењу такви. Али неке Божје слуге имају још веће проблеме. Када је говорио о томе какве ће реакције изазвати добра вест, Исус је рекао да ће његови ученици доживети противљење у кругу породице и притом је користио речи сличне онима које налазимо у Михеју 7:6. Исус је рекао: „Јер сам дошао да раздвојим човека од његовог оца, и кћер од њене мајке, и снаху од њене свекрве. Заиста, човеку ће непријатељи бити његови укућани“ (Мат. 10:35, 36). Заиста је тешко када нам се чланови породице ругају и када нам праве проблеме због наше вере. Ако смо у таквој ситуацији, немојмо дозволити да нас то сломи. Останимо верни Јехови и стрпљиво чекајмо да он то реши. Ако му се стално обраћамо за помоћ, он ће нам дати снагу и мудрост да истрајемо у тим околностима.

5, 6. Како је Јехова наградио Михеја, али шта тај пророк ипак није доживео?

5 Јехова је наградио Михеја за његово стрпљење. Михеј је видео крај краља Ахаза и његове зле владавине. Видео је како је Ахаза наследио његов син Језекија, који је као добар краљ обновио обожавање истинитог Бога. А видео је и како се пророчанство које је записао о Самарији испунило када су Асирци освојили северно краљевство Израела (Мих. 1:6).

6 Међутим, Михеј није доживео да види испуњење свих пророчанстава која му је Јехова рекао да запише. На пример, Михеј је написао следеће: „У последњим данима гора Јеховиног дома биће утврђена изнад горских врхова и уздизаће се изнад брегова, и к њој ће се стицати народи. Многи ће народи ићи и говориће: ’Дођите! Пођимо на Јеховину гору‘“ (Мих. 4:1, 2). Михеј је умро давно пре него што се то пророчанство испунило. Али је остао веран Јехови све до краја живота, без обзира на то шта су други око њега радили. Он је написао: „Сви ће народи ходити у име свог бога, а ми ћемо ходити у име Јехове, нашег Бога, довека, у сву вечност“ (Мих. 4:5). Михеј је био стрпљив током тог тешког периода зато што је био потпуно сигуран да ће Јехова испунити сва своја обећања. Он се у потпуности уздао у Јехову.

7, 8. (а) Зашто имамо много разлога да се уздамо у Јехову? (б) Како ће нам време брже пролазити?

7 Да ли и ми имамо слично поуздање у Јехову? Заиста имамо много разлога да се уздамо у њега. Ми видимо како се пред нашим очима испуњава Михејево пророчанство. У овим „последњим данима“ милиони људи из свих народа, племена и језика сакупљају се на „Јеховину гору“. Иако потичу из народа који међусобно ратују, они су ’прековали своје мачеве у раонике‘ и ’више се не уче ратовању‘ (Мих. 4:3). Велика је част припадати Јеховином мирољубивом народу!

 8 Наравно, сви ми желимо да Јехова што пре уклони зло. Међутим, да бисмо били стрпљиви, морамо размишљати онако како Јехова размишља. Он је одредио дан када ће судити човечанству посредством „човека ког је за то одредио“, Исуса Христа (Дела 17:31). Али пре тога Бог свим људима пружа прилику да „добро упознају истину“, да поступају у складу с тим знањем и да буду спасени. У питању су људски животи. (Прочитати 1. Тимотеју 2:3, 4.) Крај ће ускоро доћи. Ако смо заокупљени тиме да помажемо другима да упознају Бога, време ће нам брже пролазити. А када дође крај, бићемо срећни што смо били посвећени делу проповедања!

ШТА ЋЕ БИТИ ЗНАК ДА СЕ ЧЕКАЊУ БЛИЖИ КРАЈ?

9-11. Да ли се испунило пророчанство из 1. Солуњанима 5:3? Објасни.

9 Прочитати 1. Солуњанима 5:1-3. Ускоро ће народи говорити: „Мир и сигурност!“ Ако не желимо да нас то изненади, морамо бити будни и трезвени (1. Сол. 5:6). Размотримо сада укратко који догађаји претходе тој значајној објави.

10 И после Првог и после Другог светског рата народи су очајнички желели мир. После Првог светског рата основано је Друштво народа са циљем да успостави мир. Након Другог светског рата људи су се надали да ће тај циљ остварити Уједињене нације. Политичке и верске вође су полагале наде у те две организације. На пример, Уједињене нације су 1986. годину прогласиле Међународном годином мира. Те године су се многе политичке и верске вође састале са поглаваром Римокатоличке цркве у Асизију у Италији и молили се за мир у свету.

11 Међутим, ни та објава мира и сигурности ни друге попут ње нису биле испуњење пророчанства записаног у 1. Солуњанима 5:3. Зашто то можемо рећи? Зато што се проречено изненадно уништење није догодило.

12. Шта знамо што се тиче објаве: „Мир и сигурност“?

 12 Ко ће у будућности објавити: „Мир и сигурност“? Коју ће улогу имати верске вође хришћанства и других религија? Какву ће улогу у томе имати политичке вође? Свето писмо не говори о томе. Али ми знамо да без обзира на то како ће доћи до те објаве или колико ће можда убедљиво звучати, правог мира и сигурности неће бити. Овај свет ће и даље бити под Сатанином контролом. Он је до сржи покварен и такав ће и остати. Стварно би било жалосно када би неко од нас поверовао сатанској пропаганди и нарушио своју неутралност!

13. Зашто анђели задржавају разорне ветрове велике невоље?

13 Прочитати Откривење 7:1-4. Док чекамо да се пророчанство из 1. Солуњанима 5:3 испуни, моћни анђели задржавају разорне ветрове велике невоље. Зашто то раде? Апостол Јован је написао да помазани ’робови нашег Бога‘ треба да буду завршно обележени печатом. * Када то завршно обележавање печатом буде готово, анђели више неће задржавати разорне ветрове велике невоље. Шта ће се тада догодити?

14. Шта наговештава да ће Вавилон Велики ускоро бити уништен?

14 Вавилон Велики, светско царство криве религије, доживеће крај какав је и заслужио. Већ сада је јасно да му се ближи крај. А када он дође, нико неће моћи да му помогне (Откр. 16:12; 17:15-18; 18:7, 8, 21). У суштини, већ сада се види да нема подршку, јер су верске вође, као и сама религија, на све већем удару критике. Упркос томе, верске вође сматрају да нису у опасности. Колико само греше! Након објаве: „Мир и сигурност“, политички елементи Сатаниног света изненада ће напасти религију и потпуно је уништити. Вавилон Велики ће заувек нестати. Заиста вреди стрпљиво чекати те значајне догађаје (Откр. 18:8, 10).

КАКО ДА ПОКАЖЕМО ЗАХВАЛНОСТ ЗА БОЖЈЕ СТРПЉЕЊЕ?

15. Зашто је Јехова стрпљив?

15 Иако људи не поштују Јехову, он стрпљиво чека право време да нешто предузме. Јехова не жели да ико од праведних људи буде уништен (2. Петр. 3:9, 10). Да ли и ми имамо такав став? Пре него што дође Јеховин дан имамо могућност да на више начина изразимо захвалност за његово стрпљење.

16, 17. (а) Зашто желимо да помогнемо онима који су постали неактивни? (б) Зашто неактивни треба да се управо сада врате Јехови?

16 Помозимо онима који су постали неактивни. Исус је рекао да на небу влада радост када се пронађе макар једна изгубљена овца (Мат. 18:14; Лука 15:3-7). Очигледно је да Јехова брине о свима који га воле, чак и ако му тренутно не служе. Јехова и анђели се радују када таквим особама помогнемо да се врате у скупштину.

17 Да ли си и ти међу онима који су тренутно неактивни? Можда те је неко у скупштини повредио и због тога више не долазиш на састанке. Пошто је вероватно већ прошло неко време, питај се: ’Да ли ми је сада живот смисаонији и да ли сам срећнији? Да ли ме је увредио Јехова или несавршен човек? Да ли је Јехова Бог икада учинио нешто што ме је повредило?‘ Јехова је увек добар према нама. Чак и ако се у овом тренутку не  држимо онога што смо му обећали, он нам ипак дозвољава да уживамо у добрим стварима које пружа људима (Јак. 1:16, 17). Јеховин дан ће ускоро доћи. Сада је време да се вратимо нашем брижном небеском Оцу и скупштини, која је једино сигурно место у овим последњим данима (Пон. зак. 33:27; Јевр. 10:24, 25).

Јеховин народ се труди да помогне неактивнима да се врате Јехови (Видети 16. и 17. одломак)

18. Зашто треба да подупиремо старешине?

18 Подупиримо старешине. Јехова нас као брижан пастир води и штити. Он је свог Сина поставио за Врховног Пастира (1. Петр. 5:4). Старешине у више од 100 000 скупштина брину за сваког Божјег слугу (Дела 20:28). Када верно подупиремо старешине, ми показујемо Јехови и Исусу да смо захвални за све што су учинили за нас.

19. Како можемо збити редове?

19 Приближимо се једни другима. Шта би то значило? Када су се у прошлости добро увежбане војске нашле на удару непријатеља, војници су збијали редове, то јест прибијали су се једни уз друге. Тако је непријатељима било теже да продру међу њих. Сатана све жешће напада Божји народ. Сада није време да се боримо међу собом. Сада је време да се приближимо једни другима, да се не концентришемо на туђе мане и да се уздамо у Јехову.

Сада је време да збијемо редове док се боримо против Сатане и демона (Видети 19. одломак)

20. За шта је сада време?

20 Сачувајмо добар однос с Јеховом и спремно чекајмо Јеховин дан. Стрпљиво чекајмо на објаву: „Мир и сигурност“ и на завршно обележавање печатом помазаних хришћана. Након тога ће четири анђела ослободити разорне ветрове велике невоље и Вавилон Велики ће бити уништен. Док чекамо на те значајне догађаје, прихватимо вођство које нам пружају старешине у Јеховиној организацији. Збијмо редове док се боримо против Сатане и демона. Сада је време да послушамо следећи савет: „Будите храбри, и нека је јако срце ваше, сви ви који Јехову чекате“ (Пс. 31:24).

^ одл. 13 О разлици између првог и завршног обележавања печатом помазаних хришћана говори се у Стражарској кули од 1. јануара 2007, на 30. и 31. страни.