Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо послушни пастирима у Јеховиној организацији

Будимо послушни пастирима у Јеховиној организацији

„Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама“ (ЈЕВР. 13:17)

1, 2. Зашто је занимљиво то што Јехова о себи говори као о пастиру?

ЈЕХОВА о себи говори као о пастиру (Језек. 34:11-14). То је вредно пажње зато што нам тако помаже да га боље упознамо. Један брижан пастир сматра искључиво својом одговорношћу да овце о којима брине буду безбедне и здраве. Зато их он води на добре пашњаке и изворе чисте воде (Пс. 23:1, 2); дан и ноћ чува стражу крај њих (Лука 2:8); штити их од грабљиваца (1. Сам. 17:34, 35); носи јагањце који су тек дошли на свет (Ис. 40:11); тражи залутале овце и негује оне које су се повредиле (Језек. 34:16).

2 Јеховине слуге су се у древно доба претежно бавиле сточарством и земљорадњом па им је зато било лако да разумеју зашто се о Јехови Богу говори као о брижном пастиру. Знали су да овце не могу да напредују ако им неко не посвети пажњу и не брине о њима. У духовном погледу, исто се може рећи и за људе (Мар. 6:34). На њих веома лоше утиче када су у духовном смислу препуштени сами себи и када њихове духовне потребе нису задовољене. Тада су изложени разним опасностима и тешко им је да разликују исправно од неисправног. Зато се може рећи да су као „овце које немају пастира“ (1. Краљ. 22:17). Али Јехова веома воли своје слуге и брине о њиховим духовним потребама.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Чак и данас није тешко разумети зашто је Јехова представљен као пастир. Он нас сматра својим стадом и брине о нама. У овом чланку ћемо видети како нас он води и како се стара за наше потребе. Поред тога, видећемо шта треба да радимо да би нам све то користило.

 ДОБРИ ПАСТИР ПОСТАВЉА ДРУГЕ ПАСТИРЕ

4. Коју је улогу Јехова поверио Исусу?

4 Јехова је поставио Исуса за Поглавара хришћанске скупштине (Еф. 1:22, 23). Исус је „добри пастир“ и преко њега можемо тачно сазнати који су приоритети, намере и особине његовог Оца. Он је чак ’положио свој живот за овце‘ (Јов. 10:11, 15). Христова откупна жртва је непроцењив дар који је на располагању свим људима (Мат. 20:28). Јехова је одредио да „нико ко исказује веру у [Исуса] не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:16).

5, 6. (а) Коме је Исус поверио бригу о стаду и како можемо имати највише користи од тога? (б) Због чега првенствено треба да будемо послушни старешинама?

5 Како Божје слуге гледају на Доброг Пастира, Исуса Христа? Исус је рекао: „Моје овце слушају мој глас, ја их познајем и оне иду за мном“ (Јов. 10:27). Ми слушамо глас Доброг Пастира када у свему следимо његово вођство. То подразумева и сарадњу са пастирима којима је поверио бригу о стаду. Исус је указао на то да ће његови апостоли и ученици наставити с делом које је он започео. Од њих се очекивало да поучавају и ’хране Исусове овчице‘ (Мат. 28:20; прочитати Јована 21:15-17). Када је добра вест почела да се проповеда на већем подручју и када је број ученика почео да расте, Исус се постарао да у свакој скупштини духовно зрела браћа служе као пастири (Еф. 4:11, 12).

6 Када се апостол Павле обратио старешинама скупштине из Ефеса, рекао им је да их је свети дух поставио да као надгледници ’пасу Божју скупштину‘ (Дела 20:28). Исто се може рећи и за данашње надгледнике, јер су и они наименовани на темељу библијских мерила, која је Бог одредио. Дакле, својом послушношћу хришћанским надгледницима показујемо поштовање према највећим Пастирима, Јехови и Исусу (Лука 10:16). Првенствено због тога треба да будемо послушни старешинама. Али постоје још неки разлози због којих је добро да сарађујемо с њима.

7. Како нам старешине помажу да сачувамо добар однос с Јеховом?

7 Старешине храбре и саветују своју браћу и сестре на темељу Библије и библијских начела. Они не желе тиме да одређују својој браћи како да живе (2. Кор. 1:24). Њихов циљ је да браћи и сестрама пруже вођство на темељу Божје Речи, што ће им помоћи да доносе добре одлуке. Старешине тако доприносе миру и јединству у скупштини (1. Кор. 14:33, 40). Они ’бдију над душама‘ у том смислу што настоје да помогну свима у скупштини да сачувају добар однос с Јеховом. Зато ће брзо прискочити у помоћ онима који су у опасности да направе неки погрешан корак или су то већ учинили (Гал. 6:1, 2; Јуд. 22). То су сигурно добри разлози да будемо ’послушни онима који предводе‘. (Прочитати Јеврејима 13:17.)

8. Како старешине штите Божје стадо?

8 Апостол Павле је служио као пастир Божјег народа. Он је својој браћи у Колосима написао: „Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању, на начелима овог света, а не на Христовим учењима“ (Кол. 2:8). Ове речи нам откривају још један разлог зашто треба да прихватимо савете наших старешина. Они нас штите тако што нас на темељу  Библије упозоравају на свакога ко жели да поткопа нашу веру. Апостол Петар је упозорио своје сувернике на ’лажне пророке и учитеље‘ који су ’мамили непостојане душе‘ на грех (2. Петр. 2:1, 14). И у наше време старешине морају бити спремне да упозоре браћу на неку опасност. Старешине су духовно зрела браћа и имају одређено животно искуство. Осим тога, пре него што су били наименовани, показали су да добро разумеју Свето писмо и да умеју да поучавају друге служећи се здравим учењем (1. Тим. 3:2; Титу 1:9). Захваљујући својој зрелости, уравнотежености и мудрости коју стичу проучавањем Библије, они пружају добро вођство Божјем стаду.

Старешине попут пастира штите стадо које им је поверено (Видети 8. одломак)

ДОБРИ ПАСТИР ХРАНИ И ШТИТИ СТАДО

9. На које начине се хришћанској скупштини пружају вођство и духовна храна?

9 Јехова путем своје организације пружа обиље духовне хране свим својим слугама широм света. Многе смернице се налазе у нашој литератури. Поред тога, старешине понекад добијају смернице путем писама или преко путујућих надгледника. На све те начине, Божје стадо добија јасна упутства.

10. Коју одговорност имају старешине што се тиче оних који су се удаљили од скупштине?

10 У духовном смислу, надгледници су одговорни да штите све чланове скупштине и да брину о њиховом здрављу, а посебно о онима чија је вера ослабила или  су починили неки озбиљан грех. (Прочитати Јаковљеву 5:14, 15.) Можда се таква особа удаљила од стада и више не иде на састанке и у службу проповедања. Нема сумње да брижне старешине тада дају све од себе да дођу до тог суверника, који је попут изгубљене овце, и подстакну га да се врати у стадо, то јест у скупштину. Исус је рекао: „Мој Отац који је на небу не жели да погине ниједан од ових малих“ (Мат. 18:12-14).

КАКО ТРЕБА ДА ГЛЕДАМО НА ПРОПУСТЕ СТАРЕШИНА?

11. Зашто некима није лако да буду послушни старешинама?

11 Јехова и Исус су савршени Пастири. То се не може рећи за људе којима су поверили да буду пастири у скупштини. Зато некима није лако да буду послушни старешинама. Они можда размишљају на следећи начин: ’Па и они су несавршени као ја! Зашто морам да слушам њихове савете?‘ Тачно је да су старешине несавршене. Међутим, треба да имамо уравнотежено гледиште о њиховим пропустима и манама.

12, 13. (а) Какве су грешке направили неки којима је Јехова поверио одређене одговорности? (б) Зашто су у Библији забележени пропусти људи који су имали велике одговорности међу Божјим слугама?

12 У Библији се отворено говори о грешкама које су направили они којима је Јехова поверио да воде његов народ. На пример, Давид је био помазан за краља израелског народа. Па ипак, попустио је пред искушењем и починио је прељубу и убиство (2. Сам. 12:7-9). Узмимо у обзир и апостола Петра. Премда је имао велике одговорности у хришћанској скупштини, у неколико наврата је озбиљно погрешио (Мат. 16:18, 19; Јов. 13:38; 18:27; Гал. 2:11-14). Ако изузмемо Исуса, након Адама и Еве није било савршеног човека.

13 Зашто су у Библији забележени пропусти оних којима је Јехова поверио одређене одговорности? Између осталог и зато што је Јехова тиме показао да може водити свој народ преко несавршених људи. У ствари, он то чини све до сада. Зато несавршеност браће која нас предводе не треба да користимо као изговор да гунђамо против њих нити да игноришемо њихов ауторитет. Јехова од нас очекује да их поштујемо и да им будемо послушни. (Прочитати Излазак 16:2, 8.)

14, 15. Шта можемо научити на основу записа о томе како је Јехова пружао упутства свом народу у древно доба?

14 Од пресудне је важности да будемо послушни онима који нас предводе. Размислимо само о томе на који је начин Јехова преносио важне поруке свом народу у древно доба. На пример, када је дошло време да избави Израелце из Египта, он им је давао упутства преко Мојсија и Арона. Заповедио је Израелцима да припреме један посебан оброк и да довратке и надвратак своје куће попрскају крвљу закланог јагњета. Тако их је сачувао од десете невоље која је погодила Египат. Да ли су Израелци добили те смернице тако што су чули неки глас с неба? Не, већ су им то пренеле њихове старешине, којима је Мојсије дао јасна упутства (Изл. 12:1-7, 21-23, 29). Тако је Јехова користећи Мојсија и израелске старешине водио свој народ. Данашње старешине имају исто тако важну улогу.

15 Вероватно смо из Библије сазнали и о многим другим догађајима када је Јехова пружао животоважне смернице користећи људе или анђеле као своје представнике. У свим тим приликама он је некога  овластио да говори у његово име. Они који су га заступали пренели су његовим слугама шта треба да раде да би били избављени из неке невоље. Зар Јехова не би могао учинити нешто слично у Армагедону? Наравно, старешине данас имају одговорност да представљају Јехову или његову организацију и зато никада не смеју да злоупотребе ауторитет који су добили.

„ЈЕДНО СТАДО С ЈЕДНИМ ПАСТИРОМ“

16. Шта треба да радимо да бисмо и даље били унутар Божјег стада?

16 Јеховине слуге су „једно стадо с једним пастиром“, Исусом Христом (Јов. 10:16). Исус је рекао да ће бити са својим ученицима „све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). Он данас влада као Краљ на небесима и има потпуну контролу над догађајима који ће водити до уништења Сатаниног поретка. Да бисмо и даље били унутар Божјег стада, где уживамо у сигурности и јединству с другим Божјим слугама, неопходно је да слушамо библијске савете, који су надахнути Божјим светим духом, као и оно што нам Јехова и Исус говоре преко браће коју су наименовали за пастире. (Прочитати Исаију 30:21 и Откривење 3:22.)

Старешине се труде да самохране родитеље и њихову децу заштите од лошег друштва (Видети 17. и 18. одломак)

17, 18. (а) Која опасност прети Божјем стаду, али у шта можемо бити уверени? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 Библија каже да Сатана иде унаоколо „као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8). Попут разјарене и прождрљиве звери, он мотри на Божје стадо и вреба оне који нису опрезни или су се удаљили од стада. То је додатни разлог зашто треба да се чврсто држимо Божјег народа и Јехове, ’пастира и чувара својих душа‘ (1. Петр. 2:25). У Откривењу 7:17 пише да ће Јагње, то јест Исус, пасти оне који преживе велику невољу и да ће их водити на изворе вода живота. У наставку тог стиха стоји: „Бог ће обрисати сваку сузу с њихових очију.“ Постоји ли нешто боље од тога?

18 Овај чланак нам је помогао да боље разумемо важну улогу коју старешине имају као духовни пастири. Како та наименована браћа могу бити сигурна да се према Исусовом стаду опходе на примерен начин? О томе ће бити речи у следећем чланку.