Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Не занемарујмо молитву‘

’Не занемарујмо молитву‘

„Будите разборити и не занемарујте молитву“ (1. ПЕТР. 4:7)

1, 2. (а) Зашто је важно да ’не занемарујемо молитву‘? (б) Која питања би било добро да поставимо себи?

ЈЕДАН човек који је радио у ноћној смени каже да је најтеже остати будан пред зору. Вероватно би се с њим сложили и други који су из неког разлога морали пробдети целу ноћ. Данашње Божје слуге се боре са сличним изазовом. Будући да се налазимо на самом крају Сатаниног злог света морамо се борити да останемо будни (Римљ. 13:12). Било би врло опасно да заспимо у последњим часовима овог злог света. Зато је веома важно да будемо ’разборити‘ и да послушамо библијски савет да не ’занемарујемо молитву‘ (1. Петр. 4:7).

2 С обзиром на то где се налазимо у струји времена, било би добро да размислимо о следећем: ’Да ли ми се дешава да занемарујем молитву? Да ли се молим сваким обликом молитве и да ли то чиним редовно? Да ли имам обичај да се молим за друге или се најчешће молим за себе и своје потребе? И на крају, колико је молитва важна за моје спасење?‘

МОЛИМО СЕ СВАКИМ ОБЛИКОМ МОЛИТВЕ

3. Који су неки облици молитве?

3 У својој посланици Ефешанима, апостол Павле је рекао да треба да се молимо „сваким обликом молитве“ (Еф. 6:18). Можда се често молимо Јехови за своје потребе, као и да нам помогне у решавању наших проблема. Јехова радо слуша такве молитве (Пс. 65:2). Међутим, не треба да запоставимо ни друге облике, то јест врсте молитве, као што су хвале упућене Јехови, захваљивање и усрдне молитве.

4. Зашто треба да често хвалимо Јехову у својим молитвама?

4 Имамо много разлога да у својим молитвама хвалимо Јехову. Примера ради, када размишљамо о ’његовим великим делима и његовом огромном величанству‘, бићемо  мотивисани да га хвалимо. (Прочитати Псалам 150:1-6.) У 150. псалму, који има само шест стихова, 13 пута смо подстакнути да хвалимо Јехову. Писац једног другог псалма је с дубоким поштовањем написао: „Седам пута на дан хвалим те, због праведних закона твојих“ (Пс. 119:164). Јехова сигурно заслужује да га хвалимо. Зар онда не би требало да га хвалимо у својим молитвама „седам пута на дан“, то јест врло често?

5. Зашто можемо рећи да захваљивање Јехови у молитви представља заштиту за нас?

5 Захваљивање је важан облик молитве. Апостол Павле је написао хришћанима у Филипима: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Фил. 4:6). Изражавање искрене захвалности Јехови у молитви за нас представља заштиту. То је посебно очигледно у овим последњим данима када су људи „незахвални“ (2. Тим. 3:1, 2). Овај свет заиста прожима дух незахвалности. Ако смо неопрезни, такав дух нас лако може заразити. Када изражавамо захвалност Богу у молитви, усредсређујемо се на оно што је позитивно у нашем животу. Такве молитве нам такође помажу да не ’приговарамо и не жалимо се на своје животне околности‘ (Јуд. 16). Поглавар породице ће подстаћи своју жену и децу да буду захвалне особе ако у заједничким молитвама с њима изражава своју захвалност Јехови.

6, 7. Шта је усрдна молитва и у којим ситуацијама бисмо могли упућивати такве молитве?

6 У усрдним молитвама преклињемо Јехову за нешто изражавајући своја најдубља осећања. У којим ситуацијама бисмо се могли усрдно молити? То би свакако било онда када смо прогоњени или када нам је због неке болести угрожен живот. Јасно је да ћемо тада усрдно молити Бога за помоћ. Али да ли су то једине прилике када се усрдно молимо Јехови?

7 Да бисмо добили одговор на то питање, погледајмо шта је Исус у својој узорној молитви рекао о Божјем имену, његовом Краљевству и његовој вољи. (Прочитати Матеја 6:9, 10.) Овај свет је огрезао у злу, а људске владавине не успевају да задовоље чак ни основне потребе својих грађана. Према томе, сасвим сигурно је на месту да се молимо за то да се име нашег небеског Оца посвети и да дође његово Краљевство, које ће нас ослободити Сатанине власти. Ово је такође време да се усрдно молимо за то да се Јеховина воља врши на земљи баш као што се врши и на небу. Зато немојмо занемаривати молитву већ редовно хвалимо Јехову, захваљујмо му се и усрдно га молимо.

„БДИТЕ И МОЛИТЕ СЕ“

8, 9. Зашто не треба да осуђујемо Петра и друге апостоле који су заспали у гетсиманском врту?

8 Апостол Петар је подстакао хришћане да ’не занемарују молитву‘, премда је управо он то урадио барем у једној прилици. Он је био један од ученика који су заспали док се Исус молио у гетсиманском врту. Чак и кад им је Исус рекао: „Бдите и молите се“, они то нису урадили. (Прочитати Матеја 26:40-45.)

9 Најлакше би било осудити Петра и друге апостоле што су заспали. Међутим, добро је да узмемо у обзир да су имали напоран дан и да су сигурно били веома уморни. Припремили су све што је требало за Пасху и прославили је то вече. Затим је Исус увео Господову вечеру и тако им показао како да убудуће  обележавају спомен на његову смрт (1. Кор. 11:23-25). Кад су отпевали хвалоспеве, пешице су кренули уским улицама Јерусалима и изашли на Маслинску гору (Мат. 26:30, 36). Кад су стигли вероватно је поноћ већ давно прошла. Да смо ми били те ноћи у гетсиманском врту, можда бисмо и ми заспали. Исус није замерио уморним апостолима, него је саосећајно рекао: „Дух је [...] срчан, али је тело слабо.“

Премда се Петар у једном тренутку поколебао у вери, научио је да ’не занемарује молитву‘ (Видети 10. и 11. одломак)

10, 11. (а) Шта је Петар научио из онога што му се десило у гетсиманском врту? (б) Коју поуку ти можеш извући из онога што се десило Петру?

10 Петар је из овог свог пропуста извукао важну поуку коју сигурно никада није заборавио. Исус је раније рекао својим апостолима: „Сви ћете се ви ове ноћи поколебати у вери због онога што ће ми се догодити.“ Петар је тада самоуверено изјавио: „Ако се и сви други поколебају у вери због онога што ће ти се догодити, ја се никада нећу поколебати!“ Исус му је на то рекао да ће га се управо он три пута одрећи. Међутим, Петар је непоколебљиво тврдио: „Чак и ако бих морао да умрем с тобом, нећу те се одрећи“ (Мат. 26:31-35). Па ипак, Петар се на крају поколебао у вери, баш као што је Исус и рекао. Када је схватио шта је урадио, Петар је „горко плакао“ (Лука 22:60-62).

11 Петар је сигурно научио нешто из тог искуства и савладао своју склоност да буде превише самоуверен. У томе му је по свему судећи помогла молитва. Вредно је поменути да је управо он саветовао хришћане да ’не занемарују молитву‘. Да ли примењујемо тај савет који је записан под вођством Божјег духа? Да ли показујемо да у потпуности зависимо од Јехове тиме што се често молимо? (Пс. 85:8). Добро је да имамо на уму следеће упозорење апостола Павла: „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“ (1. Кор. 10:12).

ЈЕХОВА ЈЕ УСЛИШИО НЕМИЈИНЕ МОЛИТВЕ

12. Зашто је Немија добар пример за нас?

12 Сада ћемо размотрити пример Немије, који је служио као пехарник на двору персијског краља Артаксеркса у петом веку пре н. е. Од њега можемо научити шта значи усрдно се молити Јехови. Он је данима „постио и молио се Богу небеском“ због тешког стања у ком су били Јудејци у Јерусалиму (Нем. 1:4). Када га је краљ питао зашто му је лице тужно и како може да  му помогне, „[Немија] се одмах помолио Богу небеском“ (Нем. 2:2-4). Шта се затим десило? Јехова је услишио његову молитву на тај начин што је утицао на развој догађаја тако да то буде на корист његовом народу (Нем. 2:5, 6). То је сигурно ојачало Немијину веру.

13, 14. Шта треба да радимо да би наша вера остала јака и да бисмо се одупрли Сатаниним покушајима да нас обесхрабри?

13 Ако се попут Немије редовно молимо, наша вера ће остати јака. Сатана нема милости и обично нас напада кад смо слаби. Примера ради, уколико се боримо с неком болешћу или с депресијом могли бисмо почети да мислимо да Богу не значи много време које сваког месеца проведемо у служби проповедања. Неки од нас воде борбу са тескобним мислима, које су можда последица неких ранијих лоших искустава. Сатана би волео да мислимо за себе да смо безвредни. Он обично циља на наше емоције и тако слаби нашу веру. Међутим, ако ’не занемарујемо молитву‘, можемо сачувати јаку веру. А ’великим штитом вере моћи ћемо да угасимо све горуће стреле Злога‘ (Еф. 6:16).

Биће нам лакше да се суочимо с кушњама и проблемима ако ’не занемарујемо молитву‘ (Видети 13. и 14. одломак)

14 Ако ’не занемарујемо молитву‘, бићемо спремни када наиђу кушње и нећемо изневерити Јехову. Када смо под притиском да учинимо нешто погрешно, добро је да се сетимо Немије и да се одмах помолимо Богу. Само уз Јеховину помоћ можемо истрајати под кушњама.

МОЛИМО СЕ ЗА ДРУГЕ

15. О којим питањима вреди размислити?

15 Исус се усрдно молио за то да Петрова вера не ослаби (Лука 22:32). Епафрас, верни хришћанин  из првог века, угледао се на Исуса. Он се молио за своју браћу у Колосима. Павле је за њега рекао: „Он се увек бори за вас у својим молитвама, да до краја сачувате зрелост и да имате чврста уверења у погледу свега што је Божја воља“ (Кол. 4:12). Било би добро да се питамо: ’Да ли се ја усрдно молим за своју браћу широм света? Колико често у молитвама спомињем сувернике који трпе последице неке природне катастрофе? Када сам се задњи пут молио за оне који имају велике одговорности у Јеховиној организацији? Да ли сам се у скорије време молио за појединце из скупштине за које знам да пролазе кроз тежак период?‘

16. Да ли је важно хоћемо ли се молити за друге? Објасни.

16 Нашој браћи и сестрама стварно могу користити молитве које упућујемо Јехови за њих. (Прочитати 2. Коринћанима 1:11.) Јехова не мора услишити неке молбе само зато што их упућује велики број његових слугу. Међутим, он узима у обзир колико је његовим слугама стало до нечега и да ли су они као група веома забринути због тога. Он ће услишити њихове молитве у складу са својом вољом. Зато треба озбиљно да гледамо на своју одговорност да се молимо за друге. У нашим молитвама треба да се види искрена љубав и брига за браћу и сестре, баш као што се то видело у Епафрасовим молитвама. Такве молитве ће допринети томе да будемо срећније особе јер „више усрећује давање него примање“ (Дела 20:35).

’НАШЕ СПАСЕЊЕ ЈЕ БЛИЗУ‘

17, 18. Зашто је важно да ’не занемарујемо молитву‘?

17 Павловим речима да је ’ноћ поодмакла и да се дан приближио‘ претходила је следећа изјава: „Знате које је време, да вам је већ дошао час да се пробудите, јер нам је сада спасење ближе него кад смо постали верници“ (Римљ. 13:11, 12). Обећани нови свет и наше спасење ближи су него што можда мислимо. Не смемо да заспимо у духовном погледу нити да дозволимо да нам било шта што нуди овај свет одузме време које смо одредили за то да се насамо молимо Јехови. ’Не занемарујмо молитву‘, јер ће нам то помоћи да ’наша дела буду света и да се по њима види да смо одани Богу‘ док ишчекујемо Јеховин дан (2. Петр. 3:11, 12). Тако ћемо својим начином живота доказати да смо у духовном погледу будни и да стварно верујемо у то да је крај овог злог света неминован. Зато је важно да се ’непрестано молимо‘ (1. Сол. 5:17). Добро је да по узору на Исуса одвајамо време за то да се насамо молимо Јехови. Ако будемо одвајали довољно времена за молитву Јехови, бићемо му све ближи (Јак. 4:7, 8). А то ће бити прави благослов за нас.

18 У Библији стоји: „У данима док је био у телу, Христ је са силним вапајима и сузама упућивао усрдне молитве и молбе ономе који га је могао спасти од смрти, и био је услишен јер је имао страх пред Богом“ (Јевр. 5:7). Исус је упућивао Богу усрдне молитве и молбе и тако му остао веран све до самог краја свог живота на земљи. Зато га је Јехова ускрснуо као свог вољеног Сина и наградио га бесмртним животом на небу. И ми можемо остати верни нашем небеском Оцу без обзира на то какве се кушње буду појавиле у нашем животу. Штавише, можемо добити вечни живот ако и даље ’не занемарујемо молитву‘.