Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховине опомене су поуздане

Јеховине опомене су поуздане

„Опомена је Јеховина поуздана, даје мудрост неискусноме“ (ПС. 19:7)

1. Које теме Божји народ често разматра и зашто је то корисно?

ДОК си се припремао за Разматрање Стражарске куле, да ли си икада помислио: ’Па зар нисмо скоро разматрали ову тему?‘ Ако већ неко време долазиш на састанке Јеховиних сведока, вероватно си приметио да се о неким темама увек изнова говори. На пример, у редован програм наше духовне исхране спадају теме као што су Божје Краљевство, откупна жртва, дело проповедања, љубав и вера. Разматрање тих тема помаже нам да останемо чврсти у вери и да ’извршавамо реч, а не само да је слушамо‘ (Јак. 1:22).

2. (а) Шта се у Библији обично подразумева под речју „опомена“? (б) По чему се Божји закони разликују од људских?

2 Хебрејска именица преведена речју „опомена“ обично се односи на смернице и упутства који се више пута понављају, као и на законе, заповести и одредбе које Бог даје свом народу. За разлику од људских закона, који се често морају допуњавати или мењати, Јеховини закони и одредбе су увек поуздани. Тачно је да неки закони које је Бог у прошлости дао свом народу више не важе, али то није зато што је у њима било нешто лоше или зато што су били мањкави. Један псалмиста је рекао: „Вечна је праведност опомена твојих“ (Пс. 119:144).

3, 4. (а) Шта понекад обухватају Јеховине опомене? (б) Како би Израелцима користило да су били послушни Јехови?

3 Јехова је често опомињао Израелце тако што им је преко пророка слао нека упозорења. На пример, непосредно пре него што су ушли у Обећану земљу, Мојсије их је упозорио следећим речима: „Чувајте се да се ваше срце не превари, па да застраните и да обожавате друге  богове и клањате им се, да се Јехова не би жестоко разгневио на вас“ (Пон. зак. 11:16, 17). У Библији су забележене још многе корисне опомене које је Јехова упутио свом народу.

4 Јехова је у многим ситуацијама подстицао Израелце да га се боје, да слушају његов глас и да свете његово име (Пон. зак. 4:29-31; 5:28, 29). Да су му били послушни, он би их благословио на многе начине (Лев. 26:3-6; Пон. зак. 28:1-4).

КАКО СУ ИЗРАЕЛЦИ РЕАГОВАЛИ НА БОЖЈЕ ОПОМЕНЕ

5. Зашто је Јехова притекао у помоћ краљу Језекији?

5 Јехова је увек испуњавао обећања која је давао Израелцима током њихове бурне историје. На пример, када је Сенахирим, краљ Асирије, напао Јуду и претио да ће свргнути краља Језекију, Јехова им је притекао у помоћ тако што је послао једног анђела, који је за само једну ноћ побио „све храбре јунаке“ међу асирском војском, тако да је Сенахирим био присиљен да се посрамљен врати кући (2. Лет. 32:21; 2. Краљ. 19:35). Зашто је Јехова притекао у помоћ краљу Језекији? Зато што је Језекија био веран Јехови и ’држао се његових заповести‘ (2. Краљ. 18:1, 5, 6).

Јеховине опомене су подстакле Јосију да обнови обожавање истинитог Бога (Видети 6. одломак)

6. Како је краљ Јосија показао да се узда у Јехову?

6 Краљ Јосија је још један пример особе која се држала Јеховиних заповести. Он је још од детињства „чинио оно што је исправно у Јеховиним очима [...] не скрећући ни десно ни лево“ (2. Лет. 34:1, 2). Јосија је показао да се узда у Јехову када је очистио земљу од идолопоклонства и када је обновио обожавање истинитог Бога. Тиме је Јосија донео благослов не само себи већ и целом народу. (Прочитати 2. Летописа 34:31-33.)

7. Које су последице трпели Израелци када нису слушали Јехову?

7 Али нажалост, Израелци нису увек слушали Јеховине опомене. Током векова су у многим ситуацијама били непослушни. Када им је вера била слаба, лако су потпадали под утицај других народа и клањали се лажним боговима (Еф. 4:13, 14). И баш као што их је Јехова упозорио, трпели су последице када га нису слушали (Лев. 26:23-25; Јер. 5:23-25).

8. Како нам може користити пример Израелаца?

8 Како нам њихов пример може користити? Божји народ у савремено  доба добија савете и опомене баш као што је то био случај са Израелцима (2. Петр. 1:12). Ми се подсећамо Божјих заповести сваки пут када читамо Библију. Будући да имамо слободну вољу, можемо сами одлучити да ли ћемо слушати Јехову или ћемо радити оно што ми сматрамо исправним (Посл. 14:12). Погледајмо сада зашто треба да обратимо пажњу на Јеховине опомене и како ће нам то користити.

ЗА НАШЕ ЈЕ ДОБРО ДА СЕ ПОДЛОЖИМО БОГУ

9. Како је Јехова подсећао Израелце у пустињи да их подржава?

9 Када су Израелци почели путовање које је прерасло у 40-годишње лутање ’застрашујућом пустињом‘, Јехова им није конкретно рекао како ће их усмеравати, штитити и како ће бринути о њима, али им је на много начина показао да се могу ослонити на њега и његове смернице. Користећи стуб од облака дању, а стуб од ватре ноћу, Јехова је подсећао Израелце да их он подржава док их води кроз ту пустињу (Пон. зак. 1:19; Изл. 40:36-38). Он се постарао и за њихове основне потребе. Библија каже: „Ништа им није недостајало. Одећа им се није похабала и ноге им нису отицале“ (Нем. 9:19-21).

10. Како Јехова данас води свој народ?

10 Божје слуге се данас налазе на прагу праведног новог света. Имамо ли поверења у Јехову да ће нам обезбедити све што нам је потребно да бисмо преживели предстојећу ’велику невољу‘? (Мат. 24:21, 22; Пс. 119:40, 41). Наравно, Јехова неће користити стуб од облака нити од ватре да би нас увео у нови свет. Али он користи своју организацију да би нам помогао да у духовном погледу останемо будни. На пример, све више се истиче колико је важно да градимо пријатељство с Јеховом тако што ћемо читати Библију, издвојити вече за породично проучавање и редовно ићи на састанке и у службу проповедања. Да ли смо своје обавезе распоредили тако да можемо применити те савете? Тако ћемо стећи јаку веру која нам је неопходна да бисмо ушли у нови свет.

Ако примењујемо Јеховине савете и опомене, наша Дворана Краљевства ће бити безбедно и приступачно место (Видети 11. одломак)

11. На основу чега се види да је Јехови стало до наше добробити?

11 Осим што нам помаже да у духовном погледу останемо будни, Божја организација нам помаже да мудро доносимо одлуке које се тичу свакодневног живота. На пример, подстакнути смо да развијемо уравнотежено гледиште о материјалним стварима и да смањимо бриге тако што нећемо себи компликовати живот. Имамо савете и о томе како да се одевамо и да водимо рачуна о свом целокупном изгледу, како да изаберемо прикладну врсту забаве и како да одлучимо колико ћемо се школовати. Сетимо се и савета које смо добијали о томе како да предузмемо мере предострожности када су у питању наш дом, аутомобил или наша Дворана Краљевства и како да се припремимо за случај неке опасности. Сви ти савети су доказ да је Јехови стало до наше добробити.

ОПОМЕНЕ СУ ПОМОГЛЕ ПРАВИМ ХРИШЋАНИМА ДА ОСТАНУ ВЕРНИ ЈЕХОВИ

12. (а) О чему је Исус више пута говорио својим ученицима? (б) Шта је на Петра оставило трајан утисак и на шта треба да нас подстакне Исусов пример?

12 Божје слуге у првом веку су често добијале савете и опомене. Исус је више пута својим ученицима скренуо пажњу на то да треба да буду понизни. Међутим, он им није само рекао шта значи бити понизан, већ им је то својим примером показао. Он је последњег дана свог живота на земљи окупио апостоле да прославе Пасху. Док су били за столом, Исус је устао и опрао им ноге, што је обично  радио неки слуга (Јов. 13:1-17). То је на њих оставило трајан утисак. Апостол Петар, који је том приликом био присутан, отприлике 30 година касније дао је својим суверницима савет о понизности (1. Петр. 5:5). Исусов пример треба да подстакне све нас да будемо понизни у међусобном опхођењу (Фил. 2:5-8).

13. На шта је Исус често подсећао своје ученике?

13 Још једна тема о којој је Исус често разговарао са својим ученицима било је и то да треба да имају јаку веру. Једном приликом када његови ученици нису могли да из једног дечака истерају демона, упитали су га: „Зашто ми нисмо могли да га истерамо?“ Он им је одговорио: „Због своје маловерности. Јер заиста, кажем вам, ако је ваша вера велика само као зрно горушице [...] ништа вам неће бити немогуће“ (Мат. 17:14-20). Исус је током своје службе поучавао своје ученике колико је важно да имају веру. (Прочитати Матеја 21:18-22.) Да ли користимо прилику да ојачамо своју веру слушајући поуку на нашим конгресима и састанцима у Дворани Краљевства? То нису само прилике да уживамо у друштву браће и сестара већ и да покажемо своје поуздање у Јехову.

14. Зашто је важно да у данашње време испољавамо несебичну љубав?

14 У грчком делу Светог писма смо више пута подстакнути да волимо једни друге. Исус је рекао да је друга по важности заповест да ’волимо свог ближњег као самог себе‘ (Мат. 22:39). Исусов полубрат Јаков је такву љубав назвао ’краљевским законом‘ (Јак. 2:8). Апостол Јован је написао: „Вољени, не пишем вам нову заповест, него стару заповест коју сте имали од почетка. Та стара заповест је реч коју сте чули. И опет, пишем вам нову заповест“ (1. Јов. 2:7, 8). Шта је Јован подразумевао под ’старом заповешћу‘? Реч је о показивању љубави. Та заповест је била ’стара‘ у том смислу што ју је Исус дао „од почетка“, то јест деценијама раније. Али је била и ’нова‘ у том смислу што је подразумевала самопожртвовану љубав, која ће његовим ученицима бити потребна у ситуацијама с којима ће се тек суочити. И ми смо данас захвални за такве савете који нам помажу да не будемо себични попут већине људи у овом свету, већ да према ближњима испољавамо несебичну љубав.

15. Због чега је Исус првенствено дошао на земљу?

15 Исус се занимао за људе. То се јасно видело када је лечио болесне и ускрсавао мртве. Међутим, физичко  здравље људи није било главни разлог његовог доласка на земљу. Он је путем проповедања и поучавања много више чинио за људе. Зашто то можемо рећи? Па зато што су они које је Исус у првом веку излечио и ускрснуо на крају ипак остарили и умрли, али они који су прихватили добру вест коју је проповедао имају прилику да добију вечни живот (Јов. 11:25, 26).

16. Како Јеховини сведоци испуњавају Исусову заповест да проповедају и стварају ученике?

16 Исус је заповедио својим ученицима: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Мат. 28:19). Хришћани у првом веку су наставили дело које је Исус започео, а ми данас проповедамо људима широм света. Више од седам милиона Јеховиних сведока ревно објављује Божје Краљевство у више од 230 земаља и територија и редовно проучава Библију са милионима људи. То дело проповедања је доказ да живимо у последњим данима.

ОСЛОНИМО СЕ И МИ НА ЈЕХОВИНЕ ОПОМЕНЕ

17. Какав су савет дали Павле и Петар хришћанима у првом веку?

17 Савети и опомене су очигледно помогли првим хришћанима да остану чврсти у вери. На пример, док је апостол Павле био у затвору у Риму написао је Тимотеју: „Нека ти узор буду здраве речи које си чуо од мене“ (2. Тим. 1:13). То је сигурно охрабрило Тимотеја. Након што је подстакао сувернике да развијају истрајност, братску љубав и самосавладавање, апостол Петар је рекао: ’Увек ћу вас на то подсећати, иако то знате и утврђени сте у истини‘ (2. Петр. 1:5-8, 12).

18. Како су хришћани у првом веку гледали на опомене?

18 Тачно је да је оно што су апостоли Павле и Петар написали скупштинама у првом веку било слично ’речима које су говорили свети пророци‘ (2. Петр. 3:2). Али да ли су се наша браћа увредила због таквих опомена? Нису, јер су знали да је то доказ да их Бог воли и начин да им помогне да ’расту у незаслуженој доброти и спознању о нашем Господу и Спаситељу Исусу Христу‘ (2. Петр. 3:18).

19, 20. Зашто се можемо ослонити на Јеховине савете и опомене и како ће нам то користити?

19 И ми данас имамо много разлога да прихватимо опомене које нам Јехова пружа преко своје Речи, Библије, на коју се у потпуности можемо ослонити. (Прочитати Исуса Навина 23:14.) Она нам говори како је Јехова поступао са несавршеним људима током хиљада година. Све је то забележено нама за поуку (Римљ. 15:4; 1. Кор. 10:11). Ми видимо како се испуњавају библијска пророчанства. На пример, милиони људи почињу да служе Јехови, као што је и проречено да ће се дешавати у „последњим данима“ (Ис. 2:2, 3). Све гора ситуација у свету је такође доказ да се испуњавају библијска пророчанства. И као што смо већ рекли, дело проповедања које се обавља широм света представља директно испуњење Исусових речи (Мат. 24:14).

20 Наш Створитељ је током векова доказао да се можемо уздати у њега. Да ли смо спремни да то учинимо и да се ослонимо на његове савете и опомене? Једна наша сестра која се зове Розалин управо је то учинила. Она каже: „Када сам почела да се потпуно ослањам на Јехову, све јасније сам видела како ме он с љубављу подржава и јача.“ И ми исто то можемо осетити ако и даље прихватамо Јеховине савете и опомене.