Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо разборити када доносимо одлуке

Будимо разборити када доносимо одлуке

„Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати“ (ПОСЛ. 3:5)

1, 2. Да ли волиш да доносиш одлуке и шта мислиш о неким одлукама које си донео?

ОДЛУКЕ! Свакодневно се сусрећемо с њима. Шта ти мислиш о доношењу одлука? Неки људи воле да о свему сами одлучују. Они инсистирају на томе да имају право да сами доносе одлуке и одбојна им је чак и помисао да неко други одлучује за њих. С друге стране, ту су и они који просто стрепе када треба да донесу неку важнију одлуку. Неки траже помоћ разних приручника или саветника и можда троше много новца да би добили савет за који сматрају да им је потребан.

2 Већина нас је вероватно негде између ове две крајности. Свесни смо да су неке ствари једноставно ван наше моћи, али и тога да на многим животним пољима бирамо оно што се нама више свиђа (Гал. 6:5). Па ипак, вероватно ћемо признати и то да наше одлуке нису баш увек добре.

3. Које смернице имамо што се тиче доношења одлука, али с којим изазовом се можемо сусрести?

3 Сигурно нам је драго што нам Јехова као својим слугама даје јасне смернице о многим важним животним питањима. Свесни смо да ћемо ако поступамо по тим смерницама доносити одлуке које ће бити угодне Јехови и које ће нам користити. Па ипак, може нам се десити да се нађемо у ситуацијама о којима се конкретно не говори у Божјој Речи. Како доносимо одлуке у тим ситуацијама? На пример, знамо да не смемо да крадемо (Еф. 4:28). Али шта је заправо крађа? Да ли је то одређено вредношћу узетог предмета, мотивом особе или нечим другим? Како доносимо одлуке у стварима које су како неки кажу у сивој зони? Где у таквим ситуацијама можемо наћи вођство?

 ВАЖНО ЈЕ ДА БУДЕМО РАЗБОРИТИ

4. Који смо савет вероватно чули када смо се нашли пред неком одлуком?

4 Када неком сувернику споменемо да стојимо пред неком великом одлуком, можда ће нам рећи да је важно да будемо разборити. Тај савет је сасвим на месту. Библија нас упозорава да не будемо брзоплети. У њој пише: „Ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Посл. 21:5). Али шта заправо значи бити разборит? Да ли то значи да једноставно треба да издвојимо време, детаљно размислимо о одлуци, будемо разумни и добро расуђујемо? Премда нам све то може помоћи да донесемо мудру одлуку, поседовање разборитости подразумева још много тога (Римљ. 12:3; 1. Петр. 4:7).

5. Зашто нико од нас не може рећи да је разборит у свему?

5 Искрено говорећи, нико од нас не може рећи да је разборит у свему. Зашто? Зато што смо сви несавршени и рођени у греху због чега наше тело и ум не функционишу беспрекорно (Пс. 51:5; Римљ. 3:23). Поред тога, добар део нас је некада био међу онима којима је Сатана заслепио ум и нисмо познавали Јехову и његова праведна мерила (2. Кор. 4:4; Титу 3:3). Дакле, ако бисмо своје одлуке темељили само на ономе што ми сматрамо добрим и разумним, могло би се десити да преваримо себе без обзира на то колико смо детаљно размишљали о одлуци коју треба да донесемо (Посл. 14:12).

6. Како можемо стећи разборитост?

6 За разлику од нас, наш небески Отац Јехова је савршен у свему (Пон. зак. 32:4). Он нам помаже да мењамо свој начин размишљања и стекнемо разборитост. (Прочитати 2. Тимотеју 1:7.) Као његове слуге, треба да размишљамо и поступамо разборито. Веома је важно да своје мисли и осећања држимо под контролом и да се у свом размишљању, емоцијама и поступцима што више угледамо на Јехову.

7, 8. Наведи пример који показује како се добре одлуке могу донети упркос притиску окружења и потешкоћама.

7 Погледајмо један пример. Међу емигрантима из једне земље скоро да постоји правило да након што постану родитељи пошаљу децу рођацима у својој домовини како би и даље могли да раде и зарађују. * Једна емигранткиња је добила сина. Отприлике у то време, почела је да проучава Библију и да духовно напредује. Њени пријатељи и рођаци су вршили притисак на њу и њеног мужа да пошаљу дете његовим родитељима. Међутим, проучавајући Библију, та жена је схватила да она као родитељ има одговорност пред Богом да васпитава своје дете (Пс. 127:3; Еф. 6:4). Да ли је требало да поступи у складу са очекивањима већине? Или је требало да примени оно што је научила из Библије због чега би евентуално имала финансијске потешкоће и наишла на презир неких сународника? Шта би ти учинио на њеном месту?

8 Пошто је била веома забринута, та млада жена се молила Јехови тражећи његово вођство. О свом проблему је разговарала са сестром с којом је проучавала Библију, као и с другима у скупштини. То јој је помогло да разуме како Јехова гледа на њену ситуацију. Узела је у обзир и да дете може касније имати емоционалне проблеме ако у кључним годинама свог развоја буде одвојено од родитеља. Након што је на темељу Библије размислила о својој ситуацији, увидела је да не би било у реду да се одвоји од свог детета.  Њен муж је приметио да јој чланови скупштине сложно помажу и да је његово дете здраво и безбрижно. Он је почео да проучава Библију и да долази на састанке са својом женом.

9, 10. Шта значи бити разборит и како то можемо постићи?

9 То је само један пример, али из њега се јасно види да бити разборит не значи да се једноставно водимо својим или туђим мишљењем о ономе што је прихватљиво и корисно. Наш несавршени ум и срце могу се упоредити са часовником који касни или жури. Ако бисмо се ослонили на такав часовник, сигурно бисмо наишли на озбиљне потешкоће (Јер. 17:9). Зато је важно да свој ум и срце усагласимо с Божјим поузданим мерилима. (Прочитати Исаију 55:8, 9.)

10 Библија нас зато подстиче: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје“ (Посл. 3:5, 6). Вредно је пажње да након подстрека „на свој разум немој се ослањати“ пише „имај [Јехову] на уму“. Јехова је разборит у апсолутном смислу. Дакле, кад год треба да донесемо неку одлуку, важно је да помоћу Библије утврдимо шта Бог мисли о томе. Затим своју одлуку треба да донесемо у складу с тим. Према томе, бити разборит значи настојати да размишљамо попут Јехове.

ВЕЖБАЈМО СВОЈУ МОЋ ЗАПАЖАЊА

11. Шта је пресудно да бисмо научили да мудро доносимо одлуке?

11 Донети и спровести у дело мудре одлуке није нешто што се лако учи. То може бити посебно изазовно за нове у истини и оне који су тек почели да напредују ка духовној зрелости. У Библији пише да су у духовном погледу ти појединци попут деце. Па ипак, они могу истински напредовати. Размотримо како једно дете учи да одржава равнотежу док хода. За успех је обично пресудно да прави мале кораке и да то стално понавља. Што се тиче доношења мудрих одлука, исто важи и за оне који су деца у духовном погледу.  Запазимо да је апостол Павле описао зреле као „оне којима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла“. Речи „искуством“ и „увежбана“ указују на нешто што се стално понавља. Они који су нови у истини заиста треба да улажу такав труд да би научили да доносе мудре одлуке. (Прочитати Јеврејима 5:13, 14.)

Доносећи добре одлуке у свакодневним стварима, вежбамо своју моћ запажања (Видети 11. одломак)

12. Како можемо научити да доносимо мудре одлуке?

12 Као што је раније споменуто, ми свакодневно доносимо многе велике и мале одлуке. Према једном истраживању, више од 40 посто наших одлука није резултат размишљања, већ укорењених навика. На пример, вероватно свако јутро морамо одлучити шта ћемо обући. Можда нам то није толико важно тако да и не размишљамо много о тој одлуци, нарочито ако смо у журби. Али неопходно је да размислимо о томе да ли је наша одећа прикладна за нас као Јеховине слуге (2. Кор. 6:3, 4). Да ли нам је при куповини одеће једино важно да је она модерна или нам је важно и да је пристојна и да није претерано скупа? Добре одлуке на том пољу допринеће томе да увежбамо своју моћ запажања, што ће нам помоћи да доносимо добре одлуке у много озбиљнијим ситуацијама (Лука 16:10; 1. Кор. 10:31).

РАЗВИЈАЈМО ЖЕЉУ ДА ИСПРАВНО ПОСТУПАМО

13. Шта је неопходно да бисмо се држали својих одлука?

13 Једно је донети добру одлуку, а сасвим друго остати при њој. То је нешто што сви знамо. На пример, некима не полази за руком да престану да пуше зато што очигледно немају довољно јаку вољу да то учине. Треба да чврсто реше да поступају у складу са оним што су одлучили. Неки сматрају да је снага воље попут једног мишића. Што га више користимо, постаје снажнији. Када га не користимо, он слаби. Дакле, како можемо имати више воље да се држимо својих одлука? Помоћ можемо добити од Јехове. (Прочитати Филипљанима 2:13.)

14. Шта је помогло апостолу Павлу да исправно поступа?

14 Апостол Павле је то знао из личног искуства. Он је написао: ’Способан сам да желим добро, али не и да чиним добро.‘ Знао је шта жели да уради или шта би требало да уради, али понекад му нешто није дало да то и учини. Он је искрено рекао: „По свом унутрашњем човеку заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима.“ Да ли је био у безнадежној ситуацији? Нипошто. Рекао је: „Хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ (Римљ. 7:18, 22-25). Једном другом приликом је написао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13).

15. До чега може довести нечија одлучност односно неодлучност?

15 Ако желимо да угодимо Богу, морамо чврсто решити да радимо оно што је исправно и да то затим спроведемо у дело. Сетимо се Илијиних речи упућених Валовим обожаваоцима и Израелцима који нису били верни Богу. Када се пророк Илија састао с њима на гори Кармил, рекао им је: „Докле ћете храмати на две стране? Ако је Јехова истинити Бог, идите за њим, а ако је Вал, идите за њим“ (1. Краљ. 18:21). Израелци су знали шта треба да раде, али су били неодлучни и у духовном смислу су храмали. За разлику од њих, Исус Навин који је живео вековима раније оставио је изузетан пример. Он је рекао  Израелцима: „Ако не желите да служите Јехови, изаберите данас коме ћете служити [...] А ја и мој дом служићемо Јехови“ (Ис. Нав. 24:15). До чега је довело то што је био тако одлучан? Јехова је њему и онима који су били с њим дао наслеђе у Обећаној земљи, у ’земљи у којој тече мед и млеко‘ (Ис. Нав. 5:6).

ДОНОСИМО МУДРЕ ОДЛУКЕ И ЖАЊИМО БЛАГОСЛОВЕ

16, 17. Наведи пример који показује како нам користи када доносимо одлуке у складу с Божјом вољом.

16 Размотримо један савремен пример. Један брат који није дуго у истини има жену и троје мале деце. Једног дана му је колега предложио да промене радно место и запосле се у фирми која даје веће плате и више повластица. Наш брат је размишљао о томе и молио се за вођство. Иако његов тренутни посао није био нарочито добро плаћен, он се претходно био одлучио за њега зато што је имао слободне викенде. То му је омогућавало да са својом породицом иде на састанке и у службу проповедања. Узео је у обзир и то да с новим запослењем бар неко време не би имао такав распоред. Шта би ти одлучио да си био на његовом месту?

17 Након што је добро одвагнуо вредност духовних активности и вредност веће плате, тај брат је решио да не тражи други посао. Шта мислиш, да ли се покајао због те одлуке? Наравно да није. Сматрао је да су благослови које он и његова породица имају зато што служе Богу далеко вреднији од веће плате. Он и његова супруга су били веома срећни када им је најстарија ћерка, која има десет година, рекла да их много воли, да воли браћу, сестре и Јехову и да зато жели да преда свој живот Јехови и да се крсти. Сигурно јој је много значио добар пример њеног оца, којем је служење Јехови било на првом месту у животу!

Доносимо мудре одлуке и радосно служимо Богу с нашом браћом (Видети 18. одломак)

18. Зашто је важно да мудро доносимо свакодневне одлуке?

18 Симболично речено, Исус Христ као Већи Мојсије већ деценијама води Јеховине слуге кроз пустињу Сатаниног света. Он се сада спрема да у улози Већег Исуса Навина уништи овај искварени поредак и уведе своје следбенике у нови свет праведности (2. Петр. 3:13). Зато сада није време да се вратимо свом старом начину размишљања, својим старим навикама, вредностима и циљевима. Сада је право време да уложимо труд како бисмо још боље разумели шта је Божја воља за нас (Римљ. 12:2; 2. Кор. 13:5). Зато покажимо својим свакодневним одлукама да смо особе које ће у сву вечност имати Божји благослов. (Прочитати Јеврејима 10:38, 39.)

^ одл. 7 Још један разлог је што баке и деке желе да се са својим унуцима похвале пред пријатељима и рођацима.