Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо особе по Јеховиној вољи

Будимо особе по Јеховиној вољи

„Нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу“ (2. ПЕТР. 3:11)

1, 2. Шта је неопходно да бисмо стекли Божју наклоност?

САСВИМ је нормално што је људима важно шта други мисле о њима. Али за нас као Јеховине сведоке далеко је важније шта Јехова мисли о нама. Он је најузвишенија личност у свемиру и у њему је „извор живота“ (Пс. 36:9).

2 Ако желимо да имамо Божју наклоност, веома је важно да наша дела буду ’света и да се по њима види да смо одани Богу‘, као што је написао апостол Петар. (Прочитати 2. Петрову 3:11.) Када настојимо да у моралном, менталном и духовном погледу будемо беспрекорни, тада се за наша дела може рећи да су света. Осим тога, када имамо дубоко поштовање према Богу и када смо му привржени, тада се по нашим делима види да смо му одани. Дакле, да бисмо стекли Божју наклоност неопходно је да водимо рачуна о својим делима, али и о томе какве смо особе. Пошто Јехова ’испитује срца‘, он тачно зна да ли су наша дела света и да ли смо му одани (1. Лет. 29:17).

3. О чему треба да размислимо када је реч о нашем пријатељству с Јеховом?

3 Сатана Ђаво нипошто не жели да се приближимо Богу. У ствари, он чини све што може како би нас навео да се удаљимо од Јехове. Притом се служи лажима и обманама (Јов. 8:44; 2. Кор. 11:13-15). Зато је добро да размислимо о томе како Сатана заводи људе и како можемо сачувати своје пријатељство с Јеховом.

КАКО САТАНА ЗАВОДИ ЉУДЕ?

4. На шта Сатана настоји да утиче и зашто?

4 Јаков је написао: „Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами. Затим жеља, када је зачета, рађа грех, а грех,  кад се учини, доноси смрт“ (Јак. 1:14, 15). Сатана жели да уништи наше пријатељство с Богом и зато настоји да утиче на наше срце јер зна да се у њему рађају жеље.

5, 6. (а) Како Сатана настоји да утиче на наше срце? (б) Која средства Сатана користи у настојању да исквари наше срце и колико је искусан у томе?

5 Како Сатана настоји да утиче на наше срце? У Библији стоји: „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јов. 5:19). Као своје оружје, Сатана користи „оно што је у свету“. (Прочитати 1. Јованову 2:15, 16.) Ђаво већ хиљадама година лукаво обликује свет у ком живимо. Зато је неопходно да будемо опрезни што се тиче његових подмуклих напада (Јов. 17:15).

6 Сатана настоји да нам у срце усади неисправне жеље. Апостол Јован је навео три средства која он користи. То су: (1) „жеља тела“, (2) „жеља очију“ и (3) „истицање свог иметка“. Сатана их је користио када је искушавао Исуса у пустињи. Пошто има вишевековно искуство, Сатана их данас веома вешто користи, при чему свој приступ прилагођава склоностима свакога од нас. Пре него што будемо размотрили како се можемо одупрети Ђаволу, видећемо како је он навео Еву да буде непослушна Богу, као и да му то није пошло за руком када је искушавао Божјег Сина.

„ЖЕЉА ТЕЛА“

Сатана је преварио Еву користећи ’жељу тела‘ (Видети 7. одломак)

7. Како је Сатана користио ’жељу тела‘ да искуша Еву?

7 Једна од наших основних потреба јесте потреба за храном. Јехова је створио земљу тако да она може да даје обилан род. Сатана би могао искористити природну потребу за храном како би нас спречио да вршимо Божју вољу. Погледајмо како је то учинио Еви. (Прочитати Постанак 3:1-6.) Сатана је рекао Еви да неће умрети ако буде јела плод с дрвета „спознања добра и зла“ и да ће оног дана када то буде учинила постати попут Бога (Пост. 2:9). У суштини, Ђаво је рекао Еви да јој живот не зависи од послушности Богу. То је била гнусна лаж! Када је Ева то чула, нашла се пред избором. Могла је одбацити оно што јој је Сатана рекао или наставити да размишља о томе, развијајући жељу за забрањеним плодом. Иако је смела да једе плодове са осталог дрвећа у врту, она је размишљала о ономе што је Сатана рекао о плоду с дрвета усред врта и на крају га је „убрала и окусила“. Сатана ју је тако навео да пожели нешто што је Створитељ забранио.

Исус никада није заборавио шта му је најважније (Видети 8. одломак)

8. Како је Сатана искушавао Исуса и зашто није имао успеха у томе?

 8 Сатана је користио исту тактику када је искушавао Исуса у пустињи. Након што је Исус постио 40 дана и ноћи, Сатана је покушао да искористи то што је он огладнео. Рекао му је: „Ако си син Божји, реци овом камену да постане хлеб“ (Лука 4:1-3). Исус се тада нашао пред избором. Требало је да одлучи да ли ће своју натприродну моћ искористити да створи себи храну. Знао је да не би било исправно да своју моћ употреби ради личне користи. Најважније му је било да сачува пријатељство с Јеховом, а не да утоли глад. Рекао је Сатани: „Писано је: ’Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста‘“ (Мат. 4:4).

„ЖЕЉА ОЧИЈУ“

9. На шта указује израз „жеља очију“ и како је Сатана пробудио ту жељу код Еве?

9 Апостол Јован је навео и ’жељу очију‘. Тај израз указује на то да неко може пожелети нешто само због тога што то гледа. Сатана је код Еве пробудио ту жељу рекавши: ’Очи ће ти се отворити.‘ Што је Ева више посматрала забрањени плод, то јој је он био привлачнији. Она је видела да је тај плод био „примамљив за очи“.

10. Како је Сатана покушао да код Исуса пробуди ’жељу очију‘ и како је Исус реаговао?

10 Како је Сатана покушао да код Исуса пробуди ’жељу очију‘? Он му је ’одједном показао сва краљевства света‘ и рекао да ће му ’дати власт над свима њима и њихову славу‘ (Лука 4:5, 6). Наравно, Исус није одједном дословно видео сва краљевства света, већ му је Сатана у једној визији приказао њихову славу. Сатана је сигурно мислио да ће Исус бити искушан оним што види. Бесрамно му је рекао: „Ако ми се, дакле, поклониш, сва ће власт бити твоја“ (Лука 4:7). Али Исус није ни помишљао на то да уради оно што је Сатана желео. Без оклевања је одговорио: „Писано је: ’Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи‘“ (Лука 4:8).

„ИСТИЦАЊЕ СВОГ ИМЕТКА“

11. Како је Сатана преварио Еву?

11 Још једна ствар коју је апостол Јован споменуо јесте „истицање свог иметка“. Када су Адам и Ева били једини људи на земљи, нису могли ’истицати свој иметак‘ пред другима. Али ипак су постали поносни. Сатана је искушао Еву рекавши да јој је Бог ускратио нешто веома добро. Рекао јој је да ће ’постати као Бог и знати шта је  добро, а шта зло‘ оног дана када буде јела са „дрвета спознања добра и зла“ (Пост. 2:17; 3:5). Сатана јој је заправо рекао да може бити независна од Бога. Очигледно је да је понос навео Еву да поверује у ту лаж. Уверена да никада неће умрети, узела је забрањени плод. Како се само преварила!

12. Како је још Сатана покушао да искуша Исуса и шта му је Исус рекао?

12 За разлику од Еве, Исус је показао изузетну понизност. Сатана је покушао да га искуша и на други начин, али Исус је одбацио чак и помисао на то да искуша Бога само зато да би импресионирао друге. Знао је да би то био знак поноса. Исус је јасно и отворено рекао: „Казано је: ’Не искушавај Јехову, свог Бога.‘“ (Прочитати Луку 4:9-12.)

КАКО МОЖЕМО САЧУВАТИ СВОЈЕ ПРИЈАТЕЉСТВО С ЈЕХОВОМ?

13, 14. Наведи неке начине на које Сатана заводи људе.

13 Сатана се данас служи истим тактикама које је користио када је завео Еву и искушавао Исуса. Он користи свет у својој власти како би код што више људи пробудио ’жељу тела‘ и навео их на полни неморал и неумереност у јелу и пићу. Путем порнографије, нарочито на интернету, он привлачи пажњу неопрезних и у њима буди ’жељу очију‘. А материјализам, углед и слава заиста представљају право искушење за поносне и оне који су склони да ’истичу свој иметак‘.

Која нам библијска начела могу помоћи у овим ситуацијама? (Видети 13. и 14. одломак)

14 „Оно што је у свету“ може се упоредити са рибарским мамцима. Они су примамљиви, али сваки од њих се налази на удици. Сатана користи оно што људи сматрају нормалним и свакодневним потребама како би их навео да крше Божје законе. Та подмукла искушења су осмишљена тако да утичу на оно што желимо и искваре наше срце. У ствари, Сатана настоји да нас увери како су наше потребе и удобности важније од вршења Божје воље. Да ли ћемо му дозволити да нас превари?

15. Како се можемо угледати на Исуса када нас Сатана искушава?

 15 За разлику од Еве која је поклекла пред искушењем, Исус је остао чврст када га је Сатана искушавао. Сваки пут се осврнуо на Писмо, рекавши: „Писано је“ или „Казано је“. Ако марљиво проучавамо Библију, добро ћемо је упознати и моћи ћемо да се сетимо стихова који ће нам помоћи да исправно размишљамо када је наша вера на испиту (Пс. 1:1, 2). Размишљање о Божјим верним слугама из прошлости помоћи ће нам да попут њих будемо верни Богу (Римљ. 15:4). Дубоко поштовање према Јехови, то јест то што волимо оно што он воли и мрзимо оно што он мрзи, биће заштита за нас (Пс. 97:10).

16, 17. Како на нашу личност утиче оно о чему размишљамо?

16 Апостол Павле нас подстиче да ’користимо свој разум‘ како бисмо постали особе које су обликоване по Божјим мерилима, а не по мерилима овог света (Римљ. 12:1, 2). Апостол Павле нас подсећа да морамо строго водити рачуна о чему размишљамо. Он је рекао да ми „рушимо погрешна размишљања и сваку охолост која се подиже против познавања Бога, обуздавамо сваку мисао да би се покорила Христу“ (2. Кор. 10:5). Оно о чему размишљамо снажно утиче на нашу личност и зато је важно да размишљамо о ономе што нас изграђује (Фил. 4:8).

17 Не можемо очекивати да ћемо бити свети ако размишљамо о нечему што је неисправно и ако имамо неприкладне жеље. Морамо волети Јехову из „чистог срца“ (1. Тим. 1:5). Међутим, наше срце је варљиво и може се десити да нисмо ни свесни колико на нас снажно утиче „оно што је у свету“ (Јер. 17:9). Зато је веома важно да ’испитујемо да ли смо у вери и да сами себе проверавамо‘ на темељу онога што сазнамо проучавајући Библију (2. Кор. 13:5).

18, 19. Зашто треба да дамо све од себе да будемо особе по Јеховиној вољи?

18 Да не бисмо подлегли утицају ’онога што је у свету‘, добро је да задржимо у мислима оно што је написао апостол Јован. Јехова га је надахнуо да забележи следеће речи: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јов. 2:17). Сатанин свет изгледа стабилно и сигурно. Па ипак, једног дана он ће доћи свом крају. Ништа што нам Сатанин свет нуди нема трајну вредност. Задржимо на уму ту чињеницу, јер ће нам то помоћи да не будемо заведени.

19 Апостол Петар нас подстиче да будемо особе по Божјој вољи док ’очекујемо и имамо на уму Јеховин дан, кад ће се небеса, запаљена, распасти и елементи, ужарени, растопити‘ (2. Петр. 3:12). Остало је сасвим мало времена до дана када ће Јехова уништити целокупан Сатанин свет. Наравно, Сатана ће до тада користити „оно што је у свету“ да нас искушава, као што је искушавао Еву и Исуса. Не смемо бити попут Еве и по сваку цену настојати да задовољимо своје жеље, јер би то било исто као када бисмо прихватили Сатану за свог бога. Будимо попут Исуса и немојмо подлећи искушењима колико год да делују привлачно. Дајмо све од себе да будемо особе по Јеховиној вољи.