Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ја сам с вама у све дане“

„Ја сам с вама у све дане“

„Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (МАТ. 28:20)

1. (а) Укратко испричај поређење о пшеници и кукољу. (б) Како је Исус објаснио то поређење?

ИСУС је у једном поређењу о небеском Краљевству говорио о човеку који је на својој њиви посејао пшеницу. Затим је дошао његов непријатељ и посејао кукољ међу пшеницу. Кукољ је прерастао пшеницу, али је човек наредио својим робовима да пусте да „расту заједно до жетве“. У време жетве, кукољ ће бити уништен, а пшеница сакупљена. Сам Исус је објаснио то поређење. (Прочитати Матеја 13:24-30, 37-43.) Шта нам ово поређење открива? (Видети оквир „Пшеница и кукољ“.)

2. (а) Шта представљају догађаји описани у овом поређењу? (б) Који део поређења ћемо разматрати у наставку овог чланка?

2 Догађаји који су описани у овом поређењу показују како и када ће Исус сакупити сву пшеницу — помазане хришћане који ће владати с њим у његовом Краљевству. Сејање је почело на Педесетницу 33. н. е. Сакупљање ће бити завршено када на крају овог поретка помазаници који су још увек на земљи буду завршно обележени печатом и затим узети на небо (Мат. 24:31; Откр. 7:1-4). Дакле, ово поређење о пшеници и кукољу нам пружа увид у развој догађаја који ће се одвијати током периода од око 2 000 година. Оно говори о времену сејања, раста и жетве. У овом чланку ћемо се првенствено усредсредити на време жетве. *

ИСУС БУДНИМ ОКОМ ПРАТИ РАЗВОЈ ДОГАЂАЈА

3. (а) Шта се дешавало након првог века? (б) Према Матеју 13:28, које питање је постављено и ко га је поставио? (Видети и напомену за овај одломак.)

3 ’Кукољ се показао‘ почетком другог века н. е. када су се на светској сцени појавили лажни хришћани (Мат. 13:26). До четвртог века хришћани који су предочени кукољем бројчано су увелико надмашили помазане хришћане.  Сетимо се да су у поређењу робови питали свог господара да ли да иду и почупају кукољ * (Мат. 13:28). Шта им је господар рекао?

4. (а) Шта нам откривају Исусове речи о пшеници и кукољу? (б) Када су хришћани предочени пшеницом постали уочљиви?

4 Исус је говорећи о пшеници и кукољу рекао: „Нека расту заједно до жетве.“ Те речи нам откривају да је од првог века па све до данас на земљи увек било помазаних хришћана предочених пшеницом. То се може закључити и на основу онога што је Исус касније рекао својим ученицима: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). Дакле, Исус ће штитити помазане хришћане све до времена краја. Међутим, пошто су лажни хришћани бројчано надмашили праве хришћане, не можемо са сигурношћу рећи ко је током тог дугог периода припадао помазаницима предоченим пшеницом. Али око 30 година пре него што је почело време жетве, пшеница је постала уочљива. Како је уопште дошло до тога?

ГЛАСНИК ’РАШЧИШЋАВА ПУТ‘

5. Како се Малахијино пророчанство испунило у првом веку?

 5 Вековима пре него што је Исус испричао поређење о пшеници и кукољу, Јехова је својим духом надахнуо пророка Малахију да прорекне неке од тих догађаја. (Прочитати Малахију 3:1-4.) Јован Крститељ је био ’гласник који је рашчистио пут‘ (Мат. 11:10, 11). Када је он дошао 29. године н. е., приближило се време суђења израелском народу. Исус је био други гласник, то јест „гласник савеза“. Он је два пута очистио храм у Јерусалиму  — први пут на почетку своје службе, а други пут пред крај своје службе (Мат. 21:12, 13; Јов. 2:14-17). Дакле, то чишћење и суђење је трајало извесно време.

6. (а) Које је веће испуњење Малахијиног пророчанства? (б) У ком периоду је Исус прегледао духовни храм? (Видети и напомену за овај одломак.)

 6 Које је веће испуњење Малахијиног пророчанства? Током деценија које су претходиле 1914. години, Чарлс Расел и његови блиски сарадници обавили су дело попут оног које је обавио Јован Крститељ. То је подразумевало изношење библијске истине на видело. Истраживачи Библије су објаснили право значење Христове откупне жртве, разоткрили су да је учење о паклу лаж и објављивали су да се времена незнабожаца ближе крају. Међутим, и многе друге верске групе су тврдиле за себе да су Христови следбеници. Зато је пресудно питање на које је требало одговорити било: Ко су међу свим тим групама хришћани предочени пшеницом? Да би решио то питање, Исус је почео да прегледа духовни храм 1914. године. То прегледање и чишћење је трајало извесно време, од 1914. до прве половине 1919. године. *

ГОДИНЕ ПРЕГЛЕДАЊА И ЧИШЋЕЊА

7. Какву је ситуацију Исус затекао 1914. када је почео да прегледа духовни храм?

7 Какву је ситуацију Исус затекао када је почео да прегледа духовни храм? Затекао је једну малу групу ревних Истраживача Библије који су више од 30 година своју снагу и средства улагали у дело проповедања. * Исус и анђели су сигурно били срећни када су нашли малобројне али јаке стабљике  пшенице коју није угушио Сатанин кукољ! Па ипак, било је потребе да се ’очисте Левијеви синови‘, то јест помазаници (Мал. 3:2, 3; 1. Петр. 4:17). Зашто?

8. Шта се догађало након 1914?

8 Неки Истраживачи Библије су крајем 1914. године били обесхрабрени зато што нису отишли на небо. Током 1915. и 1916. године успорили су са делом проповедања због противљења које је долазило од људи изван организације. Што је још горе, након смрти брата Расела у октобру 1916, појавило се противљење и у оквиру организације. Од укупно седморице директора законског тела које су користили Истраживачи Библије, четворица су се бунила против одлуке да брат Ратерфорд води организацију. Они су хтели да унесу раздор међу браћом, али су напустили Бетел у августу 1917. године, што је заиста било право чишћење! Осим тога, неки Истраживачи Библије су подлегли страху од људи. Па ипак, они су као група позитивно реаговали на чишћење које је Исус спровео и мењали су оно што је требало да се мења. Зато је Исус просудио да су они прави хришћани предочени пшеницом. Одбацио је све оне који су се претварали да су његови ученици, као и оне који су се налазили у хришћанским црквама (Мал. 3:5; 2. Тим. 2:19). Шта се затим догодило? Да бисмо то открили, вратимо се на разматрање поређења о пшеници и кукољу.

ШТА СЕ ДЕШАВА КАД ПОЧНЕ ВРЕМЕ ЖЕТВЕ?

9, 10. (а) Шта ћемо сада разматрати што се тиче времена жетве? (б) Шта се прво догодило када је почело време жетве?

9 Исус је рекао: „Жетва је свршетак овог поретка“ (Мат. 13:39). Време жетве је почело 1914. године. Исус је између осталог прорекао пет ствари које ће се дешавати у то време. Погледајмо о чему се ради.

10 Као прво, скупљање кукоља. Исус је рекао: „У време жетве рећи ћу жетеоцима: Скупите прво кукољ и свежите га у снопове.“ Након 1914, анђели су почели да ’скупљају‘ хришћане предочене кукољем тако што су их одвојили од помазаних ’синова краљевства‘ (Мат. 13:30, 38, 41).

11. По чему се до дан-данас прави хришћани посебно разликују од лажних хришћана?

11 Како је скупљање напредовало, тако је разлика између те две групе бивала све јаснија (Откр. 18:1, 4). Године 1919. постало је очигледно да је Вавилон Велики пао. Шта је то по чему су се прави хришћани посебно разликовали од лажних хришћана? Дело проповедања. Они који су предњачили међу Истраживачима Библије почели су да стављају нагласак на лично учешће у делу проповедања. На пример, у брошурици под насловом Коме је поверено дело, која је објављена 1919, сви помазани хришћани били су подстакнути да проповедају од куће до куће. У њој је писало: „Изгледа да је то дело огромно, али оно је Господово и он ће нам дати снагу да га извршимо. Част је што у њему можемо учествовати.“ Каква је била реакција на то? У Стражарској кули из 1922. године је писало да су Истраживачи Библије од тада све више проповедали. Убрзо је проповедање од куће до куће постало обележје тих богобојазних хришћана — и до дан-данас је тако.

12. Од када се скупља пшеница?

12 Као друго, скупљање пшенице. Исус је својим анђелима заповедио: „Скупите пшеницу у моју житницу“ (Мат. 13:30). Од 1919. године помазаници се скупљају у обновљену хришћанску скупштину. Они помазани хришћани који још увек буду на земљи кад дође крај овог поретка,  коначно ће бити скупљени када буду примили своју небеску награду (Дан. 7:18, 22, 27).

13. Шта се у Откривењу 18:7 каже о тренутном стању блуднице, то јест Вавилона Великог, укључујући и хришћанске цркве?

13 Као треће, плакање и шкргутање зубима. Шта се дешава након што анђели скупе кукољ? Говорећи о стању у каквом се налазе хришћани предочени кукољем, Исус је рекао: „Тамо ће плакати и шкргутати зубима“ (Мат. 13:42). Да ли се то дешава сада? Не. Хришћанске цркве, као део криве религије предочене блудницом, још увек за себе кажу: „Седим као краљица и нисам удовица и нећу туге видети“ (Откр. 18:7). Заиста се може рећи да хришћанске цркве воде главну реч и да се издижу изнад политичких вођа. Они који су предочени кукољем тренутно не плачу већ се размећу. Али то ће се ускоро променити.

Блиска сарадња хришћанских цркава и политичких вођа ускоро ће бити окончана (Видети 13. одломак)

14. (а) Када и зашто ће лажни хришћани „шкргутати зубима“? (б) Зашто се може рећи да се ново објашњење Матеја 13:42 слаже са мислима из Псалма 112:10? (Видети напомену за овај одломак.)

14 Током велике невоље, након што све организоване криве религије буду уништене, бивши припадници тих религија тражиће заклон, али га неће наћи (Лука 23:30; Откр. 6:15-17). А затим ће кад схвате да не могу избећи уништење у очајању плакати и са гневом „шкргутати зубима“. Као што је Исус рекао у пророчанству о великој невољи, они ће у тим мрачним тренуцима „проплакати“ * (Мат. 24:30; Откр. 1:7).

15. Шта ће се десити са кукољем и када?

15 Као четврто, бацање у ужарену пећ. Шта ће се десити са сноповима кукоља? Анђели ће их ’бацити у ужарену пећ‘ (Мат. 13:42). То означава потпуно уништење. Према томе, ти бивши припадници кривих религија биће уништени током завршног дела велике невоље, то јест у Армагедону (Мал. 4:1).

16, 17. (а) Који догађај Исус спомиње на крају свог поређења? (б) На основу чега смо закључили да ће се овај догађај одиграти у будућности?

16 Као пето, праведници ће засјати попут сунца. Исус је на крају свог пророчанства рекао: „Тада ће праведници попут сунца засјати у краљевству свог Оца“ (Мат. 13:43). Када и где ће то бити? Ове речи тек треба да се испуне. Исус је прорекао нешто што ће се у будућности одиграти на небу, а не нешто што се тренутно одвија на земљи. * Размотримо два разлога која нас наводе на овај закључак.

17 Најпре да видимо када ће то бити. Исус је рекао: „Тада ће праведници  попут сунца засјати.“ Реч „тада“ по свему судећи указује на догађај који је Исус управо споменуо, наиме на то да ће ’кукољ бити бачен у ужарену пећ‘. То се дешава током завршног дела велике невоље. Дакле, у то исто време и помазаници ће ’засјати попут сунца‘. Друго питање је где ће то бити. Исус је рекао да ће праведници „засјати у краљевству“. Шта то значи? Након што прође први део велике невоље, сви верни помазаници који још увек буду на земљи биће већ завршно обележени печатом. Тада ће, као што је Исус указао у пророчанству о великој невољи, бити сакупљени на небу (Мат. 24:31). Тамо ће они засјати „у краљевству свог Оца“, а убрзо након Армагедона учествоваће у ’Јагњетовој свадби‘ као Исусова невеста (Откр. 19:6-9).

ЗАШТО ЈЕ ОВО ПОРЕЂЕЊЕ КОРИСНО ЗА НАС

18, 19. Како нама лично користи то што разумемо Исусово поређење о пшеници и кукољу?

18 Како нама лично користи оно што смо сазнали о овом поређењу? Навешћемо три ствари. Као прво, ово поређење нам помаже да разумемо један важан разлог због ког Јехова допушта зло. Он ’подноси посуде гнева‘ да би припремио ’посуде милосрђа‘, то јест хришћане предочене пшеницом * (Римљ. 9:22-24). Као друго, оно јача наше поуздање у Јехову. Како се ближи крај, наши непријатељи ће се све јаче борити против нас ’али нас неће надвладати‘. (Прочитати Јеремију 1:19.) Као што је наш небески Отац Јехова вековима преко анђела штитио хришћане предочене пшеницом, тако ће и посредством Исуса и анђела бити с нама „у све дане“ који нам још предстоје (Мат. 28:20).

19 Као треће, ово поређење нам омогућује да препознамо хришћане предочене пшеницом. Зашто је то веома важно? То сазнање је неопходно да бисмо пронашли одговор на питање које је Исус поставио у свом опсежном пророчанству о последњим данима. То питање гласи: „Ко је дакле верни и разборити роб?“ (Мат. 24:45). Наредна два чланка даће нам логичан одговор на то питање.

 

^ одл. 2 2. одломак: Да би се подсетио шта значе и други делови овог поређења, прочитај чланак ’Праведници ће засјати попут сунца‘, у Стражарској кули од 15. марта 2010, стране 19-21, одломци 1-9.

^ одл. 3 3. одломак: Исусови апостоли су већ били умрли, а остали помазаници на земљи су били предочени пшеницом. За њих се не каже да су робови. Дакле, робови у овом поређењу представљају анђеле. Касније је у поређењу наведено да су жетеоци анђели (Мат. 13:39).

^ одл. 6 6. одломак: Ово је ново објашњење. Раније смо сматрали да је Исус прегледао духовни храм 1918. године.

^ одл. 7 7. одломак: Од 1910. до 1914. године Истраживачи Библије су разделили скоро 4 000 000 књига и више од 200 000 000 трактата и брошурица.

^ одл. 14 14. одломак: Ово је ново објашњење Матеја 13:42. Раније је у нашим публикацијама писало да лажни хришћани већ деценијама ’плачу и шкргућу зубима‘ зато што су „синови краљевства“ обзнанили да су они заправо „синови Злога“ (Мат. 13:38). Међутим, треба запазити да се ’шкргутање зубима‘ спомиње када се говори о онима који ће бити уништени (Пс. 112:10).

^ одл. 16 16. одломак: У Данилу 12:3 пише да ће ’они који су разборити [помазани хришћани] сијати попут сјајног небеског свода‘. Они то чине учествовањем у делу проповедања, док су још увек на земљи. Међутим, Матеј 13:43 указује на време када ће они засјати попут сунца у небеском Краљевству. Раније смо сматрали да се оба стиха односе на исто, то јест на дело проповедања.