Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је наше уточиште

Јехова је наше уточиште

„Ти си, Јехова, окриље наше из нараштаја у нараштај“ (ПС. 90:1)

1, 2. Како се још од древних времена Божје слуге осећају у овом свету и где могу наћи уточиште?

 ДА ЛИ се у овом злом свету осећаш спокојно и безбрижно, такорећи као да си код куће? Ако је твој одговор одричан, имај на уму да се многи који служе Јехови Богу исто тако осећају. У ствари, чак и у древно доба Јеховине слуге су сматрале да су странци у овом свету. На пример, богобојазни људи који су живели под шаторима у хананској земљи ’изјављивали су да су странци и привремени становници‘ (Јевр. 11:13).

2 Попут њих и Христови помазани следбеници, чије је „грађанство на небесима“, сматрају да су ’странци и привремени становници‘ у овом свету (Фил. 3:20; 1. Петр. 2:11). Христове „друге овце“ такође ’нису део света, као што ни [Исус није био] део света‘ (Јов. 10:16; 17:16). Па ипак, Божје слуге имају разлога да се осећају сигурно. Зашто? Мојсије је написао: Ти си, Јехова, окриље наше из нараштаја у нараштај“ (Пс. 90:1). Дакле, Божје слуге се могу осећати сигурно зато што је Јехова Бог њихово окриље, то јест уточиште. Али како је он био окриље својим древним слугама? У ком смислу је данас окриље свом народу? И како ће у будућности бити окриље својим слугама?

ЈЕХОВА ЈЕ БИО ОКРИЉЕ СВОЈИМ СЛУГАМА У ДРЕВНО ДОБА

3. Шта у Псалму 90:1 пише о Јехови и зашто?

3 У Библији се Јехова понекад пореди с нечим што нам је познато, а то нам помаже да га још боље упознамо. На пример, у Псалму 90:1 каже се да је Јехова окриље, то јест уточиште. Зашто? Зато што  нам Јехова, који је оличење љубави и Бог мира, попут уточишта пружа заштиту и даје нам да ’живимо у спокоју‘ (1. Јов. 4:8; Пс. 4:8). Да бисмо то још боље разумели, можемо размотрити како је он био окриље Аврахаму, Исаку и Јакову.

4, 5. Како је Бог благословио и штитио Аврахама?

4 Аврахам се вероватно питао зашто му је Јехова рекао: „Иди из своје земље и од свог рода [...] у земљу коју ћу ти показати.“ Ако је био забринут због тих речи, сигурно се охрабрио када му је Јехова рекао: „Од тебе ћу начинити велик народ, благословићу те и учинићу да твоје име буде велико [...] Благословићу оне који тебе благосиљају, а проклећу онога ко на тебе призива зло“ (Пост. 12:1-3).

5 Јехова је обећао да ће благословити и штитити Аврахама и његово потомство. Он је одржао своју реч (Пост. 26:1-6). На пример, спречио је египатског фараона, а касније и Авимелеха, краља Герара, да убију Аврахама и отму Сару. На сличан начин је избавио Исака и Ребеку (Пост. 12:14-20; 20:1-14; 26:6-11). У Библији пише: „[Јехова] никоме није дао да их превари, него је због њих краљеве укоравао, говорећи: ’Не дирајте помазанике моје, пророцима мојим не чините зла‘“ (Пс. 105:14, 15).

’Нећу те оставити‘

6. Шта је Исак рекао Јакову да уради и како се Јаков можда осећао?

6 Јехова је чувао и Аврахамовог унука Јакова. Када је требало да Јаков нађе жену за себе, његов отац Исак му је рекао: „Немој узети жену од хананских кћери. Устани, иди у Падан-Арам у кућу Ватуила, оца своје мајке, и тамо узми себи жену од кћери Лавана“ (Пост. 28:1, 2). Јаков га је сместа послушао. Пошао је из Ханана, где је живела његова породица и по свему судећи сам је кренуо у Харан, на пут од неколико стотина километара (Пост. 28:10). Можда се питао: ’Колико дуго ћу остати тамо? Да ли ће ме мој ујак прихватити? Да ли ћу наћи жену која воли Јехову?‘ Али када је стигао у Луз, град који се налазио око 100 километара од Вирсавеје, догодило се нешто што му је помогло да не брине превише. Шта је то било?

7. Како је Бог утешио Јакова?

7 Јехова му се јавио у сну рекавши: „Ја сам с тобом и чуваћу те целим путем којим идеш и вратићу те у ову земљу, јер те нећу  оставити док не учиним шта сам ти рекао“ (Пост. 28:15). Те речи су сигурно утешиле Јакова. Након тога, Јаков је несумњиво једва чекао да види како ће Јехова испунити своје обећање. Ако смо и ми отишли далеко од своје породице да бисмо служили у некој другој земљи, можда смо били забринути попут Јакова. Али сигурно смо се уверили да је Јехова на разне начине бринуо о нама.

8, 9. Како је Јехова штитио Јакова и шта из тога учимо?

8 Када је Јаков стигао у Харан, његов ујак Лаван га је срдачно примио. После неког времена, његове ћерке Лија и Рахела постале су Јаковљеве жене. Лаван је касније покушао да превари Јакова мењајући му плату десет пута! (Пост. 31:41, 42). Али Јаков је подносио ту неправду зато што је веровао да ће Јехова бринути о њему. А Јехова је то заиста и учинио. Када му је после неког времена Бог рекао да се врати у Ханан, Јаков је ’имао много стоке, слушкиња и слугу, камила и магараца‘ (Пост. 30:43). Био је веома захвалан Јехови што га је благословио и у молитви је рекао: „Ја нисам вредан све милости и све верности коју си показао према свом слузи, јер сам само са штапом прешао Јордан, а сада имам два логора“ (Пост. 32:10).

9 Из ових библијских примера се може видети колико су истините речи пророка Мојсија, који је у молитви рекао: „Ти си, Јехова, окриље наше из нараштаја у нараштај“ (Пс. 90:1). Тако је и данас, јер се Јехова не мења и „није попут несталне сенке“. Он и даље воли своје слуге, штити их и брине о њима (Јак. 1:17). Како он то ради?

ЈЕХОВА ЈЕ ДАНАС ОКРИЉЕ СВОЈИМ СЛУГАМА

10. Зашто можемо бити сигурни да је Јехова и данас окриље својим слугама?

10 Замислимо да на суду треба да сведочимо против веома интелигентног и утицајног човека. Он је окорели лажов и убица, а широм света има људе који раде за њега. По изласку из суднице, сигурно се не бисмо осећали безбедно. У ствари, имали бисмо оправдан разлог да тражимо заштиту. Слично томе, као Јеховине слуге ми одважно сведочимо против Јеховиног највећег непријатеља, Сатане. (Прочитати Откривење 12:17.) Да ли је Сатана успео да ућутка Божје слуге? Наравно да није! Ми све више проповедамо. Како је то могуће? За то постоји само једно објашњење: Јехова је наше уточиште. У овим последњим данима, он штити и благосиља свој народ више него икада раније. (Прочитати Исаију 54:14, 17.) Међутим, Јехова ће остати наше окриље само ако не дозволимо Сатани да нас превари и удаљи од њега.

Анђели подупиру и штите Божје слуге

11. Шта још можемо научити од Аврахама, Исака и Јакова?

11 Постоји још нешто што можемо научити од Аврахама, Исака и Јакова. Иако су живели у Ханану, остали су одвојени од тамошњих народа, чији су им неморални поступци били одвратни (Пост. 27:46). Њима није био потребан неки списак правила да би знали шта је добро, а шта зло. Они су разумели шта Јехова воли, а шта мрзи. Он је био њихово окриље и зато су дали све од себе да не буду попут тих људи. Добро је да свако од нас опонаша њихов пример. Да ли се трудимо да поступамо попут  њих када је реч о нашем избору друштва и разоноде? Жалосно је што се некој браћи и сестрама донекле и допада живот у Сатанином свету. Ако и ми осећамо нешто слично, макар и у незнатној мери, тражимо у молитви помоћ од Јехове. Немојмо заборавити да овим светом влада Сатана, који је себичан и коме није стало до нас (2. Кор. 4:4; Еф. 2:1, 2).

12. (а) Како Јехова помаже својим слугама? (б) Шта мислиш о помоћи коју нам Јехова пружа?

12 Ако не желимо да нас Сатана превари, морамо прихватити сву помоћ коју нам Јехова пружа. На пример, Јехова нам помаже путем скупштинских састанака, вечери за породично проучавање и старешина, које нам пружају утеху и подршку док се суочавамо са животним проблемима (Еф. 4:8-12). Брат Џорџ Гангас, који је годинама био у Водећем телу, написао је да се међу Божјим слугама осећа као међу члановима своје породице. Да ли и ми имамо такав став?

13. Коју важну поуку можемо извући из онога што стоји у Јеврејима 11:13?

13 Аврахам, Исак и Јаков су нам добар пример и у томе што се нису плашили да буду другачији од људи из свог окружења. Као што је наведено у  првом одломку овог чланка, они су ’изјављивали да су странци и привремени становници у земљи у којој су живели‘ (Јевр. 11:13). Да ли се и ми разликујемо од људи у овом свету? Искрено речено, то није увек лако. Међутим, уз Божју помоћ и подршку суверника можемо успети у томе. Немојмо заборавити да нисмо сами. Сви који служе Богу воде борбу против Сатане и његовог света (Еф. 6:12). Али у тој борби можемо победити ако се уздамо у Јехову и ако се трудимо да останемо под његовим окриљем.

14. Који „град“ је Аврахам очекивао?

14 Попут Аврахама, треба да се усредсредимо на нашу награду (2. Кор. 4:18). Апостол Павле је написао да је он „очекивао град који има праве темеље, чији је градитељ и творац Бог“ (Јевр. 11:10). Тај „град“ је у ствари Божје Краљевство. За разлику од Аврахама, ми не морамо да чекамо на успостављање Божјег Краљевства зато што оно већ влада са неба. Поред тога, испуњење библијских пророчанстава јасно показује да ће оно ускоро преузети власт над целом  земљом. Да ли се по нашем начину живота види да заиста верујемо у то Краљевство? Да ли то утиче на наш поглед на живот, на наше гледиште о овом свету и на наше циљеве у животу? (Прочитати 2. Петрову 3:11, 12.)

ЈЕХОВА ЋЕ И ДАЉЕ БИТИ НАШЕ ОКРИЉЕ

15. Шта ће доживети они који се уздају у овај свет?

15 Како се Сатанин свет примиче крају, биће све више ’болних невоља‘ (Мат. 24:7, 8). Стање ће несумњиво бити још теже током велике невоље. Цео свет ће бити у колапсу и људи ће страховати за сопствени живот (Авак. 3:16, 17). У Библији пише да ће бити толико очајни да ће се, симболично говорећи, сакрити у „пећине и међу горске стене“ (Откр. 6:15-17). Међутим, ниједна дословна пећина, као ни политичка нити финансијска организација, неће моћи да им пружи уточиште.

16. Какав став треба да имамо према хришћанској скупштини и зашто?

16 Међутим, Јехова ће сачувати своје слуге током велике невоље. Попут пророка Авакума, они ће ’клицати Јехови и радовати се Богу свог спасења‘ (Авак. 3:18). Али како ће нас Јехова сачувати током тог изузетно тешког времена? Остаје нам да сачекамо и видимо. Међутим, можемо бити сигурни да ће он помоћи својим слугама да остану организоване и да ће им пружити упутства, као што је то учинио са Израелцима када је дошло време да напусте Египат (Откр. 7:9; прочитати Излазак 13:18). Како ће нам Јехова пружити та упуства? Вероватно ће то урадити преко наших скупштина. Хиљаде скупштина Божјег народа широм света по свему судећи представљају „собе“ у којима ће Божје слуге потражити уточиште, о чему се говори у Исаији 26:20. (Прочитати.) Да ли ценимо скупштинске састанке? Да ли без одлагања примењујемо смернице које нам Јехова пружа преко скупштине? (Јевр. 13:17).

17. Како ће Јехова бити окриље чак и својим слугама које су умрле?

17 Јехова ће бити окриље чак и својим слугама које буду умрле пре велике невоље. На који начин? Он ће их ускрснути. Јехова се Мојсију представио као Аврахамов, Исаков и Јаковљев Бог иако су они већ дуго времена били мртви (Изл. 3:6). Исус је цитирао те Јеховине речи и још је рекао: „Он није Бог мртвих, него живих, јер су њему сви они живи“ (Лука 20:38). Ускрсење Јеховиних верних слугу је толико сигурно да су они за Јехову већ живи (Проп. 7:1).

18. Како ће Јехова у новом свету бити окриље свом народу?

18 У новом свету, Јехова ће на још један начин бити окриље свом народу. У Откривењу 21:3 пише: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима.“ Током Хиљадугодишње владавине, Исус Христ ће у Јеховино име владати над земљом. На крају хиљаду година, када се на земљи буде у потпуности вршила Божја воља, Исус ће предати Краљевство свом Оцу (1. Кор. 15:28). Тада ће Јехова директно владати над савршеним људима. То је заиста дивна будућност! Да бисмо доживели то време, опонашајмо Божје древне слуге и трудимо се да останемо под Јеховиним окриљем.