Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наставимо да напредујемо и након што смо упознали Бога

Наставимо да напредујемо и након што смо упознали Бога

’Упознали сте Бога‘ (ГАЛ. 4:9)

1. Зашто пилоти проверавају безбедност авиона?

ПРЕ сваког полетања, пилоти су дужни да помоћу једног списка у ком је наведено више од 30 ставки провере у каквом је стању њихов авион. То раде зато што желе да искључе сваку могућност да дође до неке несреће. Да ли знаш од кога се посебно очекује да пре сваког полетања изврши такву проверу? Од веома искусних пилота и то зато што с временом могу постати толико самоуверени да само површно обављају такву проверу.

2. Шта редовно морамо проверавати?

2 Постоје ствари које и ми, попут савесних пилота, треба да проверавамо да би наша вера остала јака чак и када се нађемо у неким тешким ситуацијама. Без обзира на то да ли смо у истини однедавно или већ више година, веома је важно да редовно проверавамо колико је наша вера јака и да ли смо заиста одани Богу. Ако то не будемо редовно и савесно чинили, угрозићемо своје пријатељство с Јеховом. У Библији се налази следеће упозорење: „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“ (1. Кор. 10:12).

3. Шта је требало да раде хришћани у Галатији?

3 Исус је путем своје жртве омогућио свима који исказују веру у њега да на један нов начин упознају Бога, то јест да постану Божји синови. Међутим, хришћани у Галатији су морали да проверавају у каквом је стању њихова вера (Гал. 4:9). Неки у скупштини су говорили да хришћани могу бити праведни само ако се држе Мојсијевог закона. Међутим, Бог није више очекивао од својих слугу да се држе тог Закона, а хришћани нејеврејског порекла никада нису ни били под њим. Хришћани и јеврејског и нејеврејског  порекла морали су да напредују у истини и да разумеју да не могу постићи праведност посредством Мојсијевог закона.

КАКО СМО УПОЗНАЛИ БОГА

4, 5. Како оно што је Павле написао Галатима може да помогне свим хришћанима?

4 Оно што је апостол Павле написао Галатима треба да помогне свим правим хришћанима да се никада не одврате од истине. Јехова је својим светим духом надахнуо тог апостола да напише посланицу Галатима, која треба да помогне свима нама да останемо постојани у истини.

5 Добро је да се свако од нас повремено присети како смо се ослободили лажних учења и како смо постали Јеховини сведоци. Размислимо о следећа два питања: Да ли се сећамо који су кораци водили до нашег крштења? Да ли се сећамо како нас је у духовном смислу ослободило то што смо упознали Бога и што је он упознао нас?

6. Шта ћемо размотрити у овом чланку?

6 У суштини, свако од нас је предузео девет корака који су наведени у оквиру  “„Кораци који воде до крштења и константног напретка“. Ако будемо редовно размишљали о тим корацима, имаћемо снаге да се одупремо утицају овог злог света. Као што искусни и савесни пилоти пре сваког полетања проверавају безбедност авиона помоћу контролног списка, тако и ми треба да проверавамо своју духовност, јер ће нам то помоћи да и даље верно служимо Богу.

ОНИ КОЈЕ ЈЕ БОГ УПОЗНАО СТАЛНО НАПРЕДУЈУ

7. Шта треба да нам буде узор и зашто?

7 Као што пилоти пре сваког полетања проверавају низ ствари, тако и ми треба да проверавамо колико смо напредовали у истини. Апостол Павле је написао Тимотеју: „Нека ти узор буду здраве речи које си чуо од мене у вери и љубави, које су у Христу Исусу“ (2. Тим. 1:13). Те „здраве речи“ се налазе у Божјој Речи (1. Тим. 6:3). Као што на основу неке скице можемо разумети како нешто изгледа, тако и на основу ’здравих речи‘ истине можемо разумети шта Јехова у суштини очекује од нас. Хајде да размотримо који су нас кораци довели до крштења како бисмо проверили да ли заиста живимо у складу са истином из Божје Речи.

8, 9. (а) Зашто и даље треба да напредујемо у знању и вери? (б) Наведи пример који илуструје како се одвија духовни напредак и зашто се може рећи да је то непрекидан процес?

8 Први корак је стицање знања. Затим развијамо веру. Али ту не треба да станемо, јер раст подразумева низ промена које воде до напретка (2. Сол. 1:3). Дакле, и након крштења треба да јачамо свој однос с Богом.

Као што дрво непрестано расте, тако и хришћани треба стално да напредују

9 Наш раст у духовном погледу може се упоредити са растом једног дрвета. Оно може да израсте до невероватне висине, нарочито када има дубок и разгранат корен. На пример, неки ливански кедрови су високи скоро 40 метара, имају веома дубок корен, а обим стабла им достиже и до 12 метара (Песма 5:15). У почетку дрво веома брзо расте. Како корен продире дубље у тло и грана се, тако је стабло све шире и више, што доприноси његовој стабилности. Међутим, касније није толико лако уочити раст дрвета. Слично је и са духовним растом неког хришћанина. Можда смо у почетку брзо напредовали у проучавању Библије  и затим смо се крстили. Браћи и сестрама је било драго што то виде. Можда смо постали и пионири или смо добили неко друго задужење у скупштини. Можда наш духовни напредак с временом неће бити толико очигледан као у почетку. Али свако од нас треба и даље да напредује у вери и стицању знања док не постанемо „одрасли људи, док не узрастемо до пунине Христове“ (Еф. 4:13). Сликовито говорећи, ми напредујемо до хришћанске зрелости баш као што једна младица постаје снажно и здраво дрво.

10. Зашто чак и духовно зрели хришћани треба да напредују?

10 Али ни ту није крај. Познавање Божје Речи и вера нам пружају снагу и стабилност, баш као што корен пружа снагу и стабилност дрвету. Зато треба да јачамо наш симболични корен (Посл. 12:3). Многа наша браћа и сестре успевају у томе. На пример, један брат више од три деценије служи као старешина и код себе још увек запажа неке знаке духовног напретка. Он каже: „Сада још више ценим Библију. Стално се јављају неке нове ситуације у којима се могу применити различита библијска начела и закони. А и све више уживам у служби проповедања.“

ЈАЧАЈМО ПРИЈАТЕЉСТВО С БОГОМ

11. Како можемо боље упознати Јехову?

11 Да бисмо духовно напредовали, неопходно је да будемо све ближи Јехови, као свом Оцу и пријатељу. Он жели да се осећамо сигурно и вољено као што се дете осећа у наручју брижног родитеља и човек у друштву правог пријатеља. Наравно, потребни су труд и време да бисмо развили такву присност с Јеховом. Према томе, да бисмо боље упознали Јехову, треба да читамо његову Реч сваког дана. Исто важи и за свако издање Стражарске куле и Пробудите се!, као и за другу библијску литературу.

12. Шта је неопходно ако желимо да сачувамо своје пријатељство с Богом?

12 Горљиве молитве и добро друштво нам такође могу помоћи да се приближимо Богу. (Прочитати Малахију 3:16.) Јеховa слуша усрдне молитве својих слугу (1. Петр. 3:12). Попут брижног родитеља, он је спреман да се одазове када га молимо за помоћ. Зато је веома важно да „устрајемо у молитви“ (Римљ. 12:12). Само уз Божју помоћ можемо остати духовно зрели хришћани. Својом снагом се не можемо  одупрети притиску који овај свет врши на нас. Ако не бисмо били истрајни у молитви, удаљили бисмо се од Бога који жели и може да нам да потребну снагу. Да ли се у молитви обраћамо Јехови као пријатељу у ког имамо поверења? Да ли сматрамо да би требало да се још усрдније молимо? (Јер. 16:19).

13. Зашто треба да редовно идемо на састанке ако желимо да духовно напредујемо?

13 Веома је важно да смо део скупштине, јер нам то помаже да будемо у друштву људи који су Јеховини пријатељи. Он их веома воли зато што „код њега траже уточиште“ (Наум 1:7). Пошто живимо у злом свету, добро је да будемо што чешће с нашом браћом и сестрама. Зашто је то добро за нас? Зато што нас они храбре и подстичу на „љубав и добра дела“ (Јевр. 10:24, 25). Када не бисмо били део скупштине, не бисмо ни могли да храбримо једни друге. Зато треба да се трудимо да будемо редовни на скупштинским састанцима и да учествујемо на њима.

14. Зашто увек треба да будемо спремни да се покајемо и променимо?

14 Пре него што смо постали прави хришћани, морали смо да се покајемо и обратимо, то јест да престанемо да грешимо. Међутим, увек треба да будемо спремни да се покајемо и променимо. Ми смо још увек несавршени и лако нам се може десити да погрешимо. Грех је попут змије која је у сваком тренутку спремна да нас уједе (Римљ. 3:9, 10; 6:12-14). Стога немојмо олако гледати на своје пропусте, већ будимо на опрезу. Наравно, Јехова је стрпљив с нама све док се боримо против својих мана и настојимо да се променимо (Фил. 2:12; 2. Петр. 3:9). Много нам може помоћи ако своје време и снагу користимо да служимо Јехови, а не само да угађамо себи. Једна сестра је написала: „Иако сам одрасла у породици Сведока, имала сам другачије мишљење о Јехови него већина браће и сестара. Плашила сам га се и мислила сам да никада нећу моћи да му угодим.“ Пошто је направила неколико грешака у животу, с временом је стекла утисак да у „духовном погледу лута“. Она је рекла: „То није било зато што нисам волела Јехову, већ зато што га нисам стварно упознала. Али молила сам Јехову за помоћ и почела сам полако да се мењам.“ Она је још рекла: „Схватила сам да ме Јехова води попут малог детета, да ми на веома нежан начин помаже да савладам препреку за препреком и показује шта треба да радим.“

15. Шта је Јехови и Исусу веома важно и шта они цене?

15 Након што је ослободио Петра и друге апостоле из затвора, Божји анђео им је рекао да ’говоре народу‘ добру вест (Дела 5:19-21). Према томе, ако желимо да имамо јаку веру, сваке седмице треба да учествујемо у служби проповедања. Јехова и Исус запажају нашу веру и труд у делу проповедања (Откр. 2:19). Служба проповедања треба да нам буде једна од важнијих ствари у животу.

16. Зашто треба да размишљамо о свом предању Јехови?

16 Размишљајмо и о свом предању. Наш однос с Јеховом је нешто највредније што имамо. Јехова познаје оне који му припадају. (Прочитати Исаију 44:5.) Добро је да размишљамо како да се још више приближимо Јехови и молимо га да нам у томе помогне. Поред тога, немојмо заборавити датум свог крштења. Крштењем смо показали  другима да смо се предали Јехови. То је најважнија одлука коју смо икада донели.

ИСТРАЈНОСТ ЋЕ НАМ ПОМОЋИ ДА ОСТАНЕМО БЛИЗУ ЈЕХОВЕ

17. Зашто нам је потребна истрајност?

17 У посланици Галатима, Павле је нагласио зашто је потребно бити истрајан (Гал. 6:9). Истрајност је важна и за данашње Божје слуге. Сигурно ћемо доживети кушње, али Јехова ће нам помоћи. Непрестано га молимо за свети дух и видећемо да ће нам помоћи да будемо радосни и да имамо мир упркос нашим проблемима (Мат. 7:7-11). Узмимо у обзир следећу чињеницу: Будући да Јехова брине о птицама, он сигурно далеко више брине о људима који га воле и који су му предали живот (Мат. 10:29-31). Према томе, с каквим год кушњама да се суочавамо, немојмо се обесхрабрити и одустати. Заиста имамо бескрајно много благослова зато што смо Јеховини пријатељи.

18. Шта треба да радимо након што смо упознали Бога?

18 Дакле, шта се очекује од нас ако смо недавно упознали истину о Јехови Богу и крстили се? Треба да се трудимо да га што боље упознамо како бисмо напредовали до духовне зрелости. С друге стране, шта се очекује од нас ако смо већ годинама у истини? И у том случају морамо наставити да стичемо знање о Јехови. Никада немојмо помислити да више не треба да јачамо своје пријатељство с Јеховом. Напротив, повремено размишљајмо о стварима о којима је било речи у овом чланку како бисмо остали блиски с нашим брижним Оцем и Богом — нашим најбољим пријатељем, Јеховом. (Прочитати 2. Коринћанима 13:5, 6.)