Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ово је наше духовно наслеђе

Ово је наше духовно наслеђе

„То је наследство Јеховиних слугу“ (ИС. 54:17)

1. Шта је Јехова учинио на корист читавог човечанства?

ЈЕХОВА, ’живи и вечни Бог‘, сачувао је своју писану Реч, јер се у њој налази порука која људима може значити живот. Она се није променила. Библија каже: „Јеховина реч остаје заувек“ (1. Петр. 1:23-25). Сигурно смо за то бескрајно захвални Јехови.

2. Шта је Бог сачувао у својој писаној Речи?

2 Бог је у својој Речи сачувао име које је изабрао за себе и које жели да користимо. Божје име се у Светом писму први пут спомиње у ’запису о пореклу небеса и земље‘ (Пост. 2:4). Оно се неколико пута појавило на каменим плочама на којима је чудом било исписано Десет заповести. На пример, прва заповест је гласила: „Ја сам Јехова, твој Бог“ (Изл. 20:1-17). Божје име је и дан-данас познато људима. Сатана је покушао да уништи Божју Реч како би спречио људе да сазнају за Јеховино име, али Јехова то није дозволио (Пс. 73:28).

3. Шта још Бог жели да сазнамо из његове Речи?

3 Јехова је у својој Речи сачувао и истину о себи. Премда верских заблуда има широм света, заиста смо захвални Јехови што нам је дао духовну светлост и истину. (Прочитати Псалам 43:3, 4.) И док већина људи тапка у тами, ми радосно ходимо у духовној светлости коју нам даје Бог (1. Јов. 1:6, 7).

МИ ИМАМО ВРЕДНО НАСЛЕЂЕ

4, 5. Коју посебну част имамо од 1931. године?

4 Као прави хришћани, ми имамо вредно наслеђе. Према Речнику српске академије наука и уметности наслеђе је „оно што се по традицији преузима из прошлости као елемент духовног, културног живота једног народа“. У наше духовно наслеђе спада и то што добро познајемо Божју Реч и разумемо  истину о Богу и његовим намерама. То духовно наслеђе обухвата и једну посебну част.

На конгресу 1931. одушевљено смо прихватили име Јеховини сведоци

5 Та част је постала део нашег духовног наслеђа на нашем конгресу одржаном 1931. године у Колумбусу, у Охају. На програму за тај конгрес налазила су се слова „JW“. Сви су се питали шта би то могло да значи. До тада смо се звали Истраживачи Библије, али смо 26. јула 1931. године резолуцијом прихватили име Јеховини сведоци. Били смо одушевљени тим новим библијским именом. (Прочитати Исаију 43:12.) „Никада нећу заборавити громогласан узвик и аплауз који се проломио двораном“, присећа се један брат. Ниједна друга верска организација није хтела да носи то име, а ми га уз Божји благослов носимо већ више од осам деценија. Заиста је велика част бити Јеховин сведок!

6. Које све информације спадају у наше духовно наслеђе?

6 У наше духовно наслеђе спада и мноштво корисних информација о Божјим слугама из прошлости. Узмимо као пример Аврахама, Исака и Јакова. Ти људи из давне прошлости су сигурно у кругу својих породица разговарали о томе како да угоде Јехови. Зато није чудо што Јосиф није желео да се упусти у полни неморал, јер би тако ’згрешио Богу‘ (Пост. 39:7-9). Хришћани у првом веку су такође разговарали једни с другима о ономе што су сазнали о Богу. Апостол Павле је пренео суверницима оно што му је Исус рекао о Господовој вечери (1. Кор. 11:2, 23). Данас су појединости које су нам неопходне да бисмо обожавали Бога „духом и истином“ део његове писане Речи. (Прочитати Јована 4:23, 24.) Свето писмо је намењено читавом човечанству, али ми као Јеховини сведоци га посебно ценимо.

7. Које обећање је део нашег духовног наслеђа?

7 Јехова помаже свом народу и у данашње време (Пс. 118:7). У нашим публикацијама можемо читати о томе шта све чини да би нас заштитио. То нам пружа осећај сигурности, чак и када се људи лоше опходе према нама. Важан део нашег све већег духовног наслеђа је и следеће обећање: „’Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно, и сваки језик који се на суду подигне на тебе прогласићеш злим. То је наследство Јеховиних слугу и од мене је њихова праведност‘, говори Јехова“ (Ис. 54:17). Сатана не може учинити ништа чиме би нам нанео трајну штету.

8. О чему ће бити речи у овом и у следећем чланку?

 8 Сатана је покушавао да уништи Божју Реч, да из ње уклони Јеховино име и да угуши истину. Али он није дорастао Јехови, који је осујетио све његове намере. У овом и у следећем чланку видећемо (1) како је Бог сачувао своју Реч; (2) како је сачувао своје име и (3) како је сачувао истину и омогућио нам да је сазнамо.

ЈЕХОВА ЈЕ САЧУВАО СВОЈУ РЕЧ

9-11. Који примери показују да је Библија опстала упркос различитим нападима?

9 Било је многих покушаја да се Божја Реч уништи, али Јехова то није допустио. У једној енциклопедији стоји: „Сабор у Тулузу је 1229. забранио верницима да читају [Библију на народном језику]. Та одлука је донета као део борбе против албижана и валденза [...] Слична забрана је донета и 1234. године на Сабору у Тарагони, у Шпанији, за време владавине Јакова I [...] Света столица је у вези с тим први пут интервенисала 1559. када је у Индексу забрањених књига, који је саставио папа Павле IV, наведено да се без одобрења Конгрегације за наук вере не сме штампати нити поседовати Библија на народном језику“ (Enciclopedia Cattolica).

10 Било је различитих напада на Библију, али она је опстала упркос свему. Отприлике 1382, Џон Виклиф и његови сарадници објавили су први превод Библије на енглеском језику. Вилијам Тиндејл је такође преводио Библију. Због тога је био погубљен 1536. године. Каже се да су његове последње речи, пре него што је био задављен и спаљен на ломачи, биле: „Господе, отвори очи краљу Енглеске.“

11 Године 1535. Мајлс Кавердејл је објавио свој превод Библије на енглеском језику. Он је користио Тиндејлов превод „Новог завета“ и део „Старог завета“ од Постанка до Летописа. Преостали део превео је са латинског језика, као и из Лутерове Библије на немачком језику. Данас имамо превод Нови свет, који веома ценимо зато што је јасан, тачан и веома користан у служби проповедања. Заиста смо срећни што ни демони ни људи, колико год да су моћни, нису успели да униште Јеховину Реч.

ЈЕХОВА ЈЕ САЧУВАО СВОЈЕ ИМЕ

Људи као што је био Тиндејл дали су живот за Божју Реч

12. Коју улогу има превод Нови свет у очувању Божјег имена?

12 Јехова Бог није дозволио да његово име буде у потпуности уклоњено из свих превода Библије. У том погледу је превод Нови  свет одиграо важну улогу. У предговору овог превода пише: „Најистакнутија одлика овог превода [јесте] враћање Божјег имена на место које му и припада у тексту Светог писма. Користили смо облик ’Јехова‘, и то на 6 973 места у преводу хебрејских књига и на 237 места у преводу грчких књига.“ Превод Нови свет сада је доступан, у целини или делимично, на више од 116 језика, и штампан је у више од 178 545 862 примерка.

13. Зашто можемо рећи да људи знају Божје име од стварања света?

13 Људи знају Божје име још од стварања света. Адам и Ева су га знали, а Ева га је користила када је рекла: „Добила сам сина уз Јеховину помоћ“ (Пост. 4:1). Ноје је такође знао Божје име. Када је након Потопа његов син Хам показао непоштовање према њему, Ноје је рекао: „Нека је благословљен Јехова, Бог Симов, а Ханан [Хамов син] нека буде роб Симов“ (Пост. 9:26). Сам Бог је рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју.“ Још је казао: „Ја сам Јехова и нема другог. Осим мене нема Бога“ (Ис. 42:8; 45:5). Јехова се побринуо да се његово име сачува и да буде познато људима широм света. За нас је велика част што користимо његово име и што смо његови Сведоци. Ми радосно кличемо: „У име Бога нашег дигнућемо барјаке своје“ (Пс. 20:5).

14. Где се још осим у Библији може пронаћи Божје име?

14 Божје име се не појављује само у Библији. На пример, код Дибана (Девона), двадесетак километара источно од Мртвог мора, пронађен је Моавски камен. На њему је краљ Миса исписао своју верзију догађаја у вези са својом побуном против Израела, а спомиње се и име израелског краља Амрија (1. Краљ. 16:28; 2. Краљ. 1:1; 3:4, 5). Али Моавски камен је посебно значајан зато што се на њему појављује Божје име у виду тетраграма. На глиненим плочицама пронађеним у Израелу и познатим као Писма из Лахиса, више пута се појављује тетраграм.

15. Шта је Септуагинта и како је настала?

15 Преводиоци Библије у древно доба дали су свој допринос очувању Божјег имена. На пример, пре више од 2 000 година хебрејски део Светог писма био је преведен на грчки језик и тај превод је назван Септуагинта. Зашто је било потребно превести Свете списе на грчки језик? Јудејци су били у изгнанству у Вавилону од 607. пре н. е. до 537. пре н. е., након чега се многи од њих нису вратили у Јуду и Израел. Међутим, многи Јудејци су се настанили у Александрији, у Египту, где је већина становништва говорила грчким језиком. Зато им је био потребан тај превод. У неким примерцима Септуагинте Божје име, Јехова, исписано је хебрејским словима.

16. Наведи пример употребе Божјег имена у књизи која је штампана 1640. године.

16 Божје име се налази и у првој публикацији штампаној у енглеским колонијама у Америци. Прво издање (штампано 1640) садржи Псалме, преведене са хебрејског на тадашњи енглески језик. Божје име се налази у Псалму 1:1, 2 где се каже да „блажен човек“ не ходи по савету злих „него у закону Јеховином ужива“. Доста чињеница о Божјем имену може се наћи у брошури Божанско име је вечно.

ЈЕХОВА СЕ ПОБРИНУО ДА САЗНАМО ИСТИНУ ИЗ ЊЕГОВЕ РЕЧИ

17, 18. (а) Шта значи реч „истина“? (б) Шта је ’истина добре вести‘?

17 Ми радосно служимо ’Јехови, Богу истине‘ (Пс. 31:5). Шта значи реч „истина“? И хебрејска и грчка реч које су у Библији преведене као „истина“ односе се на оно што је потврђено чињеницама, тачно и поуздано.

18 Јехова се побринуо да сазнамо истину из његове речи (2. Јов. 1, 2). Ми све боље схватамо истину, јер „стаза је праведних као блистава светлост која све јаче светли док не буде потпуни дан“ (Посл. 4:18). Исус је у молитви Богу рекао: „Твоја реч је истина“ (Јов. 17:17). У Божјој писаној Речи се налази ’истина добре вести‘, што се односи на сва хришћанска учења (Гал. 2:14). То су, између осталог, чињенице о Јеховином имену, његовом праву да влада, Исусовој откупној жртви, ускрсењу и Божјем Краљевству. Погледајмо сада како је Бог сачувао истину упркос Сатаниним покушајима да је угуши.

ЈЕХОВА ЈЕ ОСУЈЕТИО НАПАД НА ИСТИНУ

19, 20. Ко је био Неврод и шта су људи у његово време покушали да ураде?

19 После Потопа појавио се један моћан ловац који се звао Неврод и који се противио Јехови (Пост. 10:9). Противећи се Богу, Неврод је заправо служио Сатани и био је попут људи којима је Исус рекао: „Ваш је отац Ђаво и желите да поступате по жељама свог оца. Он [...] није остао постојан у истини“ (Јов. 8:44).

20 Неврод је владао над Вавелом и другим градовима између Тигра и Еуфрата (Пост. 10:10). Вероватно је он отприлике 2269. године пре н. е. започео изградњу вавилонске куле. Јехова је желео да људи настањују целу земљу. Али насупрот његовој вољи, они који су градили ту кулу говорили су: „Сазидајмо себи град и кулу којој ће врх допирати до небеса да бисмо себи стекли славно име и да се не бисмо расејали по свој земљи.“ Али тај план им није успео јер је Бог „направио пометњу у језику којим се говорило на целој земљи“ и зато су се расејали по свој земљи (Пост. 11:1-4, 8, 9). Ако је Сатана тиме планирао да оснује једну религију у којој би сви њега обожавали, тај план је дефинитивно пропао. Током читаве људске историје било је доста људи који су служили Јехови и сваког дана их има све више.

21, 22. (а) Зашто крива религија никада није представљала озбиљну претњу обожавању Јехове? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

21 Крива религија никада није представљала озбиљну претњу обожавању Јехове. Зашто? Зато што је наш Величанствени Учитељ сачувао своју писану Реч, обзнанио своје име људима и открио им истину о себи и својим намерама (Ис. 30:20, 21). Обожавање Бога у складу са истином доноси нам радост, али се од нас очекује да се чврсто држимо библијске истине, да се потпуно ослонимо на Јехову и да следимо вођство његовог светог духа.

22 У следећем чланку ћемо сазнати како су настала нека лажна учења. Видећемо како светлост библијске истине разоткрива те лажи. Осим тога, видећемо како нас неупоредиви Заштитник истине, Јехова, благосиља познавањем истине коју ценимо као део нашег духовног наслеђа.