Пређи на садржај

Пређи на садржај

Испитајмо какве су намере нашег срца

Испитајмо какве су намере нашег срца

„Срце је варљивије од свега и на све је спремно“, пише у Библији (Јер. 17:9). Када наше срце нешто снажно жели, обично налазимо оправдање да себи ту жељу и испунимо.

Свето писмо нас упозорава: „Из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле“ (Мат. 15:19). Наше симболично срце нас може преварити и навести да оправдавамо поступке који нису по Божјој вољи. И можда нисмо ни свесни шта нам се догађа све док не направимо неки погрешан корак. Шта ће нам помоћи да препознамо намере нашег срца пре него што нас оно поведе странпутицом?

КАКО ДА ПРЕПОЗНАМО НАМЕРЕ СРЦА?

Како свакодневно читање Библије утиче на наше симболично срце?

Свакодневно читајмо Библију и дубоко размишљајмо о њеним саветима.

Апостол Павле је написао: „Божја реч је жива и делотворна, оштрија је од сваког двосеклог мача и продире дотле да раздваја душу и дух.“ Истина из Божје Речи „може просудити мисли и намере срца“ (Јевр. 4:12). Када о себи размишљамо у светлу онога што смо прочитали у Светом писму, то нам у великој мери помаже да препознамо намере свог срца. Веома је важно да сваког дана читамо Божју Реч и дубоко размишљамо о њеним саветима, јер се тако учимо да размишљамо попут Јехове!

Када живимо у складу с библијским саветима и начелима, то позитивно утиче на нашу савест, која нас опомиње и не дозвољава нам да оправдавамо нешто што је неисправно (Римљ. 9:1). Поред тога, у Библији се налазе примери  који нам служе као упозорење (1. Кор. 10:11). Оно што из тих примера можемо научити помоћи ће нам да не начинимо неки погрешан корак. Шта свако од нас треба да уради?

Молитве нам помажу да увидимо какви смо као особе

Молимо се Јехови да нам помогне да препознамо намере свог срца.

Јехова ’испитује срца‘ (1. Лет. 29:17). Он је „већи од нашег срца и зна све“ (1. Јов. 3:20). Њега нико не може преварити. Ако му у молитви отворено изнесемо своје бриге, осећања и жеље, он ће нам помоћи да препознамо намере свог срца. Чак га можемо молити да ’у нама створи чисто срце‘ (Пс. 51:10). Према томе, да бисмо јасно видели чему је наше срце склоно, веома је важно да се молимо.

Скупштински састанци нам помажу да препознамо намере свог срца

Будимо пажљиви на скупштинским састанцима.

Када пажљиво пратимо оно што се износи на скупштинским састанцима, можемо јасније увидети какви смо заиста као особе, то јест какво је наше срце. Вероватно нећемо на сваком састанку сазнати нешто ново, али информације и поуке које се износе на њима помоћи ће нам да боље разумемо библијска начела и да преиспитамо своје срце. Поред тога, коментари наше браће и сестара нас такође могу навести да размислимо о томе како да се у нечему побољшамо (Посл. 27:17). Уколико нисмо редовни на састанцима, то ће лоше утицати на нашу духовност и довешће до тога да ’идемо за својим себичним жељама‘ (Посл. 18:1). Зато је на месту да се питамо: ’Да ли редовно долазим на састанке и пажљиво пратим оно што се на њима износи?‘ (Јевр. 10:24, 25).

КУДА ЋЕ НАС ОДВЕСТИ НАШЕ СРЦЕ?

Наше варљиво срце нас може завести у много чему. Хајде да размотримо како се то може десити када је реч о материјалним стварима, алкохолним пићима, друштву и разоноди.

Материјалне ствари.

Сасвим је нормално што желимо да задовољимо своје физичке потребе. Међутим, Исус је навео један пример који показује зашто је опасно придавати превелик значај материјалним стварима. Испричао је поређење о једном богатом човеку који није имао где да скупи летину јер су му житнице већ биле пуне. Зато је хтео да сруши старе житнице и да сагради веће. Рекао је: „Тамо [ћу] скупити све своје жито и сва своја добра. И рећи ћу себи: ’Имаш много добара на залихи за много година. Почивај, једи, пиј, уживај.‘“ Међутим, није узео у обзир једну непобитну чињеницу: Те исте ноћи је могао изгубити живот (Лука 12:16-20).

Како залазимо у године, можемо почети да претерано бринемо од чега ћемо живети када остаримо. Та брига нас може навести да тражимо изговоре што остајемо прековремено на послу у време састанака или што на неки други начин запостављамо духовне активности. Или смо можда младе особе које схватају да је пуновремена служба најбољи животни позив, али оклевамо да почнемо с њом, јер желимо да се најпре материјално обезбедимо? Зар  не би требало да сада дамо све од себе како бисмо били богати пред Богом? Ко нам може гарантовати да ћемо сутра бити живи?

Алкохолна пића.

У Пословицама 23:20 пише: „Не буди међу онима који се опијају вином.“ Ако неко баш ужива у алкохолним пићима, можда ће с временом почети да се оправдава што их често конзумира. Можда каже да пије да би се опустио, а не да би се напио. Али ако не можемо да се опустимо без алкохола, то значи да је време да поштено преиспитамо склоности свог срца.

Друштво.

Наравно, немогуће је избећи сваки контакт с људима који не служе Јехови будући да с њима идемо у школу, радимо или им проповедамо добру вест. Међутим, сасвим је нешто друго ако се с њима дружимо и можда чак постанемо добри пријатељи. Да ли тврдимо да имају многе добре особине и на тај начин оправдавамо свој избор друштва? У Библији стоји следеће упозорење: „Не заваравајте се! Лоше друштво квари добре навике“ (1. Кор. 15:33). Као што мала количина токсичних материја може загадити чисту воду, тако и дружење са онима који не служе Богу може угрозити нашу духовност и навести нас да прихватимо гледишта, начин одевања, говор и понашање овог света.

Разонода.

Захваљујући савременој технологији многи видови забаве су нам на дохват руке. Међутим, већина тога није за праве хришћане. Апостол Павле је написао: ’Нека се свака нечистоћа и не спомиње међу вама‘ (Еф. 5:3). Али може се десити да нас срце вуче да гледамо или слушамо нешто нечисто. Можда сматрамо да треба себи да дамо мало одушка и да је лична ствар како ћемо то урадити. Међутим, послушајмо Павлов савет и немојмо дозволити себи да гледамо или слушамо нешто нечисто.

МОЖЕМО ИСПРАВИТИ СВОЈЕ ПРОПУСТЕ

Можда нас је срце преварило и можда нам је прешло у навику да оправдавамо неисправно понашање. Међутим, можемо исправити своје пропусте (Еф. 4:22-24). Размотримо два примера.

Мигел * је морао да промени своје гледиште о материјалним стварима. Он каже: „Са својом супругом и сином живим у земљи у којој се сматра да је веома важно имати најновије и најбоље уређаје, као и што више удобности. У једном тренутку сам живео само за то да набавим што више ствари које овај свет нуди мислећи да ипак нећу постати материјалиста. Међутим, врло брзо сам схватио да је трка за материјалним стварима трка без краја. Молио сам се Јехови у вези са својим ставовима и стањем свог срца. Рекао сам му да као породица желимо да му што више служимо. Одлучили смо да поједноставимо свој живот и да се преселимо тамо где је потребно више објавитеља. Убрзо смо почели с пионирском службом. Схватили смо да не треба да имамо много материјалних ствари да бисмо били срећни.“

Оно што је Ли доживео показује како нам искрено самоиспитивање може помоћи да оставимо лоше друштво. Он каже: „Због природе свог посла често сам био у друштву пословних партнера из иностранства. Знао сам да се током пословних састанака мало више пије, али пријало ми је да будем на њима. У више наврата сам се скоро напио након чега ме је гризла савест. Схватио сам да морам искрено преиспитати своје срце. Савети из Божје Речи и предлози старешина помогли су ми да разумем да је проблем био у томе што сам желео да будем у друштву људи који не воле Јехову. Сада се трудим да већину свог посла обављам путем телефона, а контакт с пословним партнерима сам свео на минимум.“

Треба да будемо искрени према себи како бисмо препознали намере свог срца. Поред тога, потребно је да молимо Јехову да нам помогне у томе, јер „он познаје тајне срца“ (Пс. 44:21). Он нам је дао и своју Реч, која нам служи као огледало (Јак. 1:22-25). Од непроцењиве су вредности савети и опомене које добијамо путем наше литературе и скупштинских састанака. Захваљујући свему томе, можемо чувати своје срце и наставити да идемо стазом праведности.

^ одл. 18 Имена су промењена.