Пређи на садржај

Пређи на садржај

Њихов вишак покрива оскудицу

Њихов вишак покрива оскудицу

БИЛО је то 49. године н. е. Петар, Јаков и Јован, „који су сматрани стубовима“ скупштине, поверили су један задатак апостолу Павлу и његовом сараднику Варнави. Замолили су их да док буду проповедали незнабошцима мисле на сиромашне хришћане (Гал. 2:9, 10). Да ли су они то и учинили?

Павлове посланице откривају да су томе заиста посветили пажњу. На пример, Павле је хришћанима у Коринту написао следеће: „Што се тиче сакупљања за свете, чините и ви онако како сам одредио галатијским скупштинама. Сваког првог дана у недељи нека свако од вас у свом дому ставља на страну и скупља колико може, да не буде скупљања кад ја дођем. А кад дођем, послаћу оне које препоручите писмима да однесу ваш дар у Јерусалим“ (1. Кор. 16:1-3).

У другом писму које је упутио Коринћанима Павле је објаснио да су се прилози сакупљали „у сврху изједначавања“, то јест да нечији вишак покрије нечију оскудицу (2. Кор. 8:12-15).

Када је Павле отприлике 56. године писао хришћанима у Риму, сакупљање прилога је било скоро завршено. Он је рекао: „Сада идем у Јерусалим да помогнем светима. Јер они у Македонији и Ахаји радо су скупили помоћ за сиромашне свете у Јерусалиму“ (Римљ. 15:25, 26). Павле је убрзо затим отишао у Јерусалим и када је тамо био ухапшен римском намеснику Феликсу је рекао: „Дошао [сам] да свом народу донесем дарове за сиромашне и да принесем жртве“ (Дела 24:17).

На основу онога што је Павле рекао о хришћанима у Македонији можемо закључити какав су став имали хришћани у првом веку. Он је рекао да су их они ’усрдно молили и преклињали да им омогуће да приложе свој великодушни дар‘. Апостол Павле је подстакао Коринћане да се угледају на њих. Рекао је: „Нека свако учини како је одлучио у срцу, не нерадо или на силу, јер Бог воли онога ко радосно даје.“ Зашто су хришћани у првом веку били тако великодушни? Зато што су желели ’не само да подмире потребе светих него и да пруже подстицај за многобројне захвале Богу‘ (2. Кор. 8:4; 9:7, 12). И ми треба да имамо исти циљ. Јехова Бог ће сигурно благословити такав добар и несебичан дух, а његов благослов је оно што човека заиста обогаћује (Посл. 10:22).

КАКО НЕКИ ПОДУПИРУ МЕЂУНАРОДНО ДЕЛО ПРОПОВЕДАЊА

Као и у време апостола Павла, и данас многи ’стављају на страну‘, то јест издвајају извесну суму коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Међународно дело проповедања“ (1. Кор. 16:2). Скупштине сваког месеца прослеђују тај новац подружници Јеховиних сведока у својој земљи. Донације се такође могу послати директно подружници. Контактирајте са подружницом Јеховиних сведока у вашој земљи да бисте сазнали које правно лице користи Заједница. Адресе подружница налазе се на сајту www.jw.org. Подружници се могу послати следеће донације:

ДИРЕКТНЕ ДОНАЦИЈЕ

  • Прилози могу бити у виду накита, новца или других драгоцености.
  • Уз такве донације треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то директна донација.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

  • Новац се може поверити Заједници на коришћење за међународно дело проповедања. Међутим, на захтев донатора, новац се може вратити. За даљње информације, молимо вас да ступите у везу с подружницом у вашој земљи.
  • Уз такве донације треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то условна донација.

Осим директних донација у виду драгоцености и новца постоје и други начини за подупирање нашег међународног дела проповедања. Молимо вас да контактирате са подружницом у вашој земљи да бисте се информисали о законским прописима у извесним случајевима. У остале донације спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензионог осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права власништва донатора, који може доживотно да их користи. Контактирајте с подружницом у својој земљи пре него што извршите пренос власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

Више информација о било којој врсти донација можете добити од локалне подружнице или од подружнице која је надлежна за вашу земљу.