Пређи на садржај

Пређи на садржај

Понашајмо се као мањи

Понашајмо се као мањи

„Kо се међу свима вама понаша као мањи, тај је велики“ (ЛУКА 9:48)

1, 2. Који је савет Исус дао својим апостолима и зашто?

БИЛО је то 32. године н. е. Исус је био на подручју Галилеје када је дошло до неких проблема. Његови апостоли су се расправљали око тога ко је највећи међу њима. Јеванђелиста Лука је написао следеће: „Почели [су] да размишљају о томе ко би од њих могао бити највећи. Исус је знао о чему размишљају у свом срцу, па је узео дете, ставио га поред себе и рекао им: ’Ко прима ово дете у моје име, прима и мене, а ко прима мене, прима и онога који ме је послао. Јер ко се међу свима вама понаша као мањи, тај је велики‘“ (Лука 9:46-48). Исус је био стрпљив с њима, али им је ипак јасно ставио до знања колико је важно да буду понизни.

2 Да ли је тај Исусов савет одражавао гледиште тадашњих Јудејаца? Или је био у потпуној супротности са духом тог времена? О приликама у тадашњем друштву у једном делу се каже следеће: „Стално се наметало питање ко заслужује већу част и да ли је онима који су уживали углед указано поштовање“ (Theological Dictionary of the New Testament). Исус је поучавао своје апостоле да не буду као ти људи.

3. (а) Шта значи понашати се као мањи и зашто је то понекад тешко? (б) Која ћемо питања размотрити?

3 Грчка реч која је преведена као „мањи“ означава некога ко је скроман, ненаметљив, понизан, неважан и без неког великог угледа и утицаја. Исус је рекао својим апостолима да треба да буду понизни и скромни попут деце. Тај савет важи и за данашње хришћане баш као што је важио и за оне у  првом веку. Вероватно нам је барем у неким ситуацијама тешко да се понашамо као мањи. Будући да смо несавршени, склони смо томе да будемо поносни и можда због тога тежимо за неким угледом. Под утицајем такмичарског друштва у коме живимо и духа света можемо постати сујетни, свадљиви или лукави. Шта нам може помоћи да се понашамо као мањи? У ком смислу је ’велик онај ко се понаша као мањи‘? На којим подручјима живота посебно треба да се трудимо да испољавамо понизност?

„О ДУБИНО БОГАТСТВА, МУДРОСТИ И ЗНАЊА БОЖЈЕГ“

4, 5. Шта нас може подстаћи да будемо понизни? Објасни.

4 Један од начина да развијамо понизност јесте да дубоко размишљамо о томе колико је Јехова узвишен. У ствари, „разум је његов недокучив“ (Ис. 40:28). Говорећи о Јеховиној узвишености, апостол Павле је написао: „О дубино богатства, мудрости и знања Божјег! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљ. 11:33). Иако се знање којим човечанство располаже прилично увећало од времена када је Павле написао ове речи пре око 2 000 година, ова изјава је још увек тачна. Без обзира на знање које имамо, бићемо понизни ако схватимо да нема краја стицању знања о Јехови, његовим делима и његовом начину размишљања.

5 На пример, Лео * је почео да гледа на себе као на мањег када је разумео да људи једноставно не могу у потпуности схватити Божји начин размишљања и поступања. Он је још као младић био фасциниран науком. Почео је да студира астрофизику јер је желео да сазна што више о свемиру. Али је увидео да наука нема одговоре на сва питања. Он је рекао: „На студијама сам схватио да на основу садашњих научних теорија људи по свему судећи никада неће у потпуности разумети свемир. Зато сам почео да студирам права.“ Лео је постао окружни тужилац, а касније и судија. С временом су он и његова супруга почели да проучавају Библију са Јеховиним сведоцима, прихватили су истину и почели да служе Богу. Шта је помогло Леу да се и поред образовања и угледа које је стекао понаша као мањи? Без оклевања је рекао: „Помогло ми је сазнање да без обзира на то колико смо научили о Јехови и свемиру, још увек има много тога што треба открити.“

Јехова нам је исказао част тиме што нам је омогућио да проповедамо добру вест

6, 7. (а) Какав пример понизности пружа Јехова? (б) Како Божја понизност некога може чинити „великим“?

 6 Чињеница да је и сам Јехова понизан може нам помоћи да развијамо ту особину. Размислимо о следећим речима: „Ми смо Божји сарадници“ (1. Кор. 3:9). Можемо ли замислити да нам Јехова, најузвишенија личност, исказује част тиме што нам омогућује да користимо његову Реч, Библију, да бисмо проповедали добру вест? Премда је Јехова тај који даје да семе истине расте, нама је дозволио да као његови сарадници то семе сејемо и заливамо (1. Кор. 3:6, 7). Зар то није изузетан пример његове понизности? То сигурно треба да нас подстакне да се понашамо као мањи.

7 Божја понизност је оставила огроман утисак на псалмисту Давида. Он је у песми рекао Јехови: „Ти ми дајеш свој штит спасења, понизност ме твоја великим чини“ (2. Сам. 22:36). Давид је рекао да је сав углед у Израелу имао захваљујући томе што је Јехова понизан, то јест што је милосрдно обратио пажњу на њега (Пс. 113:5-7). А шта можемо рећи за себе? Када је реч о нашим особинама, способностима или нашем угледу, шта од тога нисмо добили од Јехове? (1. Кор. 4:7). Онај ко се понаша као мањи јесте велик у том смислу што га Јехова може користити у већој мери (Лука 9:48). Да видимо како.

’КО ЈЕ МЕЂУ ВАМА МАЊИ, ТАЈ ЈЕ ВЕЛИКИ‘

8. Како понизност утиче на наш став према Јеховиној организацији?

8 Да бисмо у Божјој организацији били срећни и задовољни и да бисмо подупирали скупштину, неопходно је да будемо понизни. Узмимо као пример оно што се догодило Петри, једној девојци чији су родитељи Јеховини сведоци. Пошто је волела да све ради на своју руку, удаљила се од скупштине. Међутим, неколико година касније поново је почела да долази на састанке. Сада је срећна што је део Јеховине организације и спремно подупире скупштину. Шта се то код ње променило? Она каже: „Да бих се у Божјој организацији осећала као код куће, морала сам да схватим шта значи бити понизан и скроман и да развијем те особине.“

9. Какав став према духовној храни има понизна особа и зашто Јехова у том случају може више да је користи?

9 Понизна особа је истински захвална Јехови за све што јој пружа, укључујући и духовну храну. Таква особа зато марљиво проучава Библију и радо чита Стражарску кулу и Пробудите се! Попут многих Јеховиних слугу има навику да прочита све нове публикације пре него што их одложи у своју библиотеку. Када понизно и са захвалношћу читамо и проучавамо библијске публикације, ми духовно напредујемо и Јехова може више да нас користи у служби (Јевр. 5:13, 14).

10. Како се у скупштини можемо понашати као мањи?

10 Онај ко се понаша као мањи јесте „велики“ на још један начин. У свакој скупштини има духовно зрелих мушкараца који су под вођством Јеховиног светог духа наименовани да служе као старешине. Они организују скупштинске састанке, службу проповедања и пастирску службу. Када се понашамо као мањи тако што их  спремно подупиремо, доприносимо томе да у скупштини владају радост, мир и јединство. (Прочитати Јеврејима 13:7, 17.) Ако служиш као старешина или слуга помоћник, сигурно си захвалан Јехови што ти је поверио ту службу.

11, 12. Шта ће нам помоћи да дамо већи допринос Јеховиној организацији и зашто је то тако?

11 Онај ко се понаша као мањи јесте „велики“, то јест може дати већи допринос Јеховиној организацији, зато што га понизност чини добрим Божјим слугом. Исус је морао да поучи своје ученике да се понашају као мањи зато што је на неке од њих утицао дух тог доба. У Луки 9:46 се каже да су почели да „размишљају о томе ко би од њих могао бити највећи“. Да ли можда мислимо да смо на неки начин бољи од наших суверника или од других људи? Многи у свету око нас су поносни и себични. Немојмо дозволити себи да будемо попут њих, већ развијајмо понизност. Када тако радимо и када нам је вршење Јеховине воље најважније у животу, браћа и сестре ће више уживати у нашем друштву.

12 Исусов савет да се понашамо као мањи заиста је користан. Сигурно бисмо желели да у свим ситуацијама будемо такви, али обратимо сада пажњу на три конкретна подручја живота.

ТРУДИМО СЕ ДА БУДЕМО МАЊИ

13, 14. Како муж и жена треба да се понашају и како ће то утицати на њихов брак?

13 У браку. Многима је у данашње време толико стало до сопствених права да врло често инсистирају на њима чак и када тиме угрожавају права других. Међутим, онај ко жели да буде мањи води се оним што је апостол Павле написао у посланици Римљанима. Он је рекао: „Зато се трудимо да унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо“ (Римљ. 14:19). Особа која се влада као мања унапређује мир са свима, а посебно са својим брачним другом.

14 На пример, каква је ситуација када је реч о слободном времену? Можда би брачни другови на различите начине искористили слободно време. Муж, рецимо, воли да остане код куће и чита неку књигу, док жена можда више воли да негде изађу или да посете пријатеље. Жени ће несумњиво бити лакше да поштује мужа који је понизан и узима у обзир и њене жеље, а не само своје. А муж ће сигурно више волети и ценити своју жену кад види да она не инсистира да увек буде по њеном већ да узима у обзир и његове жеље. Брачна веза ће бити јача ако се и муж и жена труде да се понашају као мањи. (Прочитати Филипљанима 2:1-4.)

15, 16. Шта је Давид рекао у 131. псалму и како то треба да утиче на наше понашање у скупштини?

15 У скупштини. Многи људи у свету би хтели да њихове жеље одмах буду испуњене. Стрпљења немају, а и не могу да чекају. Ако се трудимо да се понашамо као мањи, онда ћемо бити спремни да чекамо на Јехову. (Прочитати Псалам 131:1-3.) Ако смо понизни и чекамо на Јехову, имаћемо заштиту и благослов, утеху и унутрашњи мир. Сасвим је разумљиво што је Давид подстицао своје сународнике да стрпљиво чекају на Бога!

16 И ми можемо на сличан начин добити утеху ако понизно чекамо  на Јехову (Пс. 42:5). Можда желиш „хвале вредну службу“ и хтео би да ’служиш као надгледник‘ (1. Тим. 3:1-7). Наравно, требало би да учиниш све што можеш како би омогућио светом духу да ти помогне да развијеш особине које треба да има један надгледник. Али шта ако изгледа да у твом случају то траје мало дуже? Онај ко се понаша као мањи, ко стрпљиво чека да добије ту службу, наставиће да радосно служи Јехови и прихватиће свако задужење.

17, 18. (а) Зашто је добро да се извинимо и да другима опраштамо? (б) Према Пословицама 6:1-5, шта треба да урадимо ако због неких непредвиђених околности не можемо да одржимо реч?

17 У нашем односу са другима. Многима је тешко да се извине. Међутим, Божје слуге се понашају као мање када су спремне да признају своје грешке и моле за опроштај. Оне су такође спремне да опросте другима. Понос доводи до подела и размирица, а опраштање унапређује мир у скупштини.

18 Можда ће се десити да не можемо да одржимо реч зато што су неке ствари измакле нашој контроли. То је још једна ситуација у којој треба да се ’понизимо‘ тако што ћемо се искрено извинити. Иако део одговорности можда можемо пребацити на друге, ако смо понизни онда ћемо бити спремни да признамо своје грешке. (Прочитати Пословице 6:1-5.)

У којим ситуацијама се можемо понашати као мањи?

19. Зашто треба да будемо захвални за библијски савет да се понашамо као мањи?

19 Заиста смо захвални што нас Божја Реч подстиче да се понашамо као мањи. Иако је то понекад тешко, ако исправно сагледамо свој положај пред Створитељем и ако ценимо његову понизност, имаћемо жељу да развијамо ту лепу особину. Тако ћемо бити још вреднији у Јеховиним очима. Зато се сви понашајмо као мањи.

^ одл. 5 Имена су промењена.