Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус као пример понизности

Исус као пример понизности

„Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама“ (ЈОВ. 13:15)

1, 2. Какву је поуку Исус пружио својим апостолима последње ноћи свог живота на земљи?

БИЛА је то последња ноћ Исусовог живота на земљи. Те ноћи је био са својим апостолима у горњој соби једне куће у Јерусалиму. Током вечере је устао и скинуо своје хаљине, то јест огртач. Опасао се пешкиром, насуо воду у посуду и почео да пере ноге својим ученицима и да их брише пешкиром. Затим је поново узео свој огртач. Зашто је Исус показао такву понизност? (Јов. 13:3-5).

2 Сам Исус је објаснио разлог рекавши: „Да ли схватате шта сам вам учинио? [...] Ако сам ја, Господ и Учитељ, вама опрао ноге, и ви треба један другом да перете ноге. Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама“ (Јов. 13:12-15). Показавши такву понизност, Исус је својим апостолима пружио поуку која им се сигурно урезала у мисли и која их је подстакла да и они буду понизни.

3. (а) Како је Исус у два наврата истакао колико је важно бити понизан? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Међутим, то није био први пут да је Исус истакао колико је важно бити понизан. Једном приликом, када су неки апостоли показали такмичарски дух, он је узео једно дете, ставио га поред себе и рекао им: „Ко прима ово дете у моје име, прима и мене, а ко прима мене, прима и онога који ме је послао. Јер ко се међу свима вама понаша као мањи, тај је велики“ (Лука 9:46-48). Будући да је био свестан да су фарисеји чезнули за угледом и истакнутим положајем, Исус је касније рекао: „Ко се узвисује, биће понижен, а ко се  понизује, биће узвишен“ (Лука 14:11). Очигледно је желео да његови ученици буду понизни. Није желео да буду арогантни и да мисле да су бољи од других. С циљем да се угледамо на њега, погледајмо поближе како је он показао понизност и како та особина користи и ономе ко је показује и другима.

„НИСАМ СЕ ОКРЕНУО НА ДРУГУ СТРАНУ“

4. Како је Божји јединорођени Син испољавао понизност пре него што је дошао на земљу?

4 Божји јединорођени Син је испољавао понизност чак и пре него што је дошао на земљу. Исус је небројено много година провео са својим Оцем на небу. У Исаији се о блиском односу између Оца и Сина каже следеће: „Суверени Господ Јехова дао ми је језик поучених, да знам шта да кажем уморноме. Сваког јутра ме буди, буди ми уши да га слушам као што слушају они који се поучавају. Суверени Господ Јехова отворио ми је уши, и ја се нисам бунио. Нисам се окренуо на другу страну“ (Ис. 50:4, 5). Божји Син је био понизан и обраћао је пажњу на оно чему га је Јехова поучавао. Био је вољан и спреман да учи од Бога. Исус је из прве руке могао видети колико је Јехова био понизан када је исказивао милосрђе према грешним људима.

5. Како је Исус у улози арханђела Михаила оставио пример понизности и скромности?

5 Међутим, нису сва створења на небу имала исти став као Божји јединорођени Син. Анђео који је постао Сатана Ђаво није желео да учи од Јехове већ је код себе развио особине које су потпуно супротне понизности. Постао је уображен и мислио је да је бољи од других. На крају се побунио против Јехове. С друге стране, Исус није био незадовољан својим положајем на небу нити је желео да злоупотреби свој ауторитет. На пример, као арханђео Михаило, Исус није прелазио границе свог ауторитета када је имао „спор с Ђаволом око Мојсијевог тела“, већ је показао понизност и скромност. Препустио је Јехови, Врховном Судији, да реши ту ствар на свој начин и у своје време. (Прочитати Јудину 9.)

6. Како је Исус показао понизност тиме што је пристао да буде Месија?

6 Међу стварима које је Исус сазнао током свог предљудског постојања сигурно су била и пророчанства о неким детаљима из његовог живота на земљи у својству Месије. Дакле, вероватно је знао да га очекују непријатности. Па ипак, Исус је пристао да дође на земљу и умре као проречени Месија. Зашто? Истичући понизност Божјег јединорођеног Сина, апостол Павле је написао: „Иако је био у Божјем обличју, није помишљао на отимање — да буде једнак Богу. Напротив, одрекао се самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима“ (Фил. 2:6, 7).

„ПОНИЗИО СЕ“ КАО ЧОВЕК

Како нам може користити Исусов пример?

7, 8. Како је Исус испољавао понизност током детињства као и током своје службе?

7 „Кад је [Исус] по обличју постао човек“, написао је апостол Павле, „понизио се и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу“ (Фил. 2:8). Исус је још од детињства испољавао понизност. Иако су га одгајали несавршени родитељи, Јосиф  и Марија, Исус им је био послушан (Лука 2:51). То је заиста одличан пример за децу, јер ће их Бог благословити зато што су послушна својим родитељима.

8 Исус је и као одрасла особа био понизан јер је предност давао вршењу Јеховине воље, а не испуњавају својих жеља (Јов. 4:34). Током своје службе користио је Божје лично име и помагао искреним особама да добро упознају Јехову и да сазнају каква је његова намера са људима. Исус је и живео у складу са оним чему је поучавао друге. На пример, прва ствар коју је споменуо у узорној молитви била је: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Мат. 6:9). Своје следбенике је тиме поучио да је посвећење Јеховиног имена најважније. И сам је живео у складу с тим. Пред крај своје службе на земљи, Исус је у молитви Јехови могао рећи: „Обзнанио сам [апостолима] твоје име и обзнањиваћу га“ (Јов. 17:26). Осим тога, Исус је током своје службе на земљи увек приписивао Јехови заслугу за оно што је чинио (Јов. 5:19).

9. Шта је Захарија прорекао за Месију и како се то испунило на Исусу?

9 Пророк Захарија је за Месију прорекао следеће: „Радуј се много, кћери сионска! Кличи победнички, кћери јерусалимска! Ево, долази ти твој краљ! Он је праведан и спасен, понизан је и јаше на магарцу, на магарету, младунчету магарице“ (Зах. 9:9). Ове речи су се испуниле када је Исус 33. године н. е. ушао у Јерусалим пре Пасхе. Многи из народа су простирали своје хаљине по путу, као и гране које су секли са дрвећа. Цео народ се ускомешао док је он улазио у град. Али Исус је био понизан чак и када су му клицали као Краљу (Мат. 21:4-11).

10. Шта је Исус доказао својом послушношћу до саме смрти?

10 Исус је био понизан и послушан све до своје смрти на мученичком стубу. Он  је тако на најбољи могући начин доказао да људи могу остати верни Јехови чак и у изузетно тешким кушњама. Исус је такође показао да Сатана није био у праву када је тврдио да људи служе Јехови из себичних разлога (Јов 1:9-11; 2:4). Христ је својом беспрекорношћу доказао да Јехова има право да буде Врховни Владар. Јехова се сигурно радовао док је посматрао непоколебљиву верност свог понизног Сина. (Прочитати Пословице 27:11.)

11. Какву су могућност добили људи који исказују веру у откупну жртву Исуса Христа?

11 Својом смрћу на мученичком стубу, Исус је положио откупну жртву за човечанство (Мат. 20:28). То је несавршеним људима отворило могућност да добију вечни живот, док је у исто време задовољена правда. Апостол Павле је написао: „Једним чином оправдања све врсте људи [су] проглашене праведнима и добијају живот“ (Римљ. 5:18). Исусова смрт је отворила могућност да духом помазани хришћани добију бесмртан живот на небу, а „друге овце“ вечни живот на земљи (Јов. 10:16; Римљ. 8:16, 17).

ЈА САМ „ПОНИЗАН У СРЦУ“

12. Како је Исус показао понизност и благост према несавршеним људима?

12 Исус је позвао к себи све који су „изморени и оптерећени“. Рекао им је: „Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим“ (Мат. 11:28, 29). Понизност и благост су подстакле Исуса да буде добар и непристран према несавршеним људима. Био је разуман у ономе што је очекивао од својих ученика. Похваљивао их је и храбрио. Није чинио ништа због чега би се они осећали безвредно. Сигурно није био груб нити непријатан. Напротив, гарантовао је својим следбеницима да ће се окрепити уколико му се приближе и уколико живе по његовим учењима, јер је његов јарам угодан и његов терет је лак. У његовом присуству су се сви добро осећали, и мушкарци и жене, и млади и стари (Мат. 11:30).

Исус је био изузетно саосећајан

13. Како је Исус показао самилост према онима који су били у тешкој ситуацији?

13 Исус је био самилостан према људима који су били у тешкој ситуацији и зато је обраћао пажњу на њихове потребе. У близини Јерихона наишао је на два слепа просјака. Један од њих се звао Вартимеј. Њих двојица су молили Исуса за помоћ, али народ их је ућуткивао. Исус је у тој ситуацији  лако могао да их игнорише, али он је рекао да их позову и сажаливши се на њих, вратио им је вид. Он је заиста опонашао свог Оца, Јехову, показујући понизност и милосрђе према несавршеним људима (Мат. 20:29-34; Мар. 10:46-52).

„КО СЕ ПОНИЗУЈЕ, БИЋЕ УЗВИШЕН“

14. Шта је Исус постигао својом понизношћу?

14 Исус Христ је својом понизношћу донео велику радост Јехови, а људима многе благослове. Јехова се радовао док је посматрао како се његов вољени Син понизно подлаже његовој вољи. Апостоли и ученици су били окрепљени поред њега јер је био благе нарави. Својим примером, учењима и срдачним похвалама подстицао их је да у духовном погледу напредују. Исус је у својој понизности помагао и обичном народу, поучавао га и тешио. Заправо, сви људи који прихвате Исусову откупну жртву имаће велике благослове.

15. Како је понизност користила Исусу?

15 Да ли је понизност користила и самом Исусу? Јесте. Он је својим ученицима рекао: „Ко се узвисује, биће понижен, а ко се понизује, биће узвишен“ (Мат. 23:12). И у његовом случају се показало да је то тачно. Апостол Павле је рекао: ’Бог га је [Исуса] узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом, и да сваки језик јавно призна Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца.‘ Јехова Бог је узвисио свог Сина јер је понизно и верно извршио своју службу на земљи и дао му је власт над свим створењима на небу и на земљи (Фил. 2:9-11).

ИСУС ЋЕ ’ЈАХАТИ ЗАСТУПАЈУЋИ ИСТИНУ И ПОНИЗНОСТ‘

16. На основу чега знамо да ће понизност и даље бити одлика Божјег Сина?

16 Понизност ће и даље бити одлика Божјег Сина. Псалмиста је пророчански говорио о томе како ће Исус са свог узвишеног положаја на небу деловати против својих непријатеља. Он је у песми рекао: „У величанству своме успешно изврши задатак свој, јаши заступајући истину, понизност и праведност“ (Пс. 45:4). Исус Христ ће у Армагедону заступати не само истину и праведност већ и понизност. А шта ће се догодити на крају Хиљадугодишње владавине када он као Месијански Краљ „уништи сваку управу и сваку власт и силу“? Да ли ће и тада бити понизан? Наравно да хоће, јер ће тада „предати краљевство свом Богу и Оцу“. (Прочитати 1. Коринћанима 15:24-28.)

17, 18. (а) Зашто је за Јеховине слуге важно да се угледају на Исуса што се тиче понизности? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 А ми? Да ли ћемо се угледати на Христа и бити понизни? Како ћемо проћи када Краљ Исус Христ дође да изврши пресуду у Армагедону? То што ће он заступати истину, понизност и праведност говори о томе какве ће људе спасти. Дакле, живот нам зависи од тога да ли смо понизни. Надаље, баш као што је понизност користила и Исусу и другима, и за нас ће испољавање понизности бити корисно на више начина.

18 Шта ће нам помоћи да се угледамо на Исуса што се тиче понизности? Како можемо бити понизни иако то није увек лако? О томе ће бити речи у следећем чланку.