Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Кад мораш да живиш с родитељима

Кад мораш да живиш с родитељима

ИЗАЗОВ

Често млади који желе да се осамостале наиђу на проблеме због којих морају да се врате код родитеља. Да ли се и теби то догодило?

Иако волиш своје родитеље, повратак ти може тешко пасти. На пример, девојка која се зове Сара * каже: „Док сам живела сама, имала сам више самопоуздања, јер нисам морала ни на кога да се ослањам. Сада се поново осећам као дете.“ Младић по имену Ричард рекао је нешто слично: „Нисам желео да се вратим код родитеља, али нисам могао ни да се издржавам сам. Осећао сам се као губитник.“

Ако се и ти налазиш у сличној ситуацији, овај чланак ти може помоћи да поново станеш на ноге.

РАЗЛОЗИ

Новчани проблеми. Многи млади се суоче са суровом реалношћу када увиде колики су трошкови живота. „Иако сам радио, потрошио сам сву уштеђевину“, каже Ричард, ког смо раније цитирали. Слично се догодили и Соњи, девојци која је отишла од куће са 24 године, а вратила се након годину и по дана. „Могла сам боље да располажем новцем“, она признаје. „Кад сам отишла од куће, нисам имала ништа, а сад сам се вратила у дуговима.“ *

Незапосленост. Губитак посла може да поремети и најпажљивије планове за осамостаљивање, као што је и Соња увидела. „Обучила сам се за медицинског радника и пријавила се у једну агенцију за запошљавање која ми је помогла да се запослим“, испричала је. „Али када сам добила отказ, руке су ми биле везане. Живела сам у малом месту без изгледа да поново пронађем посао у струци.“

Нереална очекивања. Када се запосле, неки млади нису уопште спремни за оно што са собом носи зарађивање за живот. Посао им је често тежи него што су очекивали. Када схвате да њихова дугоочекивана независност није тако сјајна, њихове илузије се распрше. Несумњиво нису очекивали да ће живот бити тако пун изазова.

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Разговарај с родитељима о повратку. На пример, договори се око следећих ствари: Колико дуго ћеш морати да живиш с њима? Како ћеш помоћи око трошкова? Које кућне послове ћеш обављати? Шта ћеш урадити како би поново био финансијски независан? Без обзира на то колико година имаш, задржи на уму да си се вратио под кров својих родитеља и да мораш да поштујеш њихова правила. (Библијска мисао: Излазак 20:12.)

Научи да располажеш новцем. У једном приручнику за младе о томе како располагати новцем (The Complete Guide to Personal Finance: For Teenagers and College Students) стоји следеће: „Начин на који трошиш новац уско је повезан с тим колико ћеш бити успешан у вођењу својих финансија [...] Прва и најважнија ствар јесте да се новац не троши на непотребне ствари.“ (Библијска мисао: Лука 14:28.)

Потражи добре савете. Родитељи и други одрасли могу ти помоћи да научиш да планираш трошкове и плаћаш рачуне. „Морала сам да се вратим на почетак и научим основне ствари“, каже девојка по имену Марија. „Једна пријатељица ми је помогла да направим списак потребних и непотребних трошкова. Нисам могла да верујем! Већина мојих издатака била је потпуно непотребна. Такође сам научила колико је самодисциплина важна за самосталан живот.“ (Библијска мисао: Пословице 13:10.)

Није толико важно шта радиш, већ колико си вешт у томе

Потруди се да пронађеш посао. Време које си раније проводио на послу сада искористи да тражиш ново запослење. Реч опреза: неки ће ти говорити да „следиш своје снове“. Али ако тражиш посао из снова, то ти знатно сужава избор и тако пропушташ друге прилике које ти се пружају. Немој се само концентрисати на одређену врсту посла него узми у обзир и друге могућности. Запамти да није толико важно шта радиш, већ колико си вешт у томе. У ствари, што си искуснији и вештији у свом послу, више ћеш уживати у њему. Не мораш да радиш оно што волиш да би волео оно што радиш.

^ одл. 5 Имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 8 Студенти се често сусрећу са истим проблемом. Према једном извештају објављеном у часопису The Wall Street Journal, студент из Сједињених Држава који узме зајам дипломира с просечним дугом од 33 000 долара.