Пређи на садржај

Пређи на садржај

Милиони примерака помоћног средства за описмењавање Посвети се читању и писању штампано је на преко 100 језика

Библијско образовање унапређује писменост

Библијско образовање унапређује писменост

„Писменост је људско право, средство за лични напредак и начин за друштвени и хумани развој.“ (Унеско) *

ИЗВЕШТАЈИ показују да широм света више од 700 милиона особа старијих од 15 година не зна да чита и пише. Као последица тога, они нису у могућности да уплове у свет знања, па тако ни да открију морална и духовна учења из Библије ’написана нама за поуку‘ (Римљанима 15:4). Зато су Јеховини сведоци у многим земљама укључили описмењавање у свој програм библијског образовања, и све то бесплатно. Да ли је то дало добре резултате?

Погледајмо рад Јеховиних сведока у Мексику, земљи где се углавном говори шпански. Почев од 1946, Сведоци су научили више од 152 000 особа да читају и пишу, а многе од њих су касније и саме постале учитељи. Као признање за свој рад, Сведоци примају многа писма од владе. У једном је стајало: „Овај Секретаријат  за образовање цени и похваљује ваш труд у унапређивању Програма за описмењавање одраслих.“

Програм за описмењавање користи и младима и старима. На пример, Хосефина је имала 101 годину када је почела да похађа овај курс и успешно га је завршила за две године.

Иако је главни језик у Мексику шпански, то није једини језик на коме се одржавају часови описмењавања. Године 2013, припадници осам урођеничких група су, захваљујући овом програму, научили да читају и пишу на свом матерњем језику.

Писменост је заиста вредан кључ који отвара ризницу знања. Али пре свега, она свим људима омогућује да читају Библију — књигу коју је Бог надахнуо и која их може ослободити сујеверја, лажних веровања и штетних навика (Јован 8:32).

^ одл. 2 Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу.