Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Кад веза не успе

Кад веза не успе

ИЗАЗОВ

„Мислила сам да сам нашла праву особу. ’С овим дечком могла бих да проведем вечност‘, говорила сам себи. Али након два месеца сам раскинула с њим. Нисам могла да верујем да се веза која је у почетку била тако лепа завршила тако брзо!“ (Ана). *

„Изгледало је да смо толико слични. У глави сам нас већ видела венчане. Међутим, с временом сам разумела да се много разликујемо. Када сам схватила колику бих грешку могла да направим, прекинула сам везу“ (Елена).

Да ли се и теби тако нешто десило? Ако јесте, значиће ти савети из овог чланка.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Раскид може болети и особу која је раскинула. „Грозно сам се осећала“, рекла је девојка по имену Сара, која је раскинула с дечком након шест месеци. „У једном моменту он је био део мог живота и будућности, а у другом је нестао. Када бих чула песме које смо волели, сетила бих се лепих тренутака које смо провели заједно. Када бих била на местима где смо заједно одлазили, осећала бих болну празнину. Та осећања су ме обузимала иако сам ја прекинула везу!“

Иако је болан, раскид може бити добра одлука. „Нико не жели да повреди другу особу“, каже Елена, коју смо цитирали на почетку. „С друге стране, схватиш да ћете обоје бити повређени ако наставите везу која очигледно не функционише.“ С тим се слаже и Сара. „Мислим да ако ниси срећан с неким у вези, вероватно нећеш бити срећан ни у браку с њим, па је раскид заправо најбоље решење“, каже она.

Ако раскинеш, не значи да си лоша особа. У суштини, веза треба да се заврши одлуком, а не обавезно браком. Ако се с једне или друге стране појаве озбиљне сумње у то да ли сте једно за друго, раскид би могао бити права одлука. Међутим, чињеница да је твоја веза била промашај не значи да си ти промашај. Раскид није крај света. Али како можеш да се опоравиш?

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Суочи се са својим болом. „Нисам изгубила само пријатеља, изгубила сам најбољег пријатеља“, признаје Елена. Кад с неким раскинеш, нормално је да једно време патиш. „Прекинута је веза“, каже младић по имену Адам, „и то не може проћи без икаквих болних осећања, чак и ако знаш да је тако најбоље.“ Можда се осећаш попут краља Давида који се спомиње у Библији. „Сву ноћ сузама постељу своју квасим“, написао је он када је пролазио кроз један веома тежак период (Псалам 6:6). Понекад је најбоље суочити се с болом, а не избегавати га. Први корак ка опоравку управо је прихватање онога што осећаш. (Библијска мисао: Проповедник 3:1, 4.)

Дружи се с онима којима је стало до тебе. Наравно, то је лакше рећи него учинити. „У почетку нисам желела никога да видим“, искрено каже раније цитирана Ана. „Требало ми је времена да се опоравим, да о свему добро размислим и све сложим у глави.“ Међутим, она је с временом увидела колико је мудро да проводи време с блиским пријатељима који је могу охрабрити. „Сада позитивније гледам на ствари“, каже она, „а то што сам прекинула везу не делује ми толико страшно као раније.“ (Библијска мисао: Пословице 17:17.)

Научи нешто из онога што се десило. Питај се: ’Да ли је ова ситуација открила подручја у којима треба да се побољшам? Да ли постоји ишта што бих могао другачије да урадим у следећој вези?‘ „Кад је прошло мало времена, могла сам добро да размислим о свему што се догодило“, каже девојка по имену Марија. „Међутим, морало је да прође време док нисам успела да на ствари гледам рационалније, без уплитања емоција.“ Раније поменути Адам рекао је нешто слично: „Требало ми је годину дана да преболим раскид. А још више док нисам био у стању да из тог искуства нешто и научим. Сазнао сам много о себи, супротном полу и везама. Сада ме тај раскид много мање боли.“

Моли се. Библија каже да Бог „лечи оне који су сломљеног срца, и превија њихове болне ране“ (Псалам 147:3). Он није брачни посредник, нити га можемо кривити за неуспелу везу, али нам жели најбоље. Зато му изливај сва своја осећања у молитви. (Библијска мисао: 1. Петрова 5:7.)

^ одл. 4 Имена у овом чланку су промењена.