Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ | РАД

Рад

Рад

Иако је Библија древна књига, њена начела су непролазна. Оно што у њој стоји о раду корисно је и данас, као и у време када је писана.

Који је исправан став према раду?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Да би се преживело у такмичарски настројеном пословном свету, посао мора доћи испред свега. Због таквог става, неки су постали толико обузети послом да су занемарили породицу и здравље.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија истиче уравнотежен став према раду. У њој се хвали марљивост, а осуђује лењост (Пословице 6:6-11; 13:4). У исто време, она не подстиче људе да постану радохоличари. Уместо тога, говори о предности уживања у разумним периодима разоноде. У Проповеднику 4:6 се каже: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром.“ Према томе, не треба толико да се заокупимо послом да занемаримо породицу и здравље. Нема никакве користи од исцрпљивања.

„Нема за човека ништа боље него да једе и да пије и да му душа ужива у добру од труда његовог.“ (Проповедник 2:24)

 Да ли је важно којим се послом бавите?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Добра плата значи добар посао. Такав начин размишљања, заједно са жељом за лаком зарадом, навела је неке да се упусте у непоштене, па чак и незаконите послове.

С друге стране, има и оних који се воде филозофијом ’следи своје снове‘ и ’ради оно што волиш‘ и зато прихватају само оне послове који их непрестано надахњују. Уколико посао који раде није њихов „животни сан“ или код њих не изазива скок адреналина, сматрају га досадним. Зато имају негативан став и раде таман толико да се провуку. Можда ће чак одбити и добре послове јер сматрају да су им испод части.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија не одобрава непоштене послове нити оне који на било који начин штете другима (Левитска 19:11, 13; Римљанима 13:10). Поштен посао користи свима, па и самом раднику који тако ’чува чисту савест‘ (1. Петрова 3:16).

У Библији се такође каже да рад служи племенитој сврси — да зарадимо за живот и издржавамо породицу — а не само томе да нас испуни. Иако је свакако лепо кад уживамо у свом послу, то није наш првенствени циљ.

„Мој тата има пуно обавеза. Осим што иде на посао, има одговорности у скупштини Јеховиних сведока, којој припадамо. Међутим, он има добре радне навике. Кад заврши све што је неопходно, још увек има времена за мене, моју сестру и маму. Он увек има шта да ради, али све држи у равнотежи.“ (Алана)

Тачно је да нас инфлација и раст цена могу навести да се бринемо како ћемо саставити крај с крајем. Па ипак, Библија подстиче на уравнотежен став: „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:8). Ове речи не значе да треба да будемо аскете. Али важно је да будемо реални у вези с оним што можемо себи да приуштимо (Лука 12:15).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ.

Будите марљиви. Занимајте се за свој посао. Потрудите се да постанете вешти у њему, чак и ако га сматрате неугледним или мислите да нисте рођени за њега. Марљив рад води до осећања задовољства због постигнутих резултата. Уз то, тиме што постајете вештији заправо можете постати и задовољнији послом који обављате.

У исто време, будите уравнотежени. Повремено приуштите себи одмор и разоноду. Обично у томе још више уживамо након напорног рада. Осим тога, када можемо материјално да збринемо своје потребе, градимо осећање личне вредности и стичемо поштовање других и своје породице (2. Солуњанима 3:12).

Не брините се и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘ [...] Ваш небески Отац зна да вам је све то потребно.“ (Матеј 6:31, 32)