Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли мудро користите електронске уређаје?

Да ли мудро користите електронске уређаје?

Џени се играње једне видео-игрице отело контроли. „Играм је осам сати дневно“, каже она, „и то заиста постаје проблем.“

Денис је покушао да седам дана буде без електронских уређаја и интернета. Издржао је само 40 сати.

Џени и Денис нису тинејџери. Џени има 40 година и мајка је четворо деце. Денис има 49 година.

ДА ЛИ и ви користите електронске уређаје? Многи ће рећи да, јер су они веома корисни. Електронски уређаји су постали саставни део пословног и друштвеног живота, као и забаве.

Међутим, попут Џени и Дениса, многи људи су изгледа превише везани за неки електронски уређај. На пример, 20-годишња Никол признаје: „Мрзим што морам да кажем да је мени телефон најбољи друг. Он увек мора да ми буде близу, надохват руке. Полудим кад сам негде где нема сигнала, и сваких пола сата морам да проверим да ли ми је стигла нека нова порука. То јесте помало безвезе!“

Неки чак ноћу проверавају поруке и ажурирају податке. Понекад осећају симптоме одвикавања када су одвојени од свог „електронског пријатеља“. У неким истраживањима се такво понашање назива зависношћу — било од дигиталне технологије уопште или, конкретније, од интернета или неког уређаја, као што је паметни телефон. Други избегавају да користе израз „зависност“, па такво понашање називају проблематичним, компулзивним или опсесивним.

Како год да то опишемо, немудро коришћење електронских уређаја може постати проблем. У неким случајевима је створило јаз између чланова породице. На пример, једна 20-годишња девојка се жали: „Мој отац више не зна шта се дешава у мом животу. Он седи у дневној соби и пише мејлове док разговара са мном. Не може да остави телефон ни на трен. Њему је вероватно стало до мене, али понекад се то једноставно не види.“

„Дигитална детоксикација“

У неким земљама, попут Кине, Јужне Кореје, Велике Британије и Сједињених Држава, основани су центри за „дигиталну детоксикацију“ како би се пружила помоћ онима који су претерано везани за технологију. У тим центрима им је ускраћен приступ интернету и електронским уређајима. На пример, млади човек по имену Брет каже да је једну игрицу играо онлајн чак 16 сати дневно. „Кад год бих био на интернету, осећао сам се као да сам узео дрогу“, каже он. Када се пријавио у један центар за дигиталну детоксикацију био је незапослен, запоставио је личну хигијену и није више имао ниједног пријатеља. Како се може спречити тако тужан развој догађаја?

КАКО ВИ КОРИСТИТЕ ТЕХНОЛОГИЈУ? Откријте у којој мери технологија утиче на ваш живот. Поставите себи следећа питања:

  • Да ли сам узнемирен или чак раздражљив кад немам приступ интернету или не могу да користим неки електронски уређај?

  • Да ли сам на интернету или користим неки електронски уређај још дуго након што је прошло време кад сам одредио да ћу да прекинем?

  • Да ли мање спавам јер не могу да престанем да проверавам поруке?

  • Да ли због електронских уређаја запостављам породицу? Да ли би се чланови моје породице сложили с мојим одговорима на ова питања?

Ако због технологије занемарујете оно ’што је најважније‘, што укључује вашу породицу и друге одговорности, време је да нешто промените (Филипљанима 1:10). Али како?

НАУЧИТЕ ДА ПОСТАВИТЕ РАЗУМНЕ ГРАНИЦЕ. И оно што је добро, може бити лоше ако га је превише. Зато било да користите дигиталну технологију за посао или разоноду, одредите колико дуго ћете то радити и држите се тога.

Савет: Замолите неког члана породице или пријатеља да вам помогне. Библија каже: „Боље је двојици него једноме [...] Јер ако један падне, други ће подићи друга свог“ (Проповедник 4:9, 10).

Немојте дозволити да уживање доведе до „зависности“

Док нови уређаји све више олакшавају и убрзавају приступ информацијама и њихово преношење, нема сумње да ће људи све чешће немудро користити те уређаје. Немојте дозволити да уживање доведе до „зависности“. Ако ’добро користите време‘, дигитална технологија вам неће постати проблем (Ефешанима 5:16, фуснота).