Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудрост која чува живот

Мудрост која чува живот

„Богатство је човеку откуп за душу његову, а сиромах не чује оштре речи.“ (ПОСЛОВИЦЕ 13:8)

ИАКО богатство може пружити неке удобности, оно са собом носи и проблеме, посебно у овим опасним временима (2. Тимотеју 3:1-5). У неким земљама, богати људи и туристи који делују имућно постају мете лопова и киднапера који траже откуп.

О једној земљи у развоју се каже: „Насилне пљачке, преваре и отмице стварају непријатељство између имућних и сиромашних. Ресторани унајмљују наоружане чуваре, а домови богаташа су окружени зидовима с бодљикавом жицом, рефлекторима, камерама и обезбеђењем.“ Слична ситуација постоји и у многим другим земљама.

Према томе, ако живите на подручју које је познато по криминалу и насиљу, или треба да отпутујете у неко такво место, немојте привлачити пажњу својом појавом. Пажљиво размислите шта ћете обући или носити са собом, посебно ако ће то бити примећено. „Паметан човек види зло и склања се“, каже се у Пословицама 22:3, „а луди иду даље и бивају кажњени.“

Мудрост која се налази у Библији одражава бригу нашег Створитеља, који жели да будемо безбедни. Таква ’мудрост је заштита‘, пише у Проповеднику 7:12, јер ’чува живот ономе ко је има‘.