Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Патња

Патња

Неки људи мисле да Бог узрокује патњу или да је у најмању руку равнодушан. Али да ли тако нешто стоји у Библији? Одговор би могао да вас изненади.

Да ли је Бог крив за патњу?

„Заиста, Бог не чини зло.“ (Јов 34:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки кажу да је све што се дешава Божја воља. Према томе, они верују да је Бог крив за патњу. На пример, када се догоди нека природна непогода, они сматрају да је то Божји начин да казни грешнике.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија јасно каже да Бог није узрок патње. На пример, у њој стоји да је погрешно рећи: „Бог ме искушава.“ Зашто? „Јер се Бог не може искушавати злим стварима нити он икога злом искушава“ (Јаковљева 1:13). Другим речима, Бог никада не проузрокује наше кушње нити патњу која због њих настаје. Тако нешто било би зло, а „Бог не чини зло“ (Јов 34:12).

Међутим, ко или шта стоји иза патње, ако то није Бог? На пример, људи често страдају због других несавршених људи (Проповедник 8:9). Осим тога, можемо се суочити с недаћама услед ’непредвиђених догађаја‘ то јест, само зато што се нађемо на погрешном месту у погрешно време (Проповедник 9:11). На крају, Библија говори да је Сатана Ђаво „владар овог света“ и да је одговоран за патњу, јер је ’цео свет у његовој власти‘ (Јован 12:31; 1. Јованова 5:19). Дакле, Ђаво, а не Бог, проузрокује људску патњу.

Да ли Бог обраћа пажњу на нас када патимо?

„У свим невољама њиховим и он је осећао бол.“ (Исаија 63:9)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки верују да је Бог равнодушан према нашим невољама. На пример, један писац говори о Божјем „очигледном недостатку милости и сажаљења према нашим патњама“. Овај писац тврди да ако Бог постоји, он сигурно „крајње равнодушно“ посматра људе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Она Бога не описује као безосећајног и равнодушног већ каже да га наша патња дубоко погађа и да ће је ускоро окончати. Осмотрите три утешне чињенице из Библије.

Бог је свестан наше патње. Од када је човечанство почело да пати, ниједна суза није промакла Јехови. * ’Његов поглед испитује‘ све (Псалам 11:4; 56:8). Примера ради, када су његове слуге из прошлости биле угњетаване, Бог је рекао: „Видео сам невољу свог народа.“ Али да ли је он само био магловито свестан тога да они пате? Не, јер је додао: „Добро знам муке које подносе“ (Излазак 3:7). Многи људи су само у тој једној чињеници пронашли утеху — Бог је свестан свих патњи које доживљавамо, чак и онда када други нису свесни тога или нас не могу у потпуности разумети (Псалам 31:7; Пословице 14:10).

Бог саосећа с нама када патимо. Јехова Бог није само свестан патње већ га она дубоко погађа. На пример, када су његове древне слуге биле у невољи и он је патио. „У свим невољама њиховим и он је осећао бол“, каже се у Библији (Исаија 63:9). Иако је Бог далеко узвишенији од људи, он саосећа са онима који пате, као да је њихов бол у његовом срцу! Заиста „Јехова [је] веома самилостан и милосрдан“ (Јаковљева 5:11). Осим тога, Јехова нам помаже да поднесемо патњу (Филипљанима 4:12, 13).

Бог ће окончати сву патњу. Према Библији, Бог ће окончати патњу сваког човека на планети. Путем свог небеског Краљевства, Јехова ће из корена променити стање у свету. Библија обећава да ће тада Бог „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4). А шта је са онима који су већ умрли? Бог ће их оживети овде на земљи да би и они могли да уживају у животу без патње (Јован 5:28, 29). Да ли ће икога мучити болна сећања на патњу из прошлости? Не, јер Јехова обећава: „Оно што је пре било неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Исаија 65:17). *

^ одл. 13 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.

^ одл. 15 Одговор на питање зашто Бог допушта патњу и како ће је уклонити објашњава се у 8. поглављу и у 11. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.