Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Ликови

Ликови

Милиони искрених верника поштују ликове. Али да ли Библија то подупире? Да ли се допада Богу?

Да ли су верни Јевреји из библијских времена користили ликове?

Не прави себи резани лик нити било шта налик ономе што је горе на небесима или доле на земљи или у водама испод земље. Не клањај им се нити им служи.“ (Излазак 20:4, 5)

У такозваном Старом завету се доследно осуђује поштовање ликова.

ШТА СЕ ТВРДИ.

Књига New Catholic Encyclopedia каже да су Јевреји у обожавању користили много ликова „којима се исказивала част и који су поштовани и обожавани“. Као пример, ова енциклопедија наводи бројне резбарије воћа, цвећа и животиња, које су украшавале храм у Јерусалиму (1. Краљевима 6:18; 7:36).

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ.

Насупрот ономе што тврди New Catholic Encyclopedia, верни Јевреји нису исказивали посебну част ни резбаријама нити фигурама у храму. У ствари, нигде у Библији не можемо да прочитамо да је неки верни Израелац посебно поштовао неки лик.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Никоме нећу дати славу своју“, рекао је Бог преко пророка Исаије, „нити хвалу своју ликовима резбареним“ (Исаија 42:8).

 Да ли су рани хришћани користили ликове у обожавању?

„Како се Божји храм слаже с идолима? [...] Не дотичите више ништа нечисто.“ (2. Коринћанима 6:16, 17)

„Рана Црква се мрштила на идоле као на остатке паганства, и с ужасом гледала на паганске скулптуре које су биле намењене представљању богова“ (Доба вере, Вил Дјурант).

ШТА СЕ ТВРДИ.

„Имамо добре разлоге да верујемо да су се ликови користили у раном хришћанству [...] Хришћанске катакомбе су праве галерије уметности раног хришћанства [...] У тим светим просторијама и гробницама налазили су се чак и прикази из митологије“ * (New Catholic Encyclopedia).

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ.

Најстарији ликови пронађени у тим катакомбама, то јест подземним пролазима који су служили као гробнице, датирају тек из трећег века. То је око 200 година након Исусове смрти. Према томе, оно што New Catholic Encyclopedia назива ’раним хришћанством‘ није најраније хришћанство које су исповедали ученици из првог века и које је описано у грчком делу Светог писма, познатом као Нови завет. Чињеница да су такви ликови постојали у катакомбама само показује да су они који су се изјашњавали као хришћани већ у трећем веку користили ликове у обожавању, вероватно да би привукли обраћенике. *

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Бежите од идолопоклонства“ (1. Коринћанима 10:14).

Да ли ликове треба једноставно користити као помоћ у обожавању?

„Клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21)

Обожавање ликова се не темељи на Библији. Зато Јеховини сведоци не исказују посебну част ликовима, нити их држе у својим кућама и верским објектима.

ШТА СЕ ТВРДИ.

„С обзиром да се обожава особа а не лик, онда обожавање може да се изврши пред ликом који представља ту особу“ (New Catholic Encyclopedia).

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ.

Када је Исус учио своје следбенике како да се моле, није им рекао да користе ликове. Нигде у грчком делу Светог писма не може се наћи никаква назнака о коришћењу ликова у обожавању правог Бога.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи“ (Матеј 4:10).

^ одл. 13 У религиозном смислу, ликови обухватају слике, иконе, статуе, симболе и све оно чему се исказује посебна част.

^ одл. 14 Коришћење ликова у обожавању било је уобичајено у многим древним културама, укључујући и египатску, грчку и индијску.