Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како одолети искушењу

Како одолети искушењу

ИЗАЗОВ

„Понекад девојке траже од мене број телефона и нуде ми ’шему за једну ноћ‘. Ја их одбијем и удаљим се. Али дубоко у себи помислим: ’А шта да сам им ипак дао број?‘ Искрено, неке од њих су баш привлачне. Није тешко помислити: ’Зашто да не?‘“ (Лука, * 16)

Да ли се и ти попут Луке бориш с неким искушењем? Ако да, буди сигуран да му можеш одолети.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Ако подлегнеш искушењу, само ћеш бити повређен

Нико није имун на искушења — чак ни одрасли. На крају крајева, постоје разна искушења. Апостол Павле није био младић када је написао: „Заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха“ (Римљанима 7:22, 23). Упркос таквом притиску, Павле се није предао, а не мораш ни ти! Зашто би био роб својих жеља? (1. Коринћанима 9:27). Ако научиш да одолеваш искушењима док си млад, поштедећеш себе разних брига и то ће ти много користити целог живота.

Утицај медија. Библија помиње ’младалачке жеље‘, које су саме по себи веома снажне (2. Тимотеју 2:22). Надаље, филмови, телевизија, музика и књиге за младе често појачавају те жеље, преносећи поруку да нема ништа лоше у препуштању тим жељама. На пример, ако се двоје у филму „воле“, подразумева се да ће у одређеном тренутку спавати заједно. С друге стране, Библија каже да прави мушкарци и жене умеју да се ’уздржавају од телесних жеља‘ (1. Петрова 2:11). То значи да и ти можеш да се одупреш искушењу. Али како?

 ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Откриј где си слаб. Сваки ланац је јак онолико колико и његова најслабија карика. Слично томе, твоја одлучност да чиниш оно што је исправно највероватније ће попустити тамо где си најслабији. На којим пољима си ти најрањивији? (Библијска мисао: Јаковљева 1:14.)

Предвиди ситуације. Размисли о томе где ћеш највероватније бити у неком искушењу. Замисли себе у тој ситуацији, као и како би могао реаговати. (Библијска мисао: Пословице 22:3.)

Изгради чврсте ставове. Библија говори о младићу по имену Јосиф. Када је једном приликом одолео искушењу да се упусти у сексуални неморал, он је рекао: ’Како бих могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?‘ (Постанак 39:9). Израз „како бих могао“ показује да је Јосиф имао чврст став о томе шта је исправно, а шта не. А ти?

Пажљиво бирај пријатеље. Много ћеш ређе доћи у неко искушење ако бираш пријатеље који имају иста морална мерила као ти. Библија то потврђује следећим речима: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Пословице 13:20).

Не доводи себе у незгодну ситуацију. На пример:

  • Немој бити сам са особом супротног пола.

  • Немој користити интернет у околностима када би могао наићи на порнографију.

  • Избегавај људе који својим речима и делима оно што је неисправно приказују као нешто привлачно.

Која правила би могао поставити себи како не би дошао у неко искушење? (Библијска мисао: 2. Тимотеју 2:22.)

Моли се за помоћ. Исус је својим ученицима рекао: „Бдите и молите се, да не дођете у искушење“ (Матеј 26:41). Чињеница је да Јехова Бог жели да одолиш искушењу и он ти може помоћи. Библија о томе каже: „[Бог] неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13).

^ одл. 4 Име је промењено.