Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Свет

Насиље над женама постаје „глобални здравствени проблем епидемијских размера“, стоји у извештају Светске здравствене организације. „Око 35 посто жена ће доживети да их нападне партнер или неки други мушкарац“, наводи се у том извештају. „За насиље су најчешће одговорни партнери [...] што је случај код 30 посто жена у целом свету.“

Велика Британија

У анкети у којој је учествовало 64 303 испитаника, 79 посто њих је сматрало да је „данас религија узрок многих патњи и сукоба у свету“. Штавише, према попису становништва у Енглеској и Велсу из 2011, само 59 посто њих се изјаснило да су хришћани, за разлику од 72 посто у 2001. У истом периоду се број оних који се изјашњавају да су верски неопредељени повећао са 15 на 25 посто.

Кина

Медији извештавају да је недавно донет закон према ком одрасла деца треба не само да посећују остареле родитеље већ и да брину о њиховим „емоционалним потребама“. Па ипак, за оне који не буду примењивали тај закон „нису прописане казне“.

Европа

Криминалне организације су почеле да фалсификују производе свакодневне потрошње попут козметике, детерџената, па чак и хране. „Малтене све, па и оно што нема велику тржишну вредност, може бити фалсификовано“, каже председник једне компаније за проверу безбедности хране. Један стручњак процењује да је у земљама у развоју 10 посто намирница фалсификовано.